Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, 6552 sayılı Kanunla borçların yapılandırılmasına ilişkin başvurular için son günün 1 Aralık 2014 olduğunu belirterek vatandaş ve mükellefleri uyardı. Çember, "30 Nisan 2014'ten önce kesinleşen vergi, idari ve sigara cezaları hariç tüm borçlar yapılandırmaya giriyor. Şu ana kadar 3 mükelleften biri gelip borcunu yapılandırdı, üçte ikilik bir mükellef daha var" dedi.

36 AYA KADAR TAKSİT İMKANI

Gaziantep Vergi Dairesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Erol Çember, vergi yapılandırılmasında sona gelindiğini söyledi. Çember, 6552 sayılı kanun ile; öğrenim ve katkı kredisi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası, araç muayenesi, askerlik ceza parası, seçim para cezaları, karayolları kaçak geçiş paraları, RTÜK tarafından verilen para cezaları, nüfus para cezaları gibi borçların yapılandırılabileceğini kaydetti. Yasadan faydalanmak isteyen vatandaşların 1 Aralık tarihine kadar başvuru yapması gerektiğini belirten Çember, "Bütün mükelleflerimizin bu tarihi dikkate alarak vergi borçları varsa yapılandırma noktasında müracaat etmeleri gerekiyor. Yüksek borçlu olan mükelleflerimizi arayarak bilgilendirdik ve bunun dışında vergi borcu olduğunu ya da idari para cezası olduğunu bilmeyen mükelleflerimiz de nüfus cüzdanı bilgileri ile Gelir İdaresi web sitesine girerek borçlarını öğrenebilecekler. Bunu mutlaka 1 Aralık tarihinden önce yapsınlar. Ana paralarda herhangi bir indirim yapmıyoruz. İndirim yaptığımız ana paraların üzerine gelen gecikme faizleri kaldırılıyor; bunun yerine yurt içi üretici fiyatları endeksine göre hesaplanan daha düşük oranlı bir faiz oranı uygulanıyor. 18 eşit taksitten 36 aya kadar taksitlendirme yapılabiliyor" diye konuştu.

ÇEMBER: “BU BİR AF YASASI DEĞİL”

Vergi borçlarının yapılandırılmasında 30 Nisan 2014 tarihinden önce kesinleşmiş her türlü vergi borcunun 6552 sayılı yasa kapsamında değerlendirildiğini söyleyen Çember, yasanın bir af yasası olmadığının altını çizerek, “Bilindiği üzere 30 Nisan 2014 tarihinden önce kesinleşmiş her türlü vergi borcu bu kapsama girmektedir. Herhangi bir vergi türü itibari ile ayrım yapmıyoruz. Bu nedenle bizim burada baz alacağımız tarih 30 Nisan 2014 tarihi. Bu bir af yasası değil. Ana paralarda herhangi bir indirim yapmıyoruz. İndirim yaptığımız ana paraların üzerine gelen gecikme faizleri kaldırılıyor; bunun yerine yurt içi üretici fiyatları endeksine göre hesaplanan daha düşük oranlı bir faiz oranı uygulanıyor. 18 eşit taksitten 36 aya kadar taksitlendirme yapılabiliyor” dedi.

120 LİRANIN ALTINDAKİ İDARİ PARA CEZALARI SİLİNECEK

Müracaat etmeden de yasa kapsamında silinen bir takım borçlar olduğunu hatırlatan Çember, "120 liranın altında kalan idari para cezaları. Herhangi bir vatandaşımız Vergi Dairesine müracaat etmeden, Gelir İdaresi Başkanlığı toplu telkinler suretiyle bu borçları ortadan kaldırmaktadır. Buradaki tarih 31 Aralık 2013’ten önceki 120 liranın altındaki idari para cezaları silinmektedir. 31 Aralık 2013 tarihinden önce 12 liranın altındaki köprü ve otoyoldan kaçak geçen araçlara kesilen cezalar da otomatik olarak silinmekte. Bir diğer silinecek borç ise 31 Aralık 2007 tarihinden önce 50 liranın altında olan vergi asılları otomatikman kendiliğinden ortadan kalkmaktadır" dedi.

SİGARA YASAĞI CEZALARINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Silinecek olan bazı vergi borçlarının arasında sigara kullanımından kaynaklanan idari para cezalarında herhangi bir silinmenin olmayacağını aktaran Çember, “Bunun tek istisnası var; sigara kullanımından kaynaklanan idari para cezaları. Sigara kullanımından kaynaklanan idari para cezalarında herhangi bir silinme söz konusu değil” dedi.

Birden fazla vergi dairesine borcu olan mükellefler her vergi dairesine gelerek ayrı ayrı müracaatta bulunacaklarını söyleyen Çember, "Mükellefe bir kolaylık da motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili. Gaziantep’te oturan bir vatandaşımız İstanbul plakalı bir araç kullanıyor ise bununla ilgili motorlu taşıtlar vergisinin yapılandırması için İstanbul’a gitmesine gerek yok. Hangi ilde yaşıyor ise o ilde süreksiz vergilere bakan vergi dairesine müracaat etmesi halinde plaka hangi ile bağlı olursa olsun bu borçlarını yapılandırabilecek”dedi.

VERGİ DAİRELERİ CUMARTESİ AÇIK OLACAK

Yapılandırmada vatandaşlara kolaylık sağlanması için Vergi Dairelerinin Cumartesi günü fazla mesai yapacağını belirten Çember, “Yapılandırma için vergi dairesine gelen bir mükellef yapılandırması yapılmadan o vergi dairesinden ayrılmayacak. Vergi dairelerimiz Cumartesi günü yapılandırma dolayısıyla açık olacak. Pazartesi günü olası bir yığılmayı engellemek adına Cumartesi günü de arkadaşlarımız fazla çalışma yapacak” dedi.

2015’İN İLK ÇEYREĞİNDE YENİ BİNAYA GEÇECEĞİZ

Mevcut hizmet binasının 30 yıllık bir bina olduğunu ve dağınık bir şekilde çalışıldığını anımsatan Çember, 2015’in ilk çeyreğinde yeni hizmet binasına geçileceğinin ve vatandaşa daha iyi bir hizmet verileceğinin müjdesini de verdi. Çember, şöyle dedi: “2015’in ilk çeyreğinde yeni binaya geçilerek mükelleflerimize daha iyi hizmet vermeyi düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz bina 30 yıllık bir hizmet binası olup hem bu binanın içerisinde hem de hükümet konağı içerisinde dağınık birimler olarak hizmet veriyorduk. Yeni hizmet binası ile bunun önüne geçilecek. Bütün birimlerimizi yeni hizmet binamızın içerisine toplayacağız. Bütün veznelerimizi yeni hizmet binasında giriş kata topladık. Ödeme yapmak isteyen mükelleflerimiz vergi dairesinin hiç üst katlarına çıkmadan herhangi bir vezneye giderek hangi vergi dairesinde olursa olsun vergi dairesi fark etmeden sıra sistemiyle gidip ödemesini yapabilecek”

“Personel konusunda bir takım sıkıntılarımız vardı” diyen Çember, bu konunun da 28 Aralık 2014 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının açacağı Gelir Uzmanlığı Yardımcılığı sınavı ile Gaziantep’e 210 tane personel alımı gerçekleştirilerek çözüleceğini söyledi. Meral KINACILAR