Gaziantep Üniversitesi, Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Sevinç, kanser tedavisindeki yeni yöntemleri anlatarak yeni dönemdeki yöntemlerin umut verdiğini söyledi. Türkiye’de en çok görülen kanser hastalıklarının en başında meme kanseri ve tütün kullanımına bağlı olarak akciğer kanseri olduğunu anımsatan Sevinç, “Erkeklere baktığımız zaman akciğer kanseri ilk sırada, bayanlara baktığımızda da meme kanseri ilk sırada. Akciğer kanseri 1960’lardan itibaren tütün kullanımına bağlı olarak her geçen gün daha ön plana çıktı. Şu anda da liderliği yakaladı. Şu anda açık ara sigara kullanımına bağlı olarak, nargile tüketimine bağlı olarak akciğer kanserinde hızlı bir artış görüyoruz. Bu Gaziantep’te de böyle, İzmir de de böyle, İstanbul’da da böyle. Ancak Antep’te belki daha fazla gördüğümüz mide kanseri var. Türkiye ortalamasının üzerinde mide kanseri görüyoruz. Mide kanserinde bölgemizi değerlendirecek olursak ülkenin batı kısımlarına oranla mide kanserini daha fazla görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kanser tedavisinde geçen 10 sene içerisinde ciddi gelişmeler kat edildiğini aktaran Sevinç, “Kanser hastalığına baktığımız zaman özellikle son 10 yılda ciddi gelişmeler var. Ben kendi asistanlık dönemime baktığımda o dönemde hastalara sürekli kemoterapi verirdik. Kemoterapi dışında da başka bir alternatifimiz yoktu. Şimdilerde ise hastalara hedefe yönelik tedaviler veriyoruz. İmmünoterapi denen hastanın bağışıklık sistemini etkileyen onu kuvvetlendiren ilaçlarımız var. Artık bu ilaçları verebiliyoruz. Eskiden bir akciğer hastası geldiğinde onlara standart kemoterapi ajanları verirdik ama şimdi belirteçlere göre hastaları sınıflandırıp eğer hedefe yönelik ilaçlardan fayda görüyorsa bu ilaçlardan veriyoruz. Ancak bu ilaçlardan fayda görmediğini düşündüğümüz kısma kemoterapi veriyoruz” dedi.

İLAÇLAR İYİLEŞTİRİLDİ

Önceki dönemlerde kanser hastaları tedavi için kendilerine geldiği zamanlarda, ellerinde sadece basit ilaçlar bulunduğunu ve bu ilaçları da hastaya kullanıp kullanmamakta tereddüt yaşadıklarını hatırlatan Sevinç, şu şekilde konuştu: “Örneğin böbrek kanseri geldiğinde eskiden elimizde sadece çok basit ilaçlar vardı ve çoğu zaman verelim mi vermeyelim mi diye kendi kendimize soruyorduk. Ama şu anda elimizde 5 tane çok iyi hedefe yönelik ilaçlar var. Bunları hastalarımıza uygulamaya çalışıyoruz. Yeni ilaçların şöyle bir etkisi var; kemoterapi genelde damardan verilen bir ilaç ama hedefe yönelik ilaçlar ağızdan tablet yoluyla alınıyor. Dolayısıyla bu hastalar tabletleri aldığı zaman herhangi bir yan etki ile karşılaşıyor. Eğer ortaya bir yan etki çıktığında da tableti kestiğimiz andan itibaren de yan etkiler azalıyor. Çünkü kemoterapinin halk arasında çok net bir görüntüsü var. Kemoterapi hastasını herkes uzaktan da olsa tanır. Saçları dökülmüş olur, halsiz olur, kanı düşük olur ama bu yeni ilaçlarda bu yan etkiler yok. Dolayısıyla siz dışarıdan baktığınızda yeni ilaçları kullananı fark edemezsiniz.”

SİSTEM DEĞİŞTİ

“Öncelikle son beş yıldaki gelişmeler bize şunu gösterdi. Bağışıklık sistemimiz bazı kanserleri tanımıyor” diyen Sevinç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dolayısıyla immünoterapi denilen ajanlar bağışıklık sistemine kanser hücresini tanıtmaya çalışıyor. Böylece vücudumuz kanser hücresini kanser hücresiymiş gibi algılayıp tedavide yardımcı oluyor. Şimdi elimizde 2 tane ilaç var. Bir, birinci nesil ilaçlar ikincisi de ikinci nesil ilaçlar. Birinci nesil ilaçlar etkisini gösterdi ve uzun sağ kalımlar verdi. Ama elimizde şimdi ikinci nesil ilaçlar var ki biz bunlardan daha iyi tedavi seçenekleri ve daha iyi tedavi sonuçları bekliyoruz. Bizi heyecanlandıran en büyük şey de şu; birinci tedavi seçeneklerimizle ikinci tedavi seçeneklerimizi birleştirebilmek. Yani bir hastaya 2 tane immünoterapik ajanı birlikte verebilmek.”

İLAÇ ERKEN AŞAMADA KULLANILDIĞINDA

BÜYÜK BAŞARI VERECEĞE BENZİYOR

Türkiye’de de kanser üzerine ciddi araştırmalar yapıldığını kaydeden Sevinç, geliştirilen ilaçların kanserin erken aşamalarda kullanıldığında büyük başarı sağlanacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Türkiye’de yaptığımız bir çalışma var. Bu bağışıklık sistemini güçlendiren bu ilacı bazı hastalarda kullandık ve biz de bu yüzde 30’luk sonuca ulaştık. Ancak hastalar 4. sıra olarak bu tedaviyi almışlar. Çalışmanın sonuçlarına baktığımızda bunu gördük. Dolayısıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kanser ilaçları erken aşamalarda kullanıldığında daha büyük başarı vereceğe benziyor.” İHA