İngiliz Guardian gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın 35 dünya liderinin telefon konuşmalarını izlediğini yazdı. İngiliz Guardian gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) devlete bağlı bir kurumdan Amerikalı bir yetkilinin sağladığı numaralarla, 35 dünya liderinin telefon konuşmalarını izlediğini bildirdi.

SNOWDEN ABD'NİN BAŞINI YAKTI

Guardian'ın eski NSA sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayanarak verdiği haberde, NSA'nın dünya siyasetinde öne çıkan liderlerin telefon numaralarını edinmek için Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı gibi birimlerin üst düzey yetkililerini, fihristlerini kendileriyle paylaşmaya teşvik ettiği belirtiliyor.

LİDERLER AÇIKLANMADI

Snowden'ın sızdırdığı Ekim 2006 tarihli gizli belgede adı açıklanmayan Amerikalı bir yetkilinin, NSA'ya aralarında 35 dünya liderinin telefonunun da bulunduğu, 43'ü daha önce bilinmeyen, 200'ün üzerinde irtibat numarasını temin ettiği öne sürülüyor. Söz konusu dünya liderlerinin kim olduğununsa açıklanmadığı ifade ediliyor. Belgede ayrıca, NSA'ya sağlanan telefon numaralarının, izleme programına dahil edilebilecek yeni iletişim detaylarına ulaşılmasına da yardımcı olduğu vurgulanıyor. Bununla birlikte belgede, söz konusu telefon numaralarıyla "raporlanabilir düzeyde az istihbarat edinildiği" de belirtiliyor.

OBAMA: SİZİ DİNLEMİYORUZ

NSA'in eski çalışanı Edward Snowden'ın tetiklediği dinleme krizi ABD'yi her geçen gün daha çok sıkıştırıyor. Ülkeler iddialar sonrası Washington'dan teker teker hesap sorarken, Obama da dünya liderlerine telefon edip "Sizi dinlemiyoruz" garantisi veriyor.

ERDOĞAN İÇİN GARANTİ YOK

ABD Dışişleri Sözcüsü, garantilerin her müttefik için geçerli olmadığını açıklarken, Türk Başbakan'ın ofisinde geçen sene bulunan böceklerle ilgili, "Bu türden dinleme faaliyetlerine Amerikalıların dâhil olmadığı garantisini Türklere verdiniz mi" sorusuna, "Ben bunu duymadım" yanıtını verdi, ancak "Dinlemedik" demedi.

ALMANYA DİNLEMEYİ DOĞRULUYOR

Almanya Hükümet Sözcüsü dün yaptığı açıklamada "Elimizde Başbakan Angela Merkel'e ait telefonların Amerikan kurumlarınca dinlenmiş olabileceğine işaret eden bilgiler var" demişti. Gelişme üzerine Merkel de ABD Başkanı Obama'yı arayarak açıklama talep etmişti.

LE MONDE DE DİNLEMENİN PEŞİNDE

Fransız Le Monde gazetesi, geçtiğimiz günlerde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın gizli dinleme programı hakkında 10 gazeteciden oluşan özel ekibiyle son aylarda yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını açıklamıştı. Haberde, NSA'nın sadece 10 Aralık 2012-8 Ocak 2013 tarihleri arasında Fransa'da 70 milyon telefon görüşmesini kaydettiği belirtilmişti.