"3 Aralık Engelliler değil, engellenenler günü olarak değiştirilsin"

3 Aralık Engelliler günü nedeniyle yapılan törenlerle, panellerle engellerin kalkmadığını söyleyen Kalender, bir engelli çocuğun asansör olmadığı için 4. kata nasıl çıkacağını söylerken, hediye gibi dağıtılan sandalyeler için de eleştiri yaptı. Kalender, "İhtiyacı olan ve hayatını kolaylaştıran Tekerlekli Sandalye ve Dağıtılan Yardımcı malzemeler bu günün anısına hediye gibi verilmektedir. Neyin hediyesi. İyi ki Sakat kaldın hediyesi mi. Tekerlekli sandalyeye ihtiyacınız var.Yaşamak zorundasınız .Talep ettiğiniz yerler,Sosyal Yardım Vakıflarını yönetenler 2 Tekerlekli Sandalye verdim diye gazeteler boy boy resimlerle engelli yaşlılarımızı mutlu ettiklerini mi zannediyorlar.

OKULDA ASANSÖRÜ KAPATANLAR NEYİ ANLATACAK Kİ ?

Devletin kaynaklarının kişilerin vicdanına göre sunulduğunu bunun da en güzel örneğinin hafta içinde bir okulda yaşandığını anlatan Kalender, "Hafta içinde, bir okulda Asansörler zabıta tarafından cezai işlem uygulaması nedeniyle kapatıldı. Okul yöneticisinin savunması 20.000 TL masrafı var yaptıramadık oldu. Okulda eğitim gören ve 4. Katta eğitim alan engelli çocuğun halini görünce, çocuk mu engelinden dolayı eğitimini zorla yürütüyor, yoksa eğitim hakkı sorumsuzluktan mı engelleniyor"dedi.

Kalender konuşmasına devamla, "Suistimal gerekçesiyle hakkın kısıtlanması kabul edilemez. Erişim sorunun çözümü 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 saylı yasa ile 2012 de çözüleceği kararlaştırılmış ve fakat 2017'nin son günlerinde dahi ülke erişilebilir değildir. Koşulsuz şartsız çarşı, Pazar, tiyatro, sinema, okul, hastane ve spor merkezlerine erişimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Sorunlar çözülmeye çalışılmakta ama ,Devletimizin kaynakları ,engellilere hizmet edenlerin kişi vicdanına göre sunulmaktadır" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

NEDEN ENGELLİ DEĞİL NEDEN ENGELLENDİĞİMİZİ SORUN

"Neden engelli olduğumuzu sorgulamaktan çok,neden engellendiğimizi sorgulamak gerekiyor" diyen Kalender sözlerine şöyle devam etti: "TÜİK verilerine göre Ülkemiz nüfusunun 12,29 ü engelli. Dolayısıyla yurt genelinde 10.000.000 engelli var. Sokağa çıkabilen bir avuç engelli ise sosyal ve kültürel yaşama aktif katılamıyor. Anayasamızca tanınan temel İnsan Haklarımızdan olan Eğitim, Sağlık, İstihdam, Erişim başta olmak üzere haklarımızdan Eşit yararlanamıyoruz. Dünyada ve Ülkemizde gelir dağılımındaki eşitsizliği biliyoruz. İşsizler, yoksullar, engelliler ve tüm dezavantajlı kişilerin insanca yaşayabileceği adil bir yaşam ortamı istiyoruz. Engelli yaşamı kolaylaştırıcı çıkarılan yasaların uygunlanmaması nedeniyle ,diğer kişilerin haklarının kısıtlanması Adaletsizliğin en büyüğüdür. Uygulama yapmayanlar bulunmalı ve cezalandırılmalıdır"

NEYİN HEDİYESİ?

3 Aralık Engelliler günü nedeniyle yapılan törenlerle ,panellerle engellerin kalkmadığını söyleyen Kalender, "İhtiyacı olan ve hayatını kolaylaştıran Tekerlekli Sandalye ve Dağıtılan Yardımcı malzemeler bu günün anısına hediye gibi verilmektedir. Neyin hediyesi. İyi ki Sakat kaldın hediyesimi. Tekerlekli sandalyeye ihtiyacınız var.Yaşamak zorundasınız .Talep ettiğiniz yerler,Sosyal Yardım Vakıflarını yönetenler 2 Tekerlekli Sandalye verdim diye gazeteler boy boy resimlerle engelli yaşlılarımızı mutlu ettiklerini mi zannediyorlar. Halkımız içinde o kadar çok duyarlı var ki ,bu tür yardımlarını kimse duymasın diye de tembih ediyorlar. Sorunlar çok, söyleyerek yazarak bitiremeyiz. Gaziantepimizde elimizden geldiğince çözüm üretmeye çalışıyoruz.Kurum olarak,Gaziantep İş kurumu ile yaptığımız 6 yıllık çalışmayla 5280 Engelli İstihdamında bulunduk. İşyerlerine gidemeyenler için Ülkemizde ilk defa Engelsiz Atölyeler Kooperatifi kurduk.Engelli takım sporları başlattık Engelsiz Gaziantepspor Tekerlekli Basketbol Takımı ile kentimizi temsil ediyoruz.Projeler üretiyoruz.Daha çok şeyler yapmak için engellenmek istemiyoruz.Bir sivil toplum kuruluşu olarak daha çok desteklenmeyi bekliyoruz. Ülkemiz, Anne ve Babalarımız dan güçlüdür. Sorunları çözülen engelliler Ülkemizi daha da güçlendirecektir. Ya Hepimiz Engelliyiz, Ya Hiçbirimiz. Şimdi herkes kendine sormalı,3 Aralık engelliler günü mü, yoksa 3 Aralık Engellenenler günü mü siz karar verin" şeklinde konuştu.