Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, kuraklığın boyutuna bağlı olarak buğdayda üretici, sanayici ve tüketici üçgeninin etkilenmeyeceği formüller hazırladıklarını belirterek, "A,B, C,E planlarımız var. Bu ay içerisinde yağış durumuna göre Çukurova ve Güneydoğu hasadına bakarak tedbirlerimizi alacağız" dedi.

HERŞEY BU AYA BAĞLI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in kuraklık nedeniyle bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 8 ile 10 arasında düşüş bekleniyor açıklaması gözleri sektöre çevirdi. Özmen, "Önemli olan iç pazar. Kuraklığın boyutuna bağlı olarak ihracat-ithalat dengesini ayarlarız" derken, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, buğday rekoltesinin bu ayki yağışlara bağlı olduğunu söyledi. Zihni Kepkep de, "Bu ay yağış olmazsa sıkıntıya gireriz" dedi.

TEDBİRLERİMİZİ ALACAĞIZ

Nisan yağışlarının çok önemli olduğunu, bunları gün be gün takip ettiklerini söyleyen Erhan Özmen, "Hangi bölge ne kadar yağış alıyor. Ne kadar bitki gelişimi var, bölge bölge takip ediyoruz. Ancak kimse endişelenmesin. Üretici, sanayici ve tüketici bunun üçününde etkilenmeyeceği formüllerimiz var. A,B, C,E PLANLARIMIZ var. Çukurova ve Güneydoğu hasadına bakarak tedbirlerimizi alacağız" dedi.

ÖNCELİĞİMİZ YURT İÇİ

Hava şartları normal seyrettiğinde Türkiye'nin buğdayda kendi kendine yettiğini, TMO'nun elinde stoklar olduğunu söyleyen Özmen, "Biz yetkilileri bu stokları korumaya davet ettik. Çünkü bireysel düşünmüyoruz. TMO hem yurt içi tüketimi halkının fiyat regülasyonu için satış yapıyor, hem de ihracat için fazlası varsa onun satışını yapıyor. Önceliğimiz yurtiçi" diye konuştu.

İŞTE B PLANIMIZ

Rusya, Amerika, Kazakistan'daki birliklerin Türkiye'deki kuraklığı takip ettiğini belirten Özmen, "Bunlara bu psikolojik fiyatlanlandırmayı yaptırmayalım. Stoklarımızı yüksek seyrettirelim. İhracat anlamında satışı keselim. Bunu öneriyoruz. Önemli olan iç pazar. Eğer bu ay bol yağış olursa problem yok. Ancak kuraklık olduğunda elimizde 2 milyon ton stokla hasada gidiyor olacağız ve bu 2 milyon stok Türkiye'nin iki aylık ekmeklik buğday tüketimi demek. Oradan iki aylık, üç aylık eksik olduğunda dahi bir miktar stokla gideceğiz, B palanımız bu" şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖR İTHALATINI YAPSIN

'Zayitamız ne, ona bakacağız' diyen Özmen, "Eğer zaiyat 2-3 milyon ton ise, Bakanlar kurulundan 1.5 milyon tonluk yetki alınması ve olağanüstü durumda parça parça kullanılmasını önerdik. 1.5 milyon ton özel sektöre yurtiçindeki fiyatları bozmayacak şekilde veya kıyak geçmeyecek şekilde gümrük vergisini oranını belirle, ihtiyaç anında özel sektör gitsin kalitesine göre ihtiyaç halinde kendi ithalatını yapsın dedik" dedi.

ATASÖZÜ VAR

Şehitkamil Ziraat Odası eski Başkanı Zihni Kepkep, buğdayda bu ayki yağışların çok önemli olduğunu belirterek, "Bu ay çok önemli. Bu ay yağmur yağmazsa atasözümüz var. Mart getirir Nisan öğünür, Nisan getirir insan öğünür. Bu ayki yağışın gelişimi çok önemli. Bu ay yağış olmazsa sıkıntıya gireriz. İnşallah yağar. Sadece arpa ve buğday değil, bütün tarım ürünlerinin yağışa ihtiyacı var. Bu sene yağışlar çok yetersiz oldu. Metrekareye 200 kiloğram düştü. Hiç olmazsa 500'ü bulması lazımdı, ideali 550-600 kilo" dedi.

VERİM DÜŞÜK OLUR

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ise, bu ay yağmur yağmazsa buğdayda sıkıntı olacağını belirterek, "Yağış olmazsa verimde olmayacak derece yok olur. Yağış olmayan yerde sıkıntı olur. Bu ay önemli. Nisanda yağmazsa buğday verimi düşük olur. Kuraklık devam ediyor. Tehlike devam ediyor" dedi. Meral KINACILAR