Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. sık sık kesilen elektrik kesintileriyle ilgili gazetemize açıklama yaptı. Gaziantep'te kısa ve orta vadede elektrik şebekesinin çok daha iyi bir yapıya ulaşması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.,"Bölgemizdeki elektrik dağıtım şebekesi ortalama yaşının 35 yıl civarında. Dağıtım şebekesinin hem yeni enerji taleplerini karşılamak, hem de mevcut yapıyı iyileştirmek adına yatırıma ihtiyacı var. Şebeke yenileme ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında 2014 yılı sonu itibarı ile yaklaşık 132 milyon TL yatırım yapılmış olacaktır" dedi.

17 Eylül 2014 tarihli ve “ Karanlık Kışa Hazır Olun ” başlıklı haberimize gönderdiği açıklamada yapılan hizmetleri anlatan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'den,şu bilgiler verildi:

AR-GE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Şirketimiz, Toroslar bölgesiyle beraber, Başkent ve İstanbul Anadolu Yakası bölgelerini de kapsayan 14 ilde, 110 bin km2 alanda elektrik dağıtımını üstlenen bir yapıda. 2009 yılında devraldığımız Başkent bölgesinde edindiğimiz tecrübelerle, tüm bölgelerimizde sürdürülebilir ve kaliteli enerji sağlamak için operasyon, yatırım ve ARGE çalışmalarımıza devam ediyoruz. Söz konusu çalışmalar kapsamında, birlikte Toroslar bölgesi ve Gaziantep özelinde de devir tarihinden bugüne geçen bir yıllık süreçte birçok alanda gelişme ve iyileşme sağlanmıştır. Ancak, şebekenin ihtiyaçları paralelinde sürecek çalışmalarla, Toroslar bölgesinde ve Gaziantep ilinde kısa ve orta vadede elektrik şebekesinin çok daha iyi bir yapıya ulaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

ŞEBEKENİN ORTALAMA YAŞI 35

Özelleştirme süreci 01.10.2013 tarihinde yapılan devir işlemi ile tamamlandı. Aradan geçen yaklaşık 11 aylık süreçte temel hedef olan mevzuat hükümleri ile tam uyum halinde sürdürülebilir ve kaliteli enerji arzı sağlama paralelinde çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bölgemizdeki elektrik dağıtım şebekesi ortalama yaşı 35 yıl civarında olan bir yapıdadır. Bu yapıdaki bir şebekenin bir anda tümüyle sorunsuz bir yapıya kavuşmasının 11 aylık bir süreçte mümkün olmadığı, elektrik dağıtım alanında uzmanlaşmış herkesin malumlarıdır. Bu açıdan bakıldığında dağıtım şebekesinin hem yeni enerji taleplerini karşılamak, hem de mevcut yapıyı iyileştirmek adına yatırıma ihtiyacı vardır.

YATIRIM TUTARINDA YÜZDE 25 ARTTIŞ

Toroslar EDAŞ’ı devir aldığımız günden bu yana, devir önceki süreçten kalan eksik yatırımlar tamamlanmaya başlanmış olup, Gaziantep için planlanan yatırım tutarında yüzde 25 artış uygulanmıştır. Ayrıca 2015 sonrası dönem için de yatırım planlaması yapılmakta olup, bu planlama yapılırken yerel paydaşlarla da iletişim sağlanarak bölgenin ihtiyaçları da göz önüne alınmaktadır. Bunun yanı sıra, mevcut şebekeyi de mümkün olan en modern ve sağlıklı yapıya kavuşturmak için operasyon, yatırım ve ARGE projeleri ile ilgili çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.

EKİPMANLAR DEĞİŞTİRİLDİ

2014 yılında toplam 1.712 km uzunluğunda hatta bakım yapılmış, 385 pano, 297 dağıtım merkezi, 635 adet dağıtım trafosu, 147.397 adet aydınlatma armatürü kontrolden geçirilmiştir. Bu bakımlar esnasında ekonomik ömrünü tamamlamış ve sorunlu ekipmanlar değiştirilmiştir.

ARIZA GÖSTERGE DÜZENEĞİ KURULACAK

Arızaların daha erken bulunabilmesi ve ekiplerin o noktaya yönlendirilerek elektrik kesintisinden etkilenen müşterilerimizin minimum derecede etkilenmesini sağlamak için 300 ayrı dağıtım merkezimize Arıza Gösterge Düzeneği kurulması ihalesi yapılmış olup 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

SCADA SİSTEMİ TESİS EDİLECEK

Şirketimiz hizmet sahası içerisinde mevcut olan 177 adet SCADA (Uzaktan İzleme ve Manevra Sistemi) noktasına (dağıtım merkezine) ilave olarak 281 adet dağıtım merkezine daha, daha gelişmiş ve fonksiyonel özelliğe sahip yapıda SCADA sistemi tesis edilmesi için ihaleye çıkılmıştır. Bu sistemin 2014 yılında bir kısmının, 2015 yılında ise tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır.

İYİLEŞTİRMELER YAPILIYOR

2014 yılı Mart ayında muhtelif dağıtım merkezleri ve trafo binalarına tesis edilen 137 adet Mobil Güç Kalitesi Ölçüm Cihazı sisteminden sürekli raporlamalar alınarak şebekenin kalitesi ölçülmekte, sorun olduğu görülen yerlere gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.

TEK HAT UYGULAMASI

Dağıtım sisteminde oluşan veya oluşabilecek gerilim düşümlerinin önüne geçilebilmesi amacı ile yeterli miktarda kompanzasyon tesisi işletmeye alınmış olup çalışmalar devam etmektedir. Arıza ekiplerinin arızalara müdahalesini kolaylaştırmak ve müdahale hızını arttırabilmek amacı ile dağıtım şebekemizin tek hat şemaları oluşturulmuştur.

MALZEME ALIMLARI DEVAM EDİYOR

Arıza onarım bakım ekiplerimizin arızalara müdahalede daha etkin olabilmesi amacıyla her türlü ölçü-test ve iş güvenliği malzemesi büyük oranda tamamlanmış olup ihtiyaç duyulan malzeme alımları için çalışmalar devam ettirilmektedir.

132 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI

Şebekemizde oluşabilecek arızaların önlenmesi amacıyla bakım onarım ihale çalışması başlatılmış olup kiralanacak yeni ekiplerle kesintisi minimum seviyeye indirilmiş kaliteli bir şebekeyle müşterilerimize hizmet verilmesi amaçlanmaktadır. Şebeke yenileme ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında 2014 yılı sonu itibarı ile yaklaşık 132 milyon TL yatırım yapılmış olacaktır.

RÖLE KOORDİNASYON PROJESİ

Arızalardan etkilenen hat ve trafo arızasının azaltılabilmesi amacıyla “Röle Koordinasyon Projesi” çalışmalarına başlanılmıştır. Röle Koordinasyon Sistemi ile şebekedeki herhangi bir arıza durumunda kaynağa yakın açmaların ve teçhizatın termik yaşlanmasının engellenmesi, bununla birlikte kesintilerden etkilenen müşteri sayısının şebeke derinliğine bağlı olarak 2 ile 10 kat arasında azaltılması sağlanacaktır.

KESİNTİLER UZAKTAN İZLENECEK

Ana elektrik dağıtım hattının izlenip kumanda edilebildiği SCADA sisteminin kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Bu sistemle orta gerilim elektrik şebekesindeki kesintiler uzaktan izlenerek anlık müdahale sağlanacaktır. Modern bir araç filosu kurularak araç sayısı üç katına çıkarılmıştır. Bu sayede, her biri GPS destekli modern mobil cihazlarla donatılmış saha ekipleri arıza bilgilerine göre olay bölgesine en kısa yoldan ulaşacak şekilde yönlendirilmektedir.

186 ÇAĞRI MERKEZİ YENİLENECEK

Alo 186 Çağrı Merkezi’nin ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla yenilenmesi için ihtiyaçlar belirlenmiş ve ihaleye çıkılmıştır. Ekim sonu itibariyle tamamlanması hedeflenen çalışmalar ile daha modern ve fonksiyonel, müşterilerimizin taleplerini karşılamada daha hızlı bir yapıya sahip olan çağrı merkezi işletmeye alınacaktır.

2 BİNDEN FAZLA KİŞİYE İSTİHDAM

Bunun yanı sıra, devir sonrası süreçte, daha önce altişverenler kanalıyla verilen arıza onarım bakım, açma kesme, endeks okuma gibi ana iş süreçleri bünyemize alınmıştır. Bu çalışma esnasında, altişveren firmalardaki en yetkin ve tecrübeli elemanlar, standart insan kaynakları süreçlerimize tabi tutularak değerlendirilmiş ve sonuç olarak 2.000’den fazla kişiye modern şartlarla sendika hakkına da sahip olacak şekilde istihdam yaratılmıştır. Haber Merkezi