Gaziantep Gatem Sebze Hali esnafı son zamanlarda büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Belediye tarafından masrafları esnaftan karşılanmak üzere yapılan çatılardan, hala su sızıntısı olduğunu söyleyen esnaf, 5.500 TL’nin çatı ve boya yapımı için fazla olduğunu, korsan satışların kendilerine büyük bir darbe vurduğunu,kendi araçlarını güvenli bir yere park edemediklerini, sürekli bir hırsızlık olayı olduğunu, meyve -sebze kasalarının çalındığını,içeriye gelen müşterilerden sürekli giriş-çıkış parası alındığını, bundan dolayı da müşterilerin mağdur olduğunu söyledi.

Esnaf, ‘’Güvenlik sıfır. Esnaf olarak üzerimize çok geliyorlar. Bir esnaf sahremiz bile yok. Sosyal hayatımız sıfır. Çalışma saatlerimizi bizim istediğimiz gibi yapmaları lazım. Bayramlarda dahi zor kapatıyoruz. Cami bu esnafa yetersiz kalıyor. Cuma namazlarını yağmur, kar altında, caminin bahçesinde kılıyoruz. Cami tuvaletleri temiz değil. Dükkanlarımızda kendi imkanlarımızla ısınıyoruz. Ya dışarda mangal yakıyoruz ya da elektrikli soba bağlatıyoruz. Çalışma alanımız çok dar. Hal’in ortasında bulunan parkın kaldırılması gerekiyor.’’ dedi.

ESNAF NE DEDİ?

HÜSEYİN YILMAZ

SÜREKLİ KASALARIMIZ ÇALINIYOR

Çok büyük bir trafik sıkıntımız var. Kendi araçlarımızı iş yerimizin önüne park edemiyoruz. Aynı zamanda güvenlik sorunu da bizi rahatsız ediyor. Sürekli kasalarımız çalınıyor. Kasaların çalınması bize çok zarar veriyor. Biz istemediğimiz halde dükkanımızı boyattılar. Şimdi de boya parası istiyorlar. Ortadaki parkın kaldırılması lazım. Bu alanın genişletilmesi gerekiyor. Önceki çatılarımızda akıntı yoktu. Ama kendilerinin yaptıkları çatıda sızıntı devam ediyor.

EYÜP TAŞGIN

FATMA ŞAHİN BURANIN ESNAFINA SICAK BAKMIYOR

Esnaf olarak sorunlarımız çok. Korsan satışların önlenmesi gerekiyor. Market sayısının artması bizi çok kötü etkiliyor.Zabıtalar sürekli bizimle uğraşıyor. Belediye başkanı sorunlarımızla ilgilenmiyor.Buranın yapılışında çok büyük hatalar var. Meclisteki siyaset burada da var.Buranın normalde istanbulu geçecek bir potansiyeli var ama şu an değer olarak eksiye düştük. Bakkal rızkı kadar kazanıyoruz. Çatıları fuzuli değiştirdiler. Ortak jeneratör sistemi istiyoruz. Bir elektrik kesintisinde rezil oluyoruz.Çünkü bilgisayar sistemi ile çalışıyoruz.Halın giriş çıkışı belli değil. Giriş çıkış saatleri belli olsun. Fatma Şahin buranın esnafına sıcak bakmıyor.

ERHAN SARUHAN

BİR BOYAYA, BİR ÇATIYA

5.500 TL İSTENİR Mİ?

Hal piyasası için yeni bir uygulama başlatıyorlar, ilk olarak Antep Hali’nde deniyorlar. Adana da, Mersin de korsan satışlar yasaklandı. Ama Antep’te devam ediyor. Çatıları yaptıracağız dediler para verdim. Çatılar yapıldı; ama halen çatılar akmaya devam ediyor.Bir boyaya,bir çatıya 5.500 TL istenir mi? Parayı marketler,holdingler,pazarlar kazanıyor. Pazardaki esnafı hiç denetlemiyorlar. Esnaf sahremiz yok. Sosyal bir hayatımız yok. Bayramlarda bile zor kapatıyoruz. Biz diyoruz ki gece 12’de açalım,öğlen 12’de kapatın diyoruz. Bu bizim için uygun olandır. Isınmak için dışarıda mangal yakıyoruz. Korsan satışını bitirsinler. Komisyonculardan alınan KDV oranları kaldırılsın.

SELAHATTİN GÜZEL

5.500 TL KARŞILIĞINDA

YAPTIKLARI ÇATI AKIYOR

Doların yükselmesi sebebi ile kazancımız çok kötü. Sebze meyve fiyatları aşırı yüksek. Kazandığımız masrafa gidiyor. Biz çatının onarılmasını istedik. Ama belediye 5.500 TL karşılığında bu çatıyı zorla yaptı. 5.500 TL karşılığında yaptıkları çatı akıyor. Marketlerin bize çok büyük zararı var. Fiyatların yüksekliği halkın cebine yansıdı.

UĞUR ALTINBAŞ

MÜDÜRİYETE DOĞAL GAZ ÇEKİLDİ AMA BİZ MANGALLA ISINIYORUZ

Fiyatlar çok yüksek. Müstahsillerden, yani çiftçiden şikayetçiyiz. Fiyatları onlar yükseltince, biz de yükseltmek zorunda kalıyoruz. Müdüriyete doğal gaz çekildi. Biz mangalla ısınıyoruz. Gelen ağır faturaları biz ödüyoruz. Gelen her araçtan, ister dolu olsun, ister boş sürekli bir para alınıyor. Buradaki esnafa özel otopark yapılması gerekiyor.

HASAN SOLMAZ

KORSAN SATIŞ RIZKIMIZA

DARBE VURDU

Korsan satış rızkımıza darbe vurdu. Yıllardan beridir bu korsan satışlardan dolayı çok mağduruz. Adana dan tır dolusu ürün getiriyorlar, burada kendi serbest piyasalarını oluşturup,vergi vermeden esnafa ürün satıyorlar. Otopark sorunumuz var. Çatılardan akıntı var. Eski çatı daha güzeldi. Burada 128 esnaf var ;ama bakım yok. Toplu kazancımız yok. Marketler kazanıyor, biz kaybediyoruz. Burada 1.5 TL alıyorlar,pazarda 3 TL ‘ye satıyorlar. Hiçbir şey kazanamıyoruz.

İSMAİL ÖZDEMİR

YANLIŞLARI DÜZELTMEKTEN BİZ BIKTIK

Yanlışları düzeltmekten biz bıktık. Yetkililerin gücü biz esnafa yetiyor. Kazandığımız para ile günlük masrafımızı kurtarıyoruz. 4-5 kişi çalıştır üstüne para koymadan eve git.Isınma sorunu yaşıyoruz. Korsan satışlara engel olunması gerekiyor. Bakanlığın vermiş olduğu emirleri kendi yapamadıkları için için esnafa yaptırıyorlar. Üretici ile komisyon arasında belli bir ortam yaratılsın. Dışarıdan getirilen ürün konusunda, esnafa ceza, holdinglere serbest.

YAŞAR ÖZTAŞCI

GİRİŞ ÇIKIŞTAN SÜREKLİ

PARA ALIYORLAR

Girişten-çıkıştan sürekli para alıyorlar. Bu durum müşterilerimizi mağdur ediyor. Suriyeliler burayı zabdetti. Kazancımız eskisi gibi değil. Plastik kasalar çalınıyor dedik,tahta kasa aldık. Şimdi de Suriyeliler tahta sandıkları yakıyor. Çatı yapımı için bizden 5.500TL para aldılar. Bu işin kırıklığında,bu parayı nasıl vereceğiz? Belli bir düzen yok.

MEHMET ÇİFTÇİ

ESNAF CAMİYE SIĞMIYOR

Buradaki esnafın üzerine çok yükleniyorlar. Suriyeliler buralarda cirit atıyor. Onlar geldikten sonra hırsızlık arttı. Esnaf camiye sığmıyor. Kar,yağmur yağdığı zaman cuma namazını caminin bahçesinde kılmak zorunda kalıyoruz. Caminin tuvaleti temiz değil. Esnaf kendi aracını rahatlıkla güvenli bir şekilde park edemiyor. Temizlik esnafın iş saatinde yapılıyor. Bu da bizi zor duruma sokuyor.

Okan YILMAZ