Osmaniye, Hatay, Mersin, Adana ve Gaziantep Baro Başkanları ortak bir açıklama yaptı. Başkanlar, geride kalan 7 Haziran seçimlerinden taleplerini sıraladı. Başkanlar, "Kimin kimle koalisyon yapacağı tartışmaları bir yana,toplumun tüm kesimlerinin Türkiye’nin demokratikleşmesi, Yargının siyasallaşmaktan uzaklaşması, Türkiye’nin yıllardır özlem duyduğu yeni bir Anayasa yapılması konusunda bizler ortak bir mutabakat aranması gerektiğini düşünüyoruz" dediler.

Yazılı açıklama yapan Baro Başkanları, "“Tüm siyasi partilerin seçim öncesi verdikleri sözleri tutabilmesi adına Meclis açılır açılmaz özellikle yargının siyasallaşmasına neden olan düzenlemeler başta olmak üzere, toplumsal hayata darbe vuran, kişisel özgürlükleri kısıtlayan, kadına şiddeti artıran eğitimden sağlığa her alandaki adaletsiz, eşitliğe ve toplumsal devlet anlayışına aykırı düzenlemelerin iptal edilmesini, Demokrasisinin ve hukuk devletinin önündeki engellerin kaldırılmasını, yolsuzluğun, yoksulluğun önlenmesi adına el ele verilmesi gerekliliğini bir kez daha tekrar ediyoruz. Uzlaşma, farklılıklarla diyalog ve birlikte sorunlara çözüm üretebilme gayretinin sergilenmesini tüm siyasi partilerden bekliyoruz. Önemli olan bundan sonra ülkede birlik ve beraberlik ruhunu güçlendirmek, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmak adına uzlaşı sağlamaktır” diyoruz" dedi.

TALEPLERDEN BAZI BAŞLIKLAR

"Yolsuzlukla etkin bir mücadele sağlanması(Kamuda çalışanların tamamı için Mal beyanı zorunlu hale getirilmesi ve malvarlığındaki artış izlenilmesi, Sivil Demokrasimize zarar veren ve Türkiye’de Demokrasi kültürünün oluşmasına engel olan tüm darbe girişimlerinin,darbecilerin ve sivil uzantılarının etkin,tarafsız ve adil bir şekilde yargılanmasının sağlanmasını, Tüm siyasetçiler,bürokratlar ve memurlar için Etik Yasası Çıkarılması, 17-25 Aralık,Deniz Feneri vs. dosyaları tekrar açılarak etkin ve adil bir soruşturma yapılmasını) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı, Hakimler Yüksek Kurulu-Savcılar Yüksek Kurulu olarak değiştirilmesini, Yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran ve yürütme organının yargıdaki uzantısı olan Adalet Bakanı ve müsteşarının kurul üyeliğinden çıkarılmalarını, Kurul üyelerinin seçimin de Avukatların ve Adliye çalışanlarının oy kullanmasının sağlanmasını, Yargının , Yürütme karşısında tarafsızlığını ve Bağımsızlığını sağlayacak olan “Adli Kolluk”un bir an önce kurulmasını , Anayasanın Eşitlik ilkesi gereği olarak , Avukatlık mesleğinden emekli olanlarla hakim-savcı emeklileri arasındaki uçurumun giderilmesini, Adliye binalarında ve otoparklarında avukatların hakim ve savcılarla eşit haklara sahip olmasını, hukuki veya fiili ayrımcılığın kaldırılmasını, Vatandaşın hak arama hürriyetine engel olan Gider avansının kaldırılmasını ve dava-icra harç oranlarının düşürülmesini talep ediyoruz" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT eklinde konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT