GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu panelde yaptığı konuşmada, dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel girdisinin enerji olduğunu belirterek, kalkınma ve barış için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini söyledi.

Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Avrupa Yenilebilir Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar moderatörlüğündeki panelde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, HT Solar Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, Toroslar EDAŞ Dağıtıma Gömülü Santraller Süreç Yönetimi Serdar Mangaloğlu ve Bekmez Mühendislik Enerji Koordinatörü M. Hilmi Öztemir konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel girdisinin enerji olduğunu belirterek, kalkınma ve barış için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini kaydetti.

Fosil enerji kaynaklarının neredeyse her türlü ekonomik faaliyetin girdisi durumunda olduğuna dikkat çeken Hıdıroğlu, şöyle devam etti:

"Bir bakıma günümüzde enerji yoksa üretim ve tüketim de yok diyebiliriz. Oysa dünyanın enerji kaynakları sınırlı ve sürekli azalmaktadır. Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün artması, fosil yakıtların miktarlarının sınırlı olması ve tükenecek olmaları alternatif enerji kaynaklarının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu ihtiyaç duyulan alternatif enerji kaynağı da yenilenebilir enerji kaynaklarıdır."

Türkiye’nin yüksek hızla büyümek isteyen ancak enerji ithalatçısı bir ülke olduğunu vurgulayan Hıdıroğlu, "Cari açıkla mücadele edilmek zorunda kalan bir ekonomiyiz." dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası GaziantepŞube Başkanı İslim Arıkan ise yaptığı konuşmada, "Yerli enerjinin kullanılamaması ekonomik istikrar açısından olduğu kadar dış politika ve güvenlik açısından da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır." diye konuştu.

Türkiye’de her abonenin serbest tüketici olması yolunda ilerlendiğine dikkat çeken Arıkan, abonelerin yatırım kararlarını etkileyebileceğini söyledi.