Kuzey Irak’taki PKK-PYD dayanışmasının oraya koymuş olduğu hayali haritalara eyvallah etmeyeceğini belirten Erdoğan, Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Kuzey Irak’a gidip oradaki yerel yönetimin idarecileri ile bu konuları paylaşıp, bu konudaki Türkiye’nin kararlılığını, hassasiyetlerini iletileceğini ifade ederek, “Ondan sonra da böyle bir sorumluluğun bizden çıktığını bilmelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Londra Olimpiyatları’nın açılış törenine katılmak üzere Ankara’dan İngiltere’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı ve açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ulusal güvenliği düşünüldüğünde herhangi bir tehdit gelmemesi için Suriye konusunda alınabilecek ilave önlemlerin neler olduğu ve bir tezkere çıkarılmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, Kuzey Suriye’de terör örgütünün kamplaşmasına ve bunun Türkiye için bir tehdit unsuru olmasına müsaade edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, “PKK-PYD dayanışması ve yanlarına farklı oluşumları da almak suretiyle bir adım atmaya kalksalar dahi, bu konuda bizim bu işe müsamahayla bakmamız, bunu seyretmemiz mümkün değil. Konuyla ilgili bütün tedbirler alınmaktadır. Gerek şu anda silahlı kuvvetlerimiz gerek diğer bu konudaki ilgili birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Amhet Davutoğlu’nun, Kuzey Irak’a gidip oradaki yerel yönetimin idarecileri ile bu konuları paylaşıp, bu konudaki Türkiye’nin kararlılığını, hassasiyetlerini iletileceğini belirten Erdoğan “Ondan sonra da böyle bir sorumluluğun bizden çıktığını bilmelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.

-ASLA BİZİ TAHRİKE KİMSE YÖNELMESİN-

Başbakan Erdoğan, “Şu anda bir Suriye Ulusal Konseyi var, adeta bunun karşısında ki buranın başında da bir Kürt kardeşimiz var. Bir Suriye Ulusal Kürt Konseyi oluşturulması yaklaşımı yanlış bir yaklaşımdır” diyen Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin ne toprak bütünlüğünün parçalanmasını ne bir mezhepsel çatışma sürecinin başlamasını, ne de etnik bir çatışma sürecinin başlamasını istemediğini dile getirdi. Erdoğan, “Kuzey Suriye sadece oradaki Kürt kardeşlerimizden oluşan değil, Türkü de var, Arabı da var. Bunlardan oluşan bir bölgedir. Ama asla bizi tahrike kimse yönelmesin. Tahrik oyununa da gelmeyiz, ama atılması gereken bir adım olursa terör örgütüne karşı bu adımı kesinlikle atarız. Bunu burada açık ve net söylemek durumundayım” değerlendirmesinde bulundu.

- HAYALİ HARİTALARA GÖRE EYVALLAH ETMEYİZ-

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kuzey Irak’a gönderme sebebini ise “Bakın bu noktada size karşı güven duygularımız zedelenmesin. Güvenimiz var ama burada yanlış adımların atılmasına sizler de vesile olmayın. Tam aksine bir dayanışma içinde buradaki yanlışı düzeltelim. Bu yanlışı düzeltmede adımı beraber atalım. Ama aksi takdirde burada kendilerine göre Kuzey Irak’taki PKK-PYD dayanışmasının oraya koymuş olduğu hayali haritalara göre eyvallah etmeyiz” sözleri ile açıkladı.

-OYALAMA TAKTİĞİ İÇİNE GİRİYORLAR-

Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerin Suriye’deki yönetim boşluğundan kaynaklanan geçici bir durum olarak mı yoksa kalıcı bir yapının temellerinin atılması olarak mı görüldüğüne ilişkin soruya karşılık da Suriye’de yaşanan süreci üç dilimde değerlendiren Erdoğan, bunların da Arap Baharından önceki, sırasındaki ve Beşar Esad’dan sonraki süreç olduğunu belirtti. Erdoğan “Birinci dilimde Türkiye olarak kardeşlik bağlarımızın çok güçlü olduğu Suriye halkı ve başında bulunan Beşşar ile ilişkilerimiz ne denli ileriydi sizler tarafından biliniyor” dedi. Erdoğan, iki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği kurmak gibi önemli adımlar atıldığını anımsatarak, Arap Baharı sürecinde Türkiye'nin yaptığı uyarıların kaale alınmadığını ve arzu edilmeyen bir sürecin başladığını, 10 binlerce kişinin öldürüldüğünü, 200 bine yakın Suriyelinin göç ettiğini, ülkedeki rejimin hâkimiyetini kaybetmeye başladığını söyledi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Artık Suriye'de Esad ve çevresindekiler gidicidir. Suriye artık yeni bir döneme hazırlanıyor ama bu yeni dönemde ‘ne olacak’ sorusuna, bazıları, ülkeler olarak söylüyorum, oyalama taktiği içine giriyor. Ben diyorum ki halkın dediği olmalı ve olacak. Biz halkın önünü açmalıyız, halkın önüne sandığı getirmeliyiz. İsteyen istediği gibi partisini kursun demeliyiz. Bu süreçte oluşturulacak geçici yönetim aracılığıyla yeni anayasa hazırlanabilir, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılır. Halk kimi isterse onu cumhurbaşkanı yapar, kimi isterse parlamentoya gönderir. Ona da inanıyorum ki bütün dünya çok üst düzeyde saygı gösterir. Acımasız, zalim bir rejim var. Artık uçaklarla, dün de Halep’i bombaladılar. Kendi insanını, ülkesini ayırt etmeksizin uçaklarıyla bombalayan bir yönetim olabilir mi? Bunların içerisinde suçlu-suçsuz, böyle bir ayrım söz konusu değil. Kendi masum halkını öldürüyor, böyle bir durum var. İnsanlar kaçmak durumunda kalıyor. Sadece bizim ülkemizde 45 bin civarında misafirimiz var. Bir o kadar Lübnan’da var, 150 bin civarında Ürdün’de var. Bu insanlar durup dururken kaçmıyor. Bir sorun var. Buna yönelik 900 kilometre sınırı ve akrabalık bağları olan bir Türkiye’nin sessiz kalması düşünülebilir mi? Onun için de diyoruz ki halk ne derse Esad’dan sonra o olacaktır. Esad şu anda hâkimiyetini kaybetmiştir ama bu zulme şu veya bu şekilde ortak olanlar da tarihin affetmeyeceği zihniyetler olacaktır, düşünceler, ülkeler olacaktır.”

-KOMİK İDDİALARIN ÜZERİNDE DURMAYIN-

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ile ilgili iddiaların hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, “Bu tür komik iddiaların üzerinde durmayın” dedi. Müddeinin iddiasını ispatla mükellef olduğunu belirten Erdoğan, Karakullukçu’nun da gerekli açıklamayı yaptığını kaydederek, “Bunların hepsi kurumlarımızı ve kurumlarımızın başındaki insanları yıpratmaya yönelik adımlardır ve bu adımları atanların samimiyetinden endişeliyim” değerlendirmesinde bulundu.

-KANAAT ÖNDERLERİYLE GÖRÜŞÜYORUZ-

Hamas Lideri Halid Meşal ile görüşmesinin sorulması üzerine Erdoğan, Meşal’in Suriye’yi iyi bilen bir insan olduğunu, gelinen durumu ve Filistin konularını değerlendirdiklerini kaydetti. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Gerek Gazze ve gerekse Filistin’in sorunları bizimde sorunumuz olaya böyle bakıyoruz. Ama Suriye’deki gelişmeler öncelik arzetmeye başladı. Bunlar içinde gerçekten kimlerden ne denli istifade edebiliriz ve onlar bizden ne gibi istifadeleri olur bunları paylaşmak durumundayız. Onun için yoğun bir diplomasi trafiğini sürdürüyoruz. Bu trafiğin içerisinde salt diplomatlar olacak diye bir şey yok. Bütün oralardaki kanaat önderlerini siyasette etkinliği olan bütün liderleri kâh biz davet ediyoruz, kâh biz oralara özel temsilcilerimizi göndermek suretiyle bu süreci sıkı tuutuyoruz” dedi.

-ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VAKTİ GELDİĞİ ANDA ALINACAKTIR-

Suriye sınırında olası PKK riskine karşı tampon bölge kurulma gibi bir alternatif düşünülüp düşünülmediği sorusuna da Başbakan Erdoğan şu ifadelerle yanıt verdi:

Bunların hepsi alternatiflerin içerisinde. Güvenli bölge, tampon bölge, bizde şu anda oluşmuş olan kamplar... Bütün bunlar alternatiflerin içerisinde. Bunların öncelikleri biraz sürece bağlı. Süreci göre tabi bunlar değerlendirilir. İlgili birimlerimiz sürekli bunların zerinde. Bu konuyla ilgili dışişleri, silahlı kuvvetler, istihbarat teşkilatlarımız loğun bur çalışmanın içindeler. Atılması gereken adımlar alınması gereken kararlar vakti geldiği anda alınacaktır.”

-KADINLAR ERKEKLERE BU OLİMPİYATLARDA ADETA FARK ATTI-

Türkiye’nin sportif alanlarda her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Erdoğan, 2012 Londra Olimpiyatları’nın bugüne kadar Türkiye’nin katılımda en üst seviyede olduğunu, gerek bireysel sporlarda gerekse kollektif sporlarda ilklerin yaşandığı bir olimpiyat olacağını ifade etti. Bu durumun Türkiye’nin en çok ilgi çeken spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmasının bir neticesi olduğunu kaydeden Erdoğan, “Olimpiyat oyunlarına tarihimizdeki en fazla branşta en yüksek sporcu sayısı ile katılıyoruz. Londra’da 16 branşta, tabi bir rekor daha var, kadınlar erkekleri bu olimpiyatlarda geçiyor, adeta fark adıyor. 66’sı kadın 48’i erkek toplam 114 sporcuyla olimpik dalda, 21 kadın 46’sı erkek 67 paralimpik sporcuyla da buraya katılıyoruz. Toplamda 181 sporcumuz bu olimpiyatlarda yarışacak. Ben sporcularımıza güveniyorum inanıyorum, bugüne kadar aldığımız madalyaların fevkinde madalyalar alarak Londra Olimpiyatları’ndan döneceğiz” dedi.

-ERDOĞAN BUCKİNGHAM SARAYI’NDAKİ RESEPSİYONA KATILACAK-

Başbakan Erdoğan Londra’da yarın İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna Buckingham Sarayı’nda verilecek resepsiyona katılacaklarını ardından da Olimpiyat oyunlarını açılış oyunlarına iştirak edeceklerini belirtti.

Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron ile başbaşa görüşmesi olacağını bu görüşmede Türkiye-İngiltere ilişkileri ve uluslararası sorunların değerlendirileceğini ifade eden Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları iftarına katılacağını kaydetti. Avrupa’da yaşan Türk vatandaşlarının özellikle son yıllarda sosyal, ekonomik ve kültürel hayata katılımlarının kayda değer bir artış gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, “İngiltere’de yerleşim 250 bini Türkiye’den gitmiş olan Türk toplumu iki ülke arasında güçlü bir köprü oluşturuyor. Türkler orada bir çok alanda başarı kaydediyor. Türklerin çok kültürlü İngiltere toplumuna önemli katkıları bulunduğunu görmekten mutluluk duyuyorum.

-2020 OLİMPİYATLARINI İSTANBUL’A KAZANDIRACAĞIZ-

2020 olimpiyatlarına Türkiye’nin de aday olduğunu, Londra ziyaretinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge ile bir görüşmesinin olacağını ifade eden Erdoğan, İstanbul’un dışında Tokyo ve Madrid’in de bu olimpiyatlara aday olduğunu anımsattı. 2013 yılına kadar yılına kadar Türkiye’nin olimpiyatlar konusunda yoğun bir propaganda yapacağını kaydeden Erdoğan, “Değerlendirme sonucunda 2020 olimpiyatlarını İstanbul’a kazandıralım istiyoruz. Coğrafyamız, iklim koşullarımız, alt yapımız, insan kalitemiz, dinamizmimiz her türlü potansiyelimiz ve her türlü donanımız aslında böyle bir olimpiyatı organize etmeye yeterli. Şu anda kazandıkları var sayılan bazı ülkelerin ekilmesi sebebiyle 2013 Akdeniz Oyunları’nda dara girdiler, Türkiye olarak biz üstlendik. 2013 Akdeniz Oyunları’nı Mersin’de inşallah yapacağız” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “ANA” ile İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti. Başbakan Erdoğan’ı Esenboğa Havalimanı’ndan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer yetkililer uğurladı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de İngiltere'ye gitti.