Al Jazeera ve Sky News televizyonlarının ardından, bu kez de Estonya'da yayın yapan Estonya TV'de (ERR) Ökkeş Özekşi ile röportaj yaptı. Şehrimize ve Kilis'e gelerek çekimler yapan Astrid Kannel ile Kameraman Tauno Peit, son gelişmeler ve gazetecilerin durumuyla ilgili görüş aldı.

Estonya TV'nin muhabiri Astrid Kannel, Türkiye'de ve Gaziantep'te Basın özgürlüğü, Kilis ve sınırdaki gelişmeler, Suriyeliler ile IŞİD hakkında bilgi aldı. Gaziantep'te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüşerek Kilis'te çekim yapan ERR TV ekibi, daha sonra gazetemizde Ökkeş Özekşi ile buluştu.

Muhabir Kannel, Özekşi'ye Türkiye'de basın özgürlüğü olup olmadığını, Gaziantep'teki IŞİD mevcudiyetinin ne olduğunu, hücre evleri olup olmadığını, varsa bunda göçmenlerin payının olup olmadığını, Gaziantep'te bulunan Suriyelilerin nereden hangi gruptan geldiklerinin bilinip bilinmediğini, Gaziantep'in gazetecilerin çalışma koşulları bakımından güvenli olup olmadığını, Gazetecilerin IŞİD ile ilgili eleştiri yazılar yazıp yazamadıklarını sordu. Özekşi bu sorulara şöyle yanıt verdi: "Türkiye'de ifade özgürlüğü yeterince yok, basın özgürlüğü ise kısıtlı. Bu konuda zorlanıyoruz. Gaziantep'te IŞİD ve hücre evleri konusuna gelince, sınıra yakınlığımız önemli bir etken, hücre evleri var, bunları yaşıyor ve yazıyoruz. Gaziantep dahil bölgede IŞİD sempatizanlarının olduğunu söylemeliyim. Bunu gazetemde de yazmıştım zaten. Ancak son dönemlerde özellikle Emniyet Müdürlüğüne yapılan saldırı sonrası IŞİD'e yönelik operasyonlar sıklaştı"dedi. Özekşi ayrıca terör eylemlerine katılanların içerisinde Suriyeliler olup olmadığını soran muhabire, " İlimizde 450 bine yakın Suriyeli var. Bunların hangi gruplardan olduğunu bilmiyoruz. Ancak bunların çoğu fakir insan esnaf ve çalışanlar çoğunlukta"diye konuştu. Estonya TV'nin muhaberini Astrid Kannel ve Tauno Peit'in, bugün Kilis'e geçerek Kilis Valisi ve Belediye Başkanı ile de röportaj yapacağı belirtildi. Meral KINACILAR