*Geniş eve çıktın diye engelli kızın maaşı kesildi

*Gazi Muhtar Paşa'da kaygan zeminde sağlam insan düşüyor

*AVM'lerin, sinemaların engellilere uygun olması bizi avutuyor

*Caddelere engelli levhaları koyduğumuz halde, parkomatçılar yazıyor

*Eskiden milletvekilleri telgraf gönderirdi, şimdi göremiyoruz

*Tek bir belediye başkanı hafta nedeniyle çiçek gönderdi

*Engelliler için eski okulların yıkılıp yeniden yapılması lazım

BU İŞLER SAKAT

Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender'le Engelliler Haftasında, engellilerin sorunlarını kentimizin altyapısının engellilere uygun olup olmadığını, beklentilerini konuştuk. Engelliler Haftası'nda kutlama kelimesini kabul etmediğini söyleyen Kalender, "Bu bir kutlama haftası değil. Neyi kutlayacağız? Sakatlığımızı mı, ayak, bacak, göz, kulak eksikliğimizi mi? Aslında, 10-16 Mayıs günleri toplumun kendisini yargılaması gereken günlerdir. Yani bu günler, bu şehirde bana bir şey olursa, nasıl yaşarım diye düşünülmesi gereken günlerdir. Maalesef, insanlarımız engellilere uygun altyapının olmadığını ancak başlarına geldiği zaman öğreniyorlar. Çevremde üç dört kişinin ayağının kırılmasıyla bunu dile getirdiklerini gördüm" dedi.

-"Hükümet, devlet daireleri ve belediyelere gerekli altyapıyı tamamlayabilmesi için belli bir süre vermişti. Ceza alan kurum, kuruluş var mı?"

SÜRE BİTTİ

"Geçtiğimiz yıl 7 haziranda süre bitti. Şu anda cezaların kesilmesi lazım. Ancak yapılmıyor" dedi.

-"Engelliler açısından baktığımızda şehrimizin alt yapısında ne gibi eksiklikler var?"

GAZİ MUHTAR PAŞA'DA SAĞLAM İNSANLAR DÜŞÜYOR

"Yıllardır yapılan çalışmalarda düzeltildi deniyor ama çok da düzeltilmiyor. Herkes bir şekilde yaptım diye sanıyor. Örneğin Gazi Muhtar Paşa'da hala kaygan zeminler var. Ben kaygan zeminlerin olduğu bir bölgedeyim kışın karda, yağmurda sağlam insanların düştüğünü, ayaklarının havaya kalktığını gördüm. Gazi Muhtar Paşa'nın uygunsuzluğu malzemeden değil, malzeme çok iyi, ancak araya atılan granitlerin insan sağlığına, sakatlığa yol açacak olduğu için ayrı bir sıkıntı. Buna bu işi yapanların dikkat etmesi lazım."

İLETİŞİM SORUNLARIMIZ VAR

-"Sorunlar çok. Az önce bir okula gittim sınıflar, sıfır fayans, seramik, çocukların koştuğu zaman düştüklerini gördüm. Okullar çok önemli. Bizim için erişimler çok önemli. Erişimler bir kaç sefer uzatıldı, otobüslerdeki düzenlemeler yapılsa dahi otobüs şoförlerinin engelliler, yaşlılar yani dezavantajlı grupları almaması da sorunun devam ettiğinin işareti. İletişim konusunda sorunlarımız var. "

KALDIRIMLAR UYGUN DEĞİL

-"Kaldırımlarda yapılan özellikle görmeyenler için yapılan bantların direklere gelmesi veya uygunsuz yapılması, hatalı malzeme kullanılıp bir müddet sonra erimesi yani bunları üst üste koyduğunuz zaman yapılan işlerin emme basma gibi yapıldığını görüyorsunuz. Kaldırımlarda sıkıntı var, bunlar yıllardır düzeltilmeye çalışılıyor ama yine de bir türlü bitirilemiyor. Kaldırımlar uygun değil. Gazi Muhtar Paşa'da çocuk arabasını çıkarırken zorlanacağınız eğimler var. Çözüm getiriliyor ama, çözüm bir müddet sonra çözüm olmuyor. Bunu her fırsatta dile getiriyoruz."

AVM VE SİNEMALARA TAM NOT

-"Gaziantep fiziksel olarak engellilere yeterli değil. Bizi avutan, AVM'lerin, sinemaların engellilere uygun olması. Bir de hastaneler olsun. Ancak bazı hastanelerde sıkıntı var, düzeltmeleri lazım, kendi sedyesini bile taşıyamazlar. "

PARKOMATÇILARLA İLGİLİ SIKINTI VAR

-"Şehrin fiziksel sorunlarından hariç eğitim problemi var. Parkomatçılarla ile ilgili sıkıntı var. Caddelere engelli levhaları koyduğumuz halde, engelli araçlarına bile yazılıyor. Engelli yerlerine normal insanlar araçlarını koyuyor. Engelli tanımıyorlar. Engelli tanıması için, onun gibi yaşaması, en azından onun gibi empati kurması lazım. Onuda kuramıyorlar."

-"Engelliler Haftası kutlanıyor. Yöneticilere bu sorunlarınızı anlatma fırsatı buluyor musunuz?"

YÖNETİCİLERE SİTEM

-"Yerel ve genel yönetimdeki insanların daha duyarlı olmasını beklerdik. En azından bir çiçeğini göndermesi lazım. Bu toplum çok bir şey istemiyor. Fiziksel olarak orada bulunmayabilirler ama bir çiçekleriyle bile kendilerini temsil eden bir yolla bile bu haftalarda farkındalıklarını göstermeleri gerekiyor."

-"Eskiler de mi aramazdı?"

ESKİDEN MİLLETVEKİLLERİ TELGRAF GÖNDERİRDİ

-"Bundan önceki dönemlerde milletvekillerimiz en azından 12 milletvekilinin 7-8 tanesinin bize telgraf çektiğini, farkındalık oluşturduğunu görüyorduk. Eskiden yaparlardı. Şimdi onları göremiyoruz. Bunlar bizim sorunlarımızı giderecek mi? Hayır. Bu bizim sakatlığımızı iyileştirecek mi? Hayır, ama algı ve insanlara karşı sorumluluk hissiyatının öne geçmesi lazım. Bizce en büyük engelli bunlar."

-"Hiç bir belediye başkanından çiçek gelmedi mi?"

TEK BİR BELEDİYE BAŞKANI ÇİÇEK GÖNDERDİ

-"Belediye başkanları birşeyler yapıyorlar ama biz kamu yararına çalışan, 56 yıldır bu işin hizmetinde olan insanlarız. Bir çiçek gönderilmesi bizim şahsımıza ait değildir. Oradaki toplum en basitinden belediye başkanı beni anmış, beni hissetmiş diye düşünür. Şu anda bir belediye başkanımız bir çiçek gönderdi. Çiçek aslında bir sembol. Başka illere bakıyorum, valisi, belediye başkanı herkes birarada. Gaziantep'te bunu göremiyorum. Bu toplumun belirli günleri var, bu belirli günlerde hissi davranmak, en basitinden sorumluluklarını yerine getirmeleri lazım."

-"Hangi kamu binaları engellilere uygun? Okullar ne durumda?"

OKULLARIN YENİDEN YIKILIP YAPILMASI LAZIM

-"Kamu binalarından en zor emniyetti o da düzeltti. Okullar zor. Okullar yıkılıp yeni yapılmadığı sürece zor. Çocukken müdürün veya öğretmenlerin sırtında çıktık, yeni okulları söylemiyorum ama eski okullarda hala sorun var. Otobüsler düzeltilmeye çalışılıyor. Ancak zaman var. Bunları gece kondudan beklemiyoruz, oralar başlı başına bir sorun."

-"Belediyelerin engellilerle ilgili yaptığı en iyi şey nedir?"

BELEDİYELERİN MALZEME YARDIMI İYİ OLDU

-"Belediyelerin son zamanlarda engelli insanların dışarı çıkması konusunda, yardımcı malzeme konusunda atılımları var."

-"Diğer engelli dernekleriyle tek ses olabiliyor musunuz?"

ENGELLİ DERNEKLERİNDE DE SIKINTI VAR

-"Sıkıntı engelli derneklerinde de var. Engelli dernekleri esas kendilerinin sağlık sorunlarından, sakatlığı kolaylaştıracak hale geleceğine sakatlığı kullanarak başka şeyler yapıyorlar. Bu şehirde bu derneklerinde fikir yapılarının değişmesi lazım. Bir sadaka kültürü toplumu değiliz. Şehirde yaşayabilecek, çalışabilecek, nimetlerini kullanabilecek bir toplum olması lazım. Fakirlik ayrı sakatlık ayrı şey. Herkes fakir. Sağlam insanların yemek kuyruğunda olduğunu görüyorsunuz. İşin içine sakatlık girdiği zaman iş başka yere gidiyor, acitasyon, acıma var. Yani biz ne kadar toplum bilinci oluşturmak istesekte, bazı gruplar toplumu başka yöne kanalize ediyorlar. Kendi içerimizde sorunlar var. Sadaka kültürünün içerisinde gıda toplama, yardım toplamak bunlar bizim işimiz değil."

-"Engellilerin maaşlarının kesilmesi konusunda neler söyleyeceksiniz?"

BÜYÜK EVE ÇIKTI DİYE ENGELLİNİN MAAŞI KESİLDİ

-"2005'ten sonra çıkan yasalardan 2013'e kadar uygulanan yasalardan dolayı çok mutluydu. Ancak hane halkı geliri ile engellinin parası kesilmeye başlandı. Engelli zengin sayılıyor. Engelli eğer bir bireyse sosyal devlet bireyine sahip çıkmalı. Bu kanunun değişmesi lazım. Geniş eve çıktın diye 18 yaşındaki engelli kızın maaşını kesmişler. Olacak şey mi?"

-"Peki vatandaşımızda bu konularda yeterli bilinç oluştu mu? Hepimiz birer engelli adayıyız diyebiliyorlar mı? "

MASRAF OLUR DİYE BİNADA DEĞİŞİKLİK YAPTIRMIYORLAR

-"İstisnalar hariç maalesef toplum hala duyarlı değil. Bizim en büyük sıkıntımız bilinmemek. Eskiden komşular birbirini bilirdi, kimin komşusunda kim sakat kim eksik bilirlerdi. Şimdi bakıyoruz, kendi apartmanındaki insanın yani bina içindeki erişebilirliliğine karşı çıkanlar var. Binanın engellilere uygun hale getirilmesi lazım onun için masraf yapmayanlar var. Bununla ilgili çok şikayetler alıyoruz. Tüm bu sorunlarla yılmadan mücadele ediyoruz." Meral KINACILAR