Kentimizde resmen bir Arap gettosu oluştu. Kimisi Suriyelileri bedava ucuz işçi olarak görüyor, kimi evinde temizlik yaptırıyor, kimisi ucuz diye evine hanımlığa alıyor. AMa asıl tehlikenin farkında değiller, Gaziantep sosyal olarak ciddi şekilde zarar görüyor. Eski Gaziantep bitmek üzere" dedi.

ÖZEKŞİ DOĞRU SÖYLÜYOR

Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'nin Haftaya Bakış Köşesi'nde gündeme getirdiği Suriyileleri Antepleştiremediğimiz konusuna değinen Mehmet Şeker, "Özekşi doğru söylüyor. Ökkeş Bey'in tesPiti doğru, Gaziantep, Suriyelileri Anteplileştiremedi. Gaziantep bunu yıllar önce yaptı, doğudan gelen göçü Gaziantepli yaptı, ama Suriyeliler Gaziantep'i Suriye'ye çevirdiler. Yanlış işler uygulanıyor. Denetim yok, adam işyeri açabiliyor, açtığı işyeriyle başkalarıyla rekabet yapabiliyor, vergi ödemiyor, sigortadan muafiyeti var. Sağlıktan bedava faydalanıyor ama bütün bunlara rağmen haksızda bir rekabet oluyor. Buna Ticaret odasının cevap vermesi karşı çıkması, Sanayi odasının birşeyler söylemesi lazım. Fakat kimse yanaşmıyor" diye konuştu.

GAYRİMENKUL ALMIYORLAR

Herkesin şu anda Suriyelileri bedava ucuz işçi olarak gördüğünü çalıştırdığını, kiminin evinde temizlik yaptırdığını belirten Şeker, "Kimisi ucuz diye evine hanımlığa alıyor. Yani bunlardan faydalanan insanlar asıl tehlikenin farkında değiller Gaziantep sosyal olarak ciddi şekilde zarar görüyor. Eski Gaziantep bitmek üzere. Benim çok arkadaşım Gaziantep'ten gayrimenkul almıyor, yani artık buradan birşey almak istemiyorum diyor insanlar. Bu insanlar bu noktaya niye geldiler, yapılan yanlışlardan dolayı" dedi.

SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNMEZ

Bu konuda kimsenin sesini çıkamadığını söyleyen Şeker şunları dile getirdi:"Birebir konuştuğum bütün yöneticiler, arkadaşlar, Suriyelilerden ve Suriyelilerin bu şehre verdiği sıkıntılardan rahatsızlar ama kimse siyaseten sesini çıkartamıyor. 6 senedir ülkemizde yaşılorlar bunlar yarın memleketlerine dönmezler. Almanya'da Türkleri öyle almıştı, 'ya biraz çalıştırırız bunlar ülkelerine dönerler' demişlerdi. Bugün 6 Milyon Türk Avrupa'nın değişik şehirlerinde yaşıyor. Bunlarda dönmezler, kimse dönmez. Kendileri açısından ahat olan bir yer varken gidipte olmayan bir eve sığınacak halleri yok."

ARAP GETTOSU OLUŞTU

Gaziler caddesinin Halep'e benzediğini, İnönü caddesinde her yerin Suriye tabelası olduğunu öne süren Şeker, "İnönü caddesine gittim, her yerde Arapça yazılar. Ben Almanya'ya gittiğimde Türkçe bir yazı yazdığını görmem. Tabelalarda Türkçe yazsın, Suriyeliler Türkçeyi de öğrensinler. Bu şehirde yaşıyorlarsa, bu şehirde ticaret yapıyorlarsa Türkçeyi öğrenecek, Türkçeyi bilecek, Türkçe konuşacak, herkes birbiriyle anlaşacak. Burada resmen bir Arap gettosu oluştu. Bu çok yanlış bir şey. Maalesef durum böyle" dedi.

ÖZEKŞİ YİĞİTLİK YAPIYOR

Herkesin sorunları gördüğünü fakat sesini çıkarmadığını belirten Şeker, "Gidip Fatma hanıma sorun, 'off the record' der, hepsini anlatır ama beyanat verirken vermiyor. Ben CHP'den de duymuyorum. Bu şehirde sorunlar var, trafik keşmekeş, kimse kurallara uymuyor, kırmızı ışıkta geçen oluyor, uyuşturucu kullanımı had safhada. Kadın satışı anormal derecede. Sadece bomba patlamıyor diye ona seviniyoruz. Onun dışında herşey facia. Kural yok, intizam yok, düzen yok. Burada sadece Ökkeş Özekşi sorunları dile getiriyor, yiğitlik yapıyor" dedi.

TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇALIŞMA YAPIYOR MU, DUYMUYORUM

'Suriye savaşı biterse Gaziantep'in önü açılır' diyen Şeker, bu konuda da bir çalışmanın olmamasını eleştirdi. Şeker, "Burada en önemli kriter bir an evvel savaşın bitmesi. Suriye savaşı biterse Gaziantep'in önü açılır. Çünkü Suriye'de ciddi bir yatırım yapılması lazım. Savaştan sonra orada ciddi bir imar yapılacak, fabrikalar yapılacak, bundan Gaziantep faydalanır. Bunun içinde şu an Ticaret ve Sanayi odasının ciddi bir çalışma içerisine girmesi lazım, bir sonraki adımı iyi planlaması lazım. Ama ben yapılan bir şey görmüyorum, duymuyorum. Bu tür çalışmalar yapılmalı. İhracatını Gaziantep artırabilir, iki katına çıkartabilir. Yani Suriye bizim için önemli bir kapı, bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Umarım iyi olur, umarım daha iyi şeyler yapılır" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR