Ağustos aylarında en sık görülen hastalıklardan birisi olan Gastroenterit hakkında bilgi veren Özel Deva Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Atalar, bu hastalığın kusma ve ishale neden olan yaygın bir bağırsak enfeksiyonu olduğuna dikkat çekti.

Dr. Ali Atalar, Gastroenterit’in yaygın bir hastalık olduğunu ve önlem alınmazsa çok ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.

Gastroenterit hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Atalar şunları söyledi, "Gastroenterit, bulanık kusma ve ishale neden olan bir bağırsak enfeksiyonudur. Buna bakteri, virüs veya başka organizmalarda neden olur. Atakların çoğu birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. İshal ve kusma şiddetliyse, dehidrasyona da uğrayabilirsiniz; bu vücudunuzda yeterince su olmadığı anlamına gelir. Bu bebeklerde ve küçük çocuklarda çok ciddi rahatsızlıklara neden olur." dedi.

GASTROENTERİT'İN BELİRTİLERİ

Gastroenterit'in en sık görülen belirtilerinin ishal ve kusma olduğunu söyleyen Atalar, "Pek çok insanda mide ağrıları, ateş (yüksek ateş) ve baş ağrısı görülür. Belirtiler genellikle birkaç gün sürer ancak bu süre bir haftaya kadar uzayabilir. Bu durumlarda Dehidrasyona uğrayabilirsiniz. Bunun anlamı vücudunuzda yeterince su bulunmamasıdır. Dehidrasyon belirtileri ise çökmüş gözler, ağız kuruluğu ve dilde kuru paslanma ve az miktarda koyu renkli ve ağır kokulu idrardır."

VİRÜSLER YOLUYLA BULAŞAN YAYGIN BİR HASTALIK

Gastroenteritin genellikle virüsler yoluyla bulaşacağını söyleyen Atalar, "Virüsler bir kişiden diğerine yakın temasla veya enfekte kişinin diğerleri için yemek hazırlamasıyla geçer. Bazen gastroenterite, gıda zehirlenmesi neden olur. E-coli, salmonella ve stafilokok gibi gıda zehirlenmesine neden olan pek çok bakteri türü vardır. Bakterilerin karıştığı sular da özellikle sağlık koşulları iyi olmayan ülkelerde yaygın bir sebeptir."

GASTROENTERİT'İN TEDAVİSİ

Enfeksiyonun önlemi alınmadığı taktirde Dehidrasyona yakalanabileceğinin bilgisini veren Atalar, "Dehidrasyonu engellemek için bol sıvı tüketmeniz gerekir. Belirtiler şiddetliyse veya geçmiyorsa, GP’niz ishal bakterisinin ne olduğunu tespit etmek ve gerekirse başka tedaviler uygulamak için hastanelere uğrayıp dışkı numunesi vermeniz gerekir."

Atalar, Gastroenteritten korunmanın en iyi yolunun hijyen kurallarına uymak olduğunu söyledi. Bülten