Yazın mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ile etkili olan kuraklık, zeytin üretimini ve fiyatını olumsuz etkiledi. Geçen yıllarda kilosu 5 liradan satışa sunulan zeytinin bu yılki fiyatı 7 lira. Esnaf, kentte zeytine gereken değerin verilmediğinden yakınarak, "bizimde verimli topraklarımız var. Burada artık fıstık üretimine yöneldi herkes, zeytin üreten kalmadı. Gaziantep’te tarımla ilgilenen arkadaşlar, zeytine ağırlık veririrse, bakımını yaparsa bunları aşabiliriz” dedi.

ESNAF DERTLİ

Esnaf, zeytin satışlarının eskisi gibi olmadığını söyledi. Esnaflık yapan Davut Höyük, bazılarının zeytini satmak adına bir çok yola başvurduğunu söyledi. Höyük, ortalama 20-25 yıldır burada zeytin satışı yaptığını ve işlerin eskisi gibi olmadığını, her önüne gelenin zeytin sattığını belirterek, "Bu işler artık eskisi gibi değil. Tuhafiyecisi, peynircisi ve manavı zeytin satıyor. Bırakın zeytinci zeytinini, peynirci peynirini satsın. İnsanlar Nizip zeytinini soruyor. Nizip cinsi şu an yok. Olsada bile fiyatı çok yüksek.”

SONA DOĞRU GELİYOR

Zeytin fiyatının 7,5 liradan satışa sunulduğunu kaydeden Höyük, “ Allah alanada satanada yardım etsin. Zeytin sezonunun sonlarına doğru yaklaşıyoruz. 5 liranın üzerinden zeytini alıyoruz, nakliyası, kirası derken zeytinin fiyatı 7,5 lirayı buluyor” ifadesini kullandı. Nizip zeytiniyle, şehir dışından gelen zeytinin arasındaki farklara değinen Höyük, şunları kaydetti: “Nizip zeytinini diğer zeytinden ayıran nokta şu. Şehir dışından temin ettiğimiz zeytinler; 6 kilodan 1 kilo yağ veriyorken, nizip zeytini ise; 2 kilodan 1 kilo yağ veriyor.”

ZEYTİNE GEREKLİ DEĞER VERİLMİYOR

"Gaziantep zeytine gereken değeri vermiyor" diyen Höyük, “bizimde verimli topraklarımız var. Hatay’a gittim, zeytin almak için. Oranın halkı zeytine çok önem veriyor. Zeytinin değerli olduğunu biliyor. Üretim odaklı bakıp emek harcıyor. Hatay’ınki; toprakta, bizimkisi; toprak değil mi? sulama sistemleri var. İstedikleri zaman sulama yapabiliyorlar. Gaziantep’te tarımla ilgilenen arkadaşlar, zeytine ağırlık veririrse, bakımını yaparsa bunları aşabiliriz” dedi.

esnafff.jpg

ZEYTİNDE VERİM ÇOK AZ

Zeytinde bu sene verim çok az diyen zeytin satıcısı esnaflarından Hüseyin Halhallı ise, şunları söyledi: “Zeytinde, verim bu sene çok az. Zeytini, Hatay, Antalya ve Mersin illerinden getirttiriyoruz. Yağışın olmayışı verimi düşürdü. Bu sene verimin az olması, fiyatları da etkiledi. Zeytinde fiyatlar arttı. Geçen sene 5 lirayken, bu yıl 7 liradan satışa sunduk.”

GAZİANTEP’TE, ZEYTİN ÜRETİCİSİ KALMADI

Gaziantep’te zeytin üretenin kalmadığına dikkat çeken zeytin satıcısı esnafı Mehmet Berk, “Gaziantep’te zeytin olmadığı zaman şehir dışından getirip burada satıyoruz. Cenab’ı Hakkın takdirine bağlı. Bir şey diyemeyiz. Burada artık fıstık üretimine yöneldi herkes, zeytin üreten kalmadı. Gaziantep halkı zeytini çok tüketiyor, talep fazla olunca dışarıdan getirmek zorunda kalıyoruz” ifadesini kullandı.

İKİ SENEDEN BERİ ZEYTİNDE REKOLTE AZ

51 seneden beri zeytin satıcığı yapan Vakkas Yüceçelikli, “giden seneye göre fiyatlar yükseldi. Yağış olmayışı ve akabinde yaşanan kuraklı zeytini rekoltesini etkiledi. Bu yüzden, Gaziantep bölgesinde iki seneden beri zeytin yok” açıklamasını yaptı. Yine zeytin satıcığı yapan Vakkas Turuşkan ise, yağıştan dolayı iki seneden beri zeytin verimiminin azaldığını kaydetti. AYŞEGÜL BAĞCI