Uzmanlar, ergenlik döneminde gençlere hayatı zehir eden sivilcelerle başa çıkmanın yollarını anlattı.

Ergenlik döneminde deride ciddi değişiklikler ortaya çıkar ve zaten dış görünüşün çok önem kazandığı bir dönemde bu değişim gençlere hayatı zehir edebilir. Hormonların artışı ile birlikte yoğun olarak alında, burunda, yanaklarda ve çenede bulunan yağ bezleri aşırı çalışmaya başlar ve deri yağlı, parlak bir görünüm alır. Saç ve saçlı deri de etkilenerek saçlar çok sık yağlanmaya başlar. Bu etkiler erkeklerde daha da şiddetli gözlenir

Ergenlik döneminde ter bezlerinin de aşırı çalışması söz konusudur. Terleme artar, bakteriler ile birleşince kokulu hale gelir.

UZmanlar, bu dönemi kolay atlamanın yollarını anlattı.

AKNE SAVAŞLARI

Yıllarca sürecek bu dönemde sağlıklı, güzel bir cilde sahip olmak özgüven ve olumlu kişisel algıya önemli katkı sağlar. Akne, ergenlik döneminin en önemli sorundur. Deri belirtileri arasında kırmızı kabarıklıklar, siyah noktalar, içi iltihaplı kabarıklıklar ve kistler bulunur. Genç erişkinlerin ve ergenlik dönemindeki bireylerin en azından %85'ini etkiler. Deri lezyonları hassas ve ağrılı olabilir. Akne hastanın psikolojik durumu çok olumsuz etkileyebilir ve en çok yüz, daha nadiren sırt ve göğüs bölgesinde ortaya çıkar.

DOĞRU BAKIM, DOĞRU BESLENMEDEN GEÇER=AKNE DİYETİ

Deri bakımı ve tedaviye ek olarak doğru beslenmenin 12 haftada sivilce sorununu %50 azaltır. Anti-akne diyetinde protein ve düşük glisemik endeksli gıdalara yer verilmiştir. Diyet sonrasında insülin düzeyi azalmış, hormonal dengesizliğin kontrol altına alınmıştır. Rafine ve işlem görmüş gıdaların yerine et, tavuk, balık, yumurta gibi proteinler tercih edilmelidir. Böylece çinko, B12 ve omega 3'den zengin gıdalar tüketilmiş olacaktır. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli, öğünlere mutlaka bakliyat eklenmelidir.