Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Suriyelilerin gelmesinden sonra enerji açığının Gaziantep'te arttığını söyledi. Konukoğlu, "Kayıtlı, kayıtsız 350 bin Suriyeli var, bunlar bizim enerjimizi kullanıyor, enerji şuanda bize yetmezken bunlarda bizim enerjimizi kullanınca kesintiler oluyor" dedi.

Beşincisi düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesinin 2. gününde Gaziantepli sanayiciler konuştu. Şehitkamil Kongre Merkezinde düzenlenen zirvenin moderatörlüğünü EPDK Kurul üyesi Abdullah Tancan yaptı. Kongreye konuşmacı olarak GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep OSB Başkanını vekalten Cengiz Şimşek, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Uluslararası jeotermal Enerji Birliği Başkanı Muharrem Balat katıldı.Y erel girişimcilerin enerji piyasasından beklentilerinin konuşulduğu zirvede banayicilerin sorunları dinlendi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’nin dış ticaret açığının en büyük kalemini enerji ithalatının oluşturduğunu belirterek, ‘’Yerel ve yenilenebilir kaynaklarımızı hızla enerjiye dönüştürmeliyiz. Bu yatırımların da mutlaka desteklenmesi gerekiyor’’ dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘’5. Türkiye Enerji Zirvesi’’ kapsamında ‘’Yerel Girişimcilerin Enerji Piyasasından Beklentileri’’ konulu oturum gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü EPDK Kurul Üyesi Abdullah Tancan’ın yaptığı oturuma, Adil Konukoğlu da konuşmacı olarak katıldı.

Gaziantep’in her zaman Türkiye’nin iki katı büyüdüğüne, bunu elektrik tüketiminden de görülebileceğine işaret eden Konukoğlu, Gaziantep’in 2005 yılında 1 milyar 984 milyon kilovat saat olan toplam sanayi yıllık elektrik tüketiminin 2013 yılı sonunda 4 milyar 665 milyon kilovat saate çıktığına dikkati çekti.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 800 firmanın faaliyet gösterdiğini, devreye alınan 5. OSB’de şu anda 30 firmanın üretim yaptığını ve 70 firmanın inşaatının devam ettiğini anlatan Konukoğlu, Gaziantep OSB’nin yıllık elektrik tüketiminin de geçen yıl 3 milyar 469 milyon kilovat saate ulaştığını bildirdi.

Dış ticaret fazlası veren bir şehir olduklarını belirten Adil Konukoğlu, geçen yıl 6,5 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını anımsatarak, ‘’Yatırımlar olduğu dönemde biraz eksiye döneriz, ama yatırımlarımızın olmadığı dönemde her zaman dış ticaretimiz artı verir’’ diye konuştu.

-‘’YENİLENİBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ’’

Gaziantepli sanayicilerin hidroelektrik, jeotermal, rüzgar enerjisi, doğalgaz ve fueloil üretim tesisleri bulunduğunu bildiren Konukoğlu, ‘’Gaziantepli sanayicilerimiz yalnız tüketimde değil, enerji üretiminde de var’’ dedi.

YATIRIMLAR DESTEKLENMELİ

Türkiye’nin dış ticaret açığının yarısından fazlasını enerji ithalatının oluşturduğunun altını çizen Konukoğlu, yerel-yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’nin geleceği olduğunu söyledi. Konukoğlu, ‘’Bizim sanayiciler olarak çay kaşığı ile topladığımız dövizlerle bu açığı kapatma şansımız yok. Yerel kaynaklarımızı enerjiyi dönüştürmek zorundayız. Jeotermal, rüzgar, güneş kaynaklarımızı hızla enerjiye dönüştürmemiz lazım. Bu yatırımların da mutlaka desteklenmesi gerekiyor’’ sözlerine yer verdi.

41 YATIRIMCI VAR

Gaziantep’in önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarının devam edeceğini ifade ederken Konukoğlu, ‘’Toplam enerji yatırımı yapmak üzere 41 tane kayıtlı üyemiz var. Şu ana kadar yaptıkları toplam yatırım 1,5 milyar doların üzerinde. Bu, Gaziantep’in aynı zamanda üretime de çok önem verdiğinin bir göstergesi’’ diye konuştu.

-‘’ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTACAK’’

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında, ‘’Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi’’ kuracaklarını belirten Konukoğlu, GSO, Gaziantep Üniversitesi ve Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde kurulacak Kuluçka Merkezi’nin 6 ay içinde faaliyete geçmesini planladıklarını bildirdi.

Enerji piyasasında karşılaştıkları sıkıntılar ve beklentilerden bahseden Konukoğlu, şehir içindeki elektrik kesintilerinin üretim kaybına yol açtığını ve buna çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Konukoğlu, ayrıca enerji yatırımına başladıktan sonra zaman zaman lisanslarının iptal edilmesinin söz konusu olduğunu, harcama yapılmış yatırımlara mutlaka uzatma verilmesi gerektiğini kaydetti.

Gaziantep’in diğer illerle yarışan bir altyapıya sahip olması gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, “Şehir olarak 30 milyar dolar ihracat, 350 bin çalışan taahhüt ettik. Biz verdiğimiz taahhütleri tek tek yerine getiriyoruz. Bizim de devletten beklentimiz; altyapımızı yapması, temiz enerjimizi çok rahat şekilde bize sağlaması ve dolayısıyla Gaziantep olarak önümüzdeki 2023 yılına hazır olmaktır’’ dedi.

SURİYELİLER GELDİ KESİNTİLER ARTTI

Özellikle Suriyelilerin gelmesinden sonra enerji açığının Gaziantep'te arttığına değinen Konukoğlu "Özellikle Suriyelilerin gelmesiyle kayıtlı, kayıtsız 350 bin Suriyeli var bunlar bizim enerjimizi kullanıyor enerji şuanda bize yetmezken bunlarda bizim enerjimizi kullanınca kesintiler oluyor"diye konuştu.

KAYIP KAÇAK SIFIR

'Kayıp kaçak oranı Gaziantep'te sıfır' diyen Konukoğlu, "Gaziantep olarak Organize Sanayi Bölgesinde kayıp kaçak oranı sıfırdır.Şehrin içinde kayıp kaçak oranımız yüzde 30'un altındadır.Bizim şehir olarak Türkiye standartlarının altında olduğumuzdan şüphemiz yok bundan dolayı biz bu şehre yatırım yapılmsını hakettiğimizi düşünüyoruz ödeme konusunda da sorun yok. Şuan bize verinki bizde verelim " şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAPATABİLİRİZ

Konukoğlu'nun konuşmasından sonra sözü olan Uluslarası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı Muharrem Balat, Türkiye'nin 1962 yılında Jeotermal enerjiyle tanıştığını belirtti. Balat, "2006 yılında jeotermal enerjinin üretiminde özel sektörün önünü açtılar. Jeotermal enerjiyi tam anlamıyla kullanabilirsek Türkiye'nin dış ticaret açığını kapatabiliriz. Bu durum memleketimizini döviz çıktısının önlenmesinde büyük bir fırsat" dedi.

OSB TRT'YE YILLIK 15 MİLYON VERİYOR

Gaziantep OSB başkanı Cahit Nakıboğluna vekaleten zirveye katılan Cengiz Şimşek ise, "TRT fonu vardı biz kalkacak diye beklerken yeni bir torba yasa çıktı ve enerji bedeli tamamına OSB'nin küçük bir dağıtım bedeli geldi. TRT'ye yıllık 15 milyon TL veriyoruz" dedi. Haluk ŞAHİN