Gaziantep'te bir ara altın çağını yaşayan emlak piyasasına son aylarda durgunluk hakim. Parayla satışların yerini takas usulü satışların aldığı emlak piyasasında, satılık, kiralık evler ve arsalara olan talep iyice düştü. Emlakcılar piyasanın acil olarak düzelmesi için belediyenin imara yeni araziler açmasını ve bu işi rant kapısı olarak gören emlakcıların sektörden temizlenmesini istedi.

Esnaf, emlak sektöründe şuanda kriz yaşandığını belirterek, "İşi bilen adamlar bu dönemde bile iş yaparken, işten anlamayan çoğu kişiyse umutla girdikleri emlak sektöründen boynu bükük çıkıyor. İnşaatın bütün malzemeleri bizim ülkemizde üretilirken neredeyse ev fiyatlarında Almanya ile yarışıyoruz. Gaziantep'te bu işi yapan 3 bin 800 emlakcı vardı, bunların küçük olanları tek tek kapattı, sadece bu sene içinde 722 emlakçı dükkanını kapattı" dediler.

İŞTE EMLAKCILARIN GÖRÜŞÜ

HALİL KARA (SİLİFKE EMLAK)

"EMLAK SEKTÖRÜNDE ŞUANDA TAM BİR KRİZ VAR "

Emlak sektöründe şuanda tam bir kriz var. Kiralık evlerde de, satılık evlerde de büyük sorun var. Vatandaş geldiğinde ya ev bulamıyor yada bütçesine uygun yer bulamıyor. Sahibinden sıfır bina satılırken bile zorlanılıyor. Gaziantep'teki bina sayısı her geçen gün artıyor ama milletin alım gücü yok. Ev fiyatlarında şimdilik kısmi düşüşler olmasına rağmen ne ev alınabiliyor nede kiralanabiliyor. Geçen seneyle bu sene arasında satılık evlerde yüzde 5 ile yüzde 10 arasında düşüş oldu . Gaziantep'e gelen Suriyeliler emlak piyasasını yükseltti fiyatların çok pahalı olmasına neden oldular örneğin Karataş'ta kiralar 350-400 TL iken Suriyelilerden sonra piyasada evler 700-800 TL oldu.Emlak sektöründe bunlar yaşanırken arazide de bizi baltalayan toprak birleştirme yasası oldu bu durum toprak satışlarını bitirdi. Emlak piyasası hareketli olduğu zamanlar bu işle uzaktan yakından alakası olmayan insanlar sırf rant ve para kazanma hırsıyla bu işe girince sektörü olumsuz etkilediler sektörde parada kalmayınca çoğu emlakcı dükkanını kapattı.

ABDULLAH KOÇAK (ŞEHİR27 EMLAK)

"EMLAK SEKTÖRÜNDE PARAYLA SATIŞLARIN YERİNİ TAKAS USULÜ SATIŞLAR ALDI"

İşlerimiz eskiye göre çok duruldu, eskisi gibi satışlarımız olmuyor. İşi bilen adamlar bu dönemde bile iş yaparken işten anlamayan çoğu kişiyse umutla girdikleri emlak sektöründen boynu bükük çıkıyor. Şuanda emlak sektöründe parayla satışların yerini takas usulü satışlar aldı. Ucuz yerlerin alımı satımı kolay olurken pahalı yerlere yaklaşan olmuyor. Öğrenciler, memurlar şehre yerleştikleri için kiraya ev aramıyorlar fakat kiralanacak evlerin azlığı kira fiyatlarında geçen seneden bu seneye yüzde 40'a varan artış yaşanmasına neden oldu. Vatandaşların şuanda fırsat kolladığını düşünüyorum. Vatandaş parasını cebinde bekletiyor yada en iyi yatırım araçlarına parasını koyuyor uygun fiyatta arazi yada konut düşerse direk alıyor. Arazi sektörünü bitiren durumsa yeni toprak yasasıyla birbirbirine yakın yerlerde olan arazilerde vatandaş toprak alamayınca işler tamamen durdu. Suriyeliler konusundaysa eskisi gibi ev arayan Suriyeliler yok. Sokakta yaşan Suriyelilerin çoğunun kamplara sevk edilmesi çok iyi oldu.

BAYRAM CERRAH (ZÜRİCH EMLAK)

"EV FİYATLARINDA ALMANYA İLE YARIŞIYORUZ "

Emlak sektöründeki bu durgunluk Türkiye'nin çevredeki ülkelerle ilişkisinden kaynaklanıyor. 2013-2014 yılları arasında inşaat sektöründe yüzde 40'lık bir azalma var. İnşaatın bütün malzemeleri bizim ülkemizde üretilirken neredeyse ev fiyatlarında Almanya ile yarışıyoruz. Belediyemiz imar alanı açmıyor buda mevcut alanların daha fazla değer artışını sağlıyor. Şehrimizde mütahitler çok fazla kar oranıyla çalışıyorlar bunun sıkıntısını ise önümüzdeki seneler içinde çekecekler. Mütahitlerin çoğu inceleme altında zaten çoğu kredi çekmiş kredilerini ödeyemiyorlar. Gaziantep'teki binaların pahalı olmasının nedenlerinden biri de Gaziantep'teki belediyeler parselizasyonlardan yüzde 60 oranında bir pay alıyorlar normal şartlarda bu oranın en fazla yüzde 40 olması lazım Gaziantep'te yüzde 60'ı vermezsen işin görülmüyor vatandaşın parasını yine belediye kendisi alıyor. Kirada geçen seneyle bu sene arasında yüzde 10 ila 40 arasında değişen bir artış var. Suriyeliler kira fiyatlarını artırdı ama satılık fiyatlarında bir artışa neden olmadı. Bugün bir askeri ücret 850 TL iken bu adamlar nasıl bin TL kira versinler. Birde bizim emlakçılığı her önüne gelen yapmamalı bunlar sektörümüzü düşürüyor bu işin belli bir kıstası olmalı .

AHMET KURT ( REMAX TILSIM GAYRİMENKUL OFİS MÜDÜRÜ)

"EV FİYATLARINDA İSTANBUL İLE YARIŞIYORUZ"

Mayıs ayında bir toprak koruma yasası çıktı burada bir takım kısıtlamalar geldi fakat bu varolan uygulamaların genişletilmiş halidir. Bu durumu halka çok farklı lansettiler halkın emlakçılara olan rağbetini kestiler, piyasa fiyatlarının yükselmesiyle de küçük emlakçılar bitti. Gaziantep'te bu işi yapan 3 bin 800 emlakçı vardı bunların küçük olanları tek tek kapattı sadece bu sene içinde 722 emlakçı dükkanını kapattı . Konutlardaki satışların durmasının nedeni fiyatların aşırı derecede yüksek olması. Büyükşehir'in imara arsa açmaması mevcut yerleri uçuruyor. Gaziantep İbrahimli'de bir ev almak için adamın 700-800 bini gözden çıkarması gerek. Bu parayla Mersin'de sahile sıfır bir evi 250 bine alırsın,150 bine altına lüks bir araç çekersin, 350 binide cebine koyar yersin. Resmi rakamlara göre pahalılıkta ve ev fiyatlarındaki artışta İstanbul ile yarışıyoruz.

MUSTAFA AKKURT( ERCAN EMLAK)

"ŞEHİTKAMİL VE ŞAHİNBEY'DE ARSA FİYATLARI İNANILMAZ YÜKSELDİ"

İnşaat sektöründeki daire sayısının artması nedeniyle işler durdu. Şehitkamil ve Şahinbey'de arsa fiyatları inanılmaz yükseldi. Arazi piyasasının durmasının tek nedenide uzak yerlerdeki arazilerin spekülatif şekilde artırılmasıdı. Fiyatları şişirilen uzak yerler Nizip, Kilis, Mersin. Yakın yerlerse Sarısalkım, Geneyik, Yamaçtepe, Bağlarbaşı'nda fiyatlar arttı. Haluk ŞAHİN