Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Sadık Koçak, ette aşırı fiyat artışıyla karşı karşıya kaldığımızı belirterek, " Et artık vatandaşın sofrasına gelemez oldu. Ancak bunun çözümü ithalat değildir. Bunun çözümü ülkede et üretimini artırmaktır. Devletin et ithalatını marketlerde satması üretici ile devletin rekabete başlaması demektir. Yapılması gereken hayvan sayısı ve kalitesinin artırılmasıdır" dedi

KOÇAK: MERALARIN İMARA AÇILMAMASI GEREKİR

GTO 9.Grup Meslek Komitesi kırmızı et ithalatı istişare toplantısı Başkan Yardımcısı Sadık Koçak başkanlığında yapıldı. Sadık Koçak, karkas etin yanısıra lop etin, kemiksiz et ithalatına ilişkin düzenlemeyle ilgili açıklama yaparak, "Bu düzenleme ile et fiyatlarının düşürülmesi ve böylece enflasyonun aşağı çekilmesi bekleniyor. Aşırı fiyat artışıyla karşı karşıya kaldığımız doğru. Et artık vatandaşın sofrasına gelemez oldu. Ancak bunun çözümü ithalat değildir. Bunun çözümü ülkede et üretimini artırmaktır. Devletin et ithalatını marketlerde satması üretici ile devletin rekabete başlaması demektir. Yapılması gereken hayvan sayısı ve kalitesinin artırılmasıdır. Sektörün ithalatla değil hayvan varlığı ile kaliletisini artıraması için desteklenmesi gerekir. Et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için kuzu kesimininde belirli şartlara bağlanması gerek. Kuzu kesiminde 24 kilo karkas ve en az 8 aylık şart getirilmesi gerekiyor. Fiyatların düşmesi için çözüm et ithali değil, besiciliğin desteklenmesidir. Et yem, saman ithal ederek bu işi çözemeyiz. Meraların imara açılmaması gerekir" diye konuştu.

ÇETİNER:İTHAL ETE, İTHAL ETTİR DAMGASI VURULMALI

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, 2009-2011 yılları arasında her sene 2 milyar dolar et ihtalatına para harcandığını belirterek, "Yani Türkiye üretim yapan üretici değil, Avrupa'da, Güney Amerika'da üretim yapan köylü para kazandı. Çok çalışıp az kazanalım. Türkiye'de et fiyatlarının düşürülmesi için bizim üretimimizi artırmamız gerekiyor. Ete standard gelmeli. İthal et getiriliyorsa üzerinde ithal et damgası olmalı. Maliyet ve yem fiyatları düşmeli. İthalat çözüm değil" dedi.

İBRAHİM YILMAZ:BÜYÜKBAŞTA ISRAR ETMEYELİM

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, büyükbaşta ısrar ettiğimizi belirterek, "Coğrafyamız yarı kurak, bu nedenle küçükbaş hayvancılık yapılmalı. Yanlışın başı burada yapılıyor. İthal çözüm değil. Kısa vadede üretimin artırılması gerekiyor. Süt ve süt mamüllerini artıramazsak bu problemide çözemeyiz. Süt boyutunu konuşmadan bu sorunu çözemeyiz. Süt ve yem sıkıntısını çözemezsek bunu daha çok konuşuruz. Üretimin desteklenmesi gerekiyor. Küçükbaş hayvancılığı ön plana çıkarmamız gerekiyor" dedi.

YILDIRIM:DEVLETTEN TÜCCAR OLMAZ

Mahmut Yıldırım toplantıya Tarım İl Müüdrlüğünden bir yetkilinin gelmemesini eleştirerek başladığı konuşmasında, et ihtiyacının gelişmekte olan ülkelerde arttığını söyledi. Yıldırım, "Ülkemizde 2014 yılında 1 milyon ton et tüketimi varken, 2017 yılında 1 milyon 260 bin tona çıktı. 2014 yılında 6 milyon 770 bin hayvan kesilirken 2017'de 6 milyon 200 bin kesilmiş. Et ithalatı bu için çözümü değil. Tüccara ver, sen denetle. Devletten tüccar olmaz. Üretimi bıraksın devlet kendi yapsın binlerce insan emek veriyor. Devlet ithalat işini kendi yapmayacak. Dağıtımı ve denetimi yapsın. Et ithali kapansın, canlı hayvan ithal edilsin. O da yüzde 50 damızlık ama hamile olsun doğumu burada yapsın. Üstünede ithal et yazsın. Tek çözüm damızlık hayvan girişi girmezse çözüm yok" dedi.

YİĞİT:SAMAN İTHAL OLUR MU?

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ithalin çözüm olmadığını belirterek, "Zamanla ekecek tohum bulamayacağız. Saman ithal olur mu? Yemin ve samanın ucuz olması gerekiyor. Süt tozlarına engel olunmalı" dedi.

DEMİREL:ACİL PLANLAMA GEREKİYOR

Koyun ve Keçi YetiştiricilerBirliği Başkanı Haydar Demirel: ise "Devletin bu konuda acilen planlama yapması gerekiyor. Ne kadar yem ihtiyacımız, ne kadar et ihtiyacımız, kaç tane hayvan ihtiyacımız var, bunlar planlanmalı. Uzun vadede etçi ırklar gelmek zorunda, ıslah yapmak zorundayız. Desteklemeler yeniden düzenlenmeli" dedi. Tamer Abuşoğlu ise etin maliyetinin çıkarılması gerektiğini dile getirirken, milli bir politikanın oluşturulması üzerinde durdu. Süt üreticileri, beleş kölelik yaptıklarını parayı kazananın süt firmaları olduğunu dile getirdi. Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan'ın, samanın ucuz olduğu yönündeki açıklamalarına besiciler tepki gösterdi. Toplantı sonunda üreticilerin sıkıntıları ve çözüm önerileriyle ilgili görüşleri rapor halinde bakanlığa iletilecek. Meral KINACILAR