Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Dülük Tabiat Parkı'nda Gaziantep Esnaf Buluşması programı düzenlendi. Bakan Tüfenkci'nin katıldığı etkinlikte, küs esnafların barıştırılması ve zorda kalan esnafa destek gibi konuların anlatıldığı kente özgü "esnaf sahresi" canlandırıldı.

USTALIK ZEVKİ

Bülent Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Ahilik kültürünün çok anlamlı olduğunu ifade ederek, bu kültürün yaşanmasına vesile olan kurum ve esnaflara teşekkür etti. Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da fabrikanın her alanında çalıştığını ancak ustalıktaki zevki başka yerde bulamadığını söyledi. Konuşmaların ardından esnafla bir süre sohbet eden Bakan Tüfenkci, sorunlarını dinlediği esnafla hatıra fotoğrafı da çektirdi. Programa, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, kurum temsilcileri ve çok sayıda esnaf ile aileleri katıldı.

esnaf1-001.jpg

KORTEJE KATILDI

Tüfenkci, Gaziantep'te Ahilik Haftası kutlaması kapsamında Maarif Kavşağı'ndan başlayarak Almacı Pazarı'na kadar süren korteje katıldı.

Yürüyüşün ardından tarihi Almacı Kavşağı'nda düzenlenen 30. Ahilik Haftası Kutlama Programı'na iştirak eden Tüfenkci, buradaki konuşmasında, Gazianteplilerin şükrederek ticaret yaptığını ve tuttuğunu kopardığını söyledi. Kentin bu çabasıyla hak ettiği başarıyı da elde ettiğini anlatan Tüfenkci, ihracatta 5'inciliğe yükselen kentin kendilerinin de desteğiyle 5 yıl içerisinde üçüncülüğü alacağını belirtti.

esnafi.jpg

Ahiliğin Türk milletinin, asırlar boyunca, birlik ve beraberlik duygusu içinde, maddi ve manevi bütün değerleriyle medeniyet tarihine kazandırdığı eskimeyen sistemin adı olduğunu kaydeden Tüfenkci, ahiliğin bir insanlık mektebi olduğunu vurguladı. Helal kazanmak, helal lokma demek olan ahiliğin yedi iklime, üç kıtaya yayılan iyilik manzarası olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Ahilik 5'ten büyük olan dünyanın vicdanı olmak demektir. Esasında ahilerin çarşılarında dürüstlük hakimdir. Dürüstlük alınır, dürüstlük satılır, tıpkı Gaziantep'teki bu çarşılarımız gibi... Ahilerin dünyasında kimseye haksızlık yapılmaz. Anadolu'da da burada da ahilerin terazisi, ahlakın, adaletin ve dürüst esnaflığın terazisidir. Ve esnafın kapısı esasında gönül kapısıdır." dedi.

esnafilar.jpg

Esnafın bu toplumun omurgası olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, "Esnaf kardeşlerimiz, her zaman istikrardan yana olur, esnaf kardeşlerimiz, her zaman huzurdan yana olur, her zaman kazançtan, hem de helal kazançtan yana olur. Onun için birliğin, beraberliğin, bu toprakların mayası esnaf kardeşlerimdir, sizlersiniz. Bu kardeşlik buralarda, bu pazarlarda yoğruluyor. İnsanlar geldiğinde huzuru, birliği, beraberliği buradan görüyor." ifadesini kullandı.