Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e gelen Suriyeli Türkmen çocukları, Arapça ve Türkçe dilleri sayesinde Gaziantepli esnafa tercümanlık yaparak yardımcı oluyor.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden Suriye’deki iç karışıklık ülkede yaşayanları göçe mecbur bırakırken, ülkedeki iç karışıklıktan kaçarak Gaziantep’e sığınan Suriyeli mülteciler burada hayata tutunmaya çalışıyor. Zorlu şartlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli mültecilere çocukları da yaptıkları işlerle destek oluyor. Çukur Mahallesi’nde esnafla içli dışlı olan Suriye’den gelen Türkmen çocukları, bildikleri Arapça ve Türkçe sayesinde Türkçe bilmeyen Arap müşterilerle Arapça bilmeyen Gaziantep esnafına tercümanlık yaparak yardımcı oluyor. Esnaf tarafından çok sevilen Suriyeli çocuklar alışverişte esnafın bilmediği Arapça terimleri Türkçeye çevirerek alışverişin canlanmasını sağlıyor.

TERCÜMANLIK YAPIYOR

Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı ailesiyle birlikte kaçarak Gaziantep’e sığınan Muhammed Safi, babası ile kendisinin çalışarak geçim sağladıklarını kaydederek, kendisinin çalıştığı iş yerinde tercümanlık yaparak esnafa yardımcı olduğunu söyledi.

ESNAFLA ARASI İYİ

Muhammed Safi, “Suriye’den iç savaştan dolayı kaçarak buraya geldik. Çantacıda çalışıyorum. Kimi Araplara tercümanlık yapıyorum. Dükkanlara gelen Türkçe bilmeyenlere yardımcı oluyorum. Çantacı da kazandığım para ile evime ekmek götürüyorum. Aileme yardımcı oluyorum. Kazandığım parayı onlara veriyorum. İki dil biliyorum. Hem Arapça hem Türkçe birazda Kürtçe biliyorum. Buradaki esnafla aram çok iyi. Savaş bittikten sonra ülkeme dönmek istiyorum. 4 kardeşiz. 2 kız 2 erkek. Babamla ben çalışıyoruz” dedi.

HEM TÜRKÇE, HEM ARAPÇA BİLİYOR

Çukur Mahallesi’nde esnafla içli dışlı olan Muhammed Meço ise esnaf ağabeylerinin kendisini çok sevdiğini kendisinin de onları çok sevdiğini belirterek, “Biz Suriye’deki savaştan kaçmak durumunda kaldık. Suriye’de babam iş bulamadığı için Türkiye’ye kaçtık. Bende çalışıyorum. Ekmek parası için çalışıyoruz. Benle babam ailemize bakıyoruz. Burada Suriye’den gelen Araplara tercümanlık yapıyorum. Burada herkes beni çok seviyor. Bende onları çok seviyorum. Ben Suriye’de Şeyh Hıdır’da oturuyordum. Hem Türkçe hem Arapça biliyorum. Birileri bir şey sorduğu zaman tercümanlık yapıyorum” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKIYORUZ

Çukur Mahallesi esnafından Alaaddin Demir ise Suriye’den gelen bu çocukları sahiplendiklerini belirterek, onlarında tercümanlık konusunda kendilerine yardımcı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bizim Gaziantep, Suriye sınırına yakın olduğu için Suriyelilerin en yakın kaçıp geleceği yer. Biz burada Suriyeli çocuklara sahip çıktık. Sağda solda dışarıda kötü bir iş yapmasınlar diye. Esnaf olarak bu çocuklara sahip çıkıyoruz. Bize yararları oluyor çocukların biz Arapça bilmiyoruz. Bir Arap müşteri geldiği zaman çocuklar tercümanlık yapıyor. İnşallah ileride bu olaylar düzelir ve her şey yoluna girer. Bu çocuklarda ülkelerine döner.”

İHA