CHP Milletvekili Mehmet Gökdağ, TBMM'sinde Gaziantep'in sorunlarını konuştu. "Gaziantep'in hem güvenlik anlamında, hem sosyal anlamda, hem ekonomik anlamda ciddi sıkıntılara uğramasını hep beraber yaşadık, yaşıyoruz" diyen Gökdağ, esnafın ve halkın ekonomik sıkıntıda olduğuna vurgu yaptı.

Ülkeye girenin çıkanın belli olmadığını anlatan Gökdağ, "Ne yaptığı ne ettiği belli olmayan, ne amaçla geldiği belli olmayan insanlar sınırlarımızdan ellerini, kollarını sallayarak geçtiler. Ülkenin ve sınır şehirlerinin ve başta Gaziantep'in hem güvenlik anlamında hem sosyal anlamda hem ekonomik anlamda ciddi sıkıntılara uğramasını hep beraber yaşadık, yaşıyoruz. Gaziantep halkı şu anda ekonomik olarak sıkıntıda. Çünkü Suriye'den gelen göçmenler Gaziantep esnafının yaptığı bütün işleri yapıyor. Ama sigorta yok, BAĞ-KUR yok, vergi yok. Gaziantepli esnafla aynı malı üretiyor, biri 5 liraya üretiyor, biri 3 liraya üretiyor ve haksız rekabet oluşuyor. Gaziantep'te ev kiraları artıyor, Gaziantep'te dükkân kiraları artıyor. Gaziantep'teki göçmenlerde durumlarından memnun değil. Çoğu insani koşullardan uzak yaşıyorlar ve bundan kurtulmak için ölümü göze alıp Avrupa'ya gidiyorlar” dedi.

ÜLKEMİZİ GÖÇMEN KAMPINA ÇEVİRİYORLAR

Türkiye'ye gönderilmek istenen göçmenlerin gelmemek için, direndiğini hatta intihara teşebbüs ettiklerini söyleyen Gökdağ, Avrupa’nın ayağa kalktığını ve ülkemizle bir anlaşma yaptığını, para karşılığında göçmenleri Türkiye'de tutulacağını, bununda ülkemiz açısından hem yanlış hem para karşılığında tutma anlayışının ayıp bir anlayış olduğunu dile getirdi. Gökdağ, “Bu anlayışın yansıması, ülkemizi bir göçmen kampına çevirmektir. Bunu ülkemiz hak etmiyor. Şimdi, Kahramanmaraş'ta kurulması düşünülen kamp yeri yaklaşık on sekiz, on dokuz köyün mera olarak kullandığı bir alan. Burası mera, halk orayı mera olarak kullanmakta ve bu yörenin toprakları verimli topraklar, Habitat koruma alanı içerisine girmiş bir yer. Buranın ortadan kaldırılmasının ciddi olarak ekonomik ve telafisi mümkün olamayacağı mağduriyetler doğuracağını söyledi.LEYLA ÖZEKŞİ POLAT