Gaziantep Kent Konseyi Enerji Çalışma Grubu ve Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası işbirliğiyle Aydınlatmada Planlama ve Yönetimin Önemi konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, "Enerji, üretim maliyeti içinde önemli bir yer işgal ediyor. İşçilik maliyetlerinin bile önüne geçti. Bazan hammaddeden sonra geliyor" dedi.

ASLAN:KIYAMET NEDEN KOPAR?

Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda yapılan seminerin açılışında konuşan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, enerjinin hayatımızdaki önemine değinerek, "Dünyada kıyamet, deprem, doğal afet, yangınla kopmaz. Çünkü bunlar belli bir bölgeyi etkiler. Tüm dünya etkilenmez, dünyanın etkilenmesi için bir öneride bulunuyorum, çekin elektriğin fişini bitsin dünya. Çünkü yediğimiz, içtiğimiz, ulaşımımız, haberleşmemiz hep enerjiyle. Petrol ve doğalgaz bile enerji ile çıkarılıyor. Eskiden elektrik mi vardı diyebilirsiniz. Ancak bugünün insanlarını o güne götürseniz yaşayamazlar" dedi.

KÜLFETİ GÖRMEK LAZIM

Enerjinin bir nimet, aynı zamanda bir külfet olduğunu söyleyen Aslan, "Ürettiğimiz her şeyde enerji var. Enerji üretim maliyeti içinde önemli bir yer işgal ediyor. İşçilik maliyetlerinin bile önüne geçti. Bazan hammaddeden sonra geliyor. Aydınlatma, elektronik aletler, bütçe yükünü artırıyor. Elektrik borcunu ödemeyenlere yapılan haciz olayları ön sıralarda. Külfeti görmek lazım. Şehir ve cadde aydınlatmaları belediyelere yük. Özellikle aydınlatma konusu toplumun bir çok kesimini ilgilendirdiği açısından bakarsak, hem de şehir ve cadde aydınlatmaları, sokak aydınlatmaları ve bunların belediyelere getirdiği yük açısından bakarsak, burada ne kadar tasarruf yapılabilirse, ne kadar ciddi bir planlama yapılabilirse, o kadar maliyetlerinin aşağıya çekileceği ve bütçelerimizin o kadar az yük getireceği de aşikardır. Kent konseyi çalışma gurubumuz bu konuyu çok önemseyerek, aydınlatmada, gerek şehir aydınlatmasında gerekse konut aydınlatmasında yapılması gerekenler direk halkın günlük yaşamını etkileyecek bir konuya el attılar. Bunun için ben Enerji Çalışma Gurubumuza EMO’ya çok teşekkür ederim" diye konuştu.

ARIKAN:AYDINLATMA ŞEHRİN KİMLİĞİNİ YANSITIR

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, ortak aklın iş yaptığının gösterilmesi açısından bu seminerin anlamlı olduğunu söyledi. Arıkan, "Gaziantep'te belediyeler önemli enerji yatırımları yapıyor. Aydınlatma önemli. Şehrin kimliğini yansıtır. Aydınlatma, güvenlik, sağlık, verimlilik açısından da önemli" dedi. Arıkan, dünyadaki elektrik tüketiminin yüzde 20'sini aydınlatmalar teşkil ediyor. Bu da çok ciddi bir rakam" diye konuştu.

ESER:GAZİANTEP'TE AYDINLATMA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Kent Konseyi Enerji Çalışma Grubu Başkanı Nahit Eser ise Gaziantep'in Türkiye'de büyük bir kent olduğu için aydınlatma konusunu ele aldıklarını söyledi. Nahit Eser, kentin enerji sorunlarına 4 çalışma maddesine karar verdiklerini belirterek, “Birincisi şehrin aydınlatılması, ikincisi Gaziantep’in yenilenebilir enerjisinin değerlendirilmesi, üçüncüsü Gaziantep ile ilgili enerji sorunlarının tespiti, dördüncüsü ise kentin alt yapısının değerlendirilmesidir. Gaziantep'te aydınlatma ölçümleri yapıldı, istenilen seviyede değil. Hocamız aydınlatma ve verimlilik konusunda bilgilendirme yapacak" dedi.

ÜNLÜ:MİMARİ KAYGILAR VAR

Vali Yardımcısı Mehmet Ünlü ise aydınlatmada zaman zaman mimari kaygıların öne çıktığını, bu konuda ikilemler yaşandığını dile getirerek, orta yolun bulunmasına değindi.

KÖRDEVE:KENT ESTETİĞİ DE ÖNEMLİ

Fen İşleri Daire Başkanlığı Aydınlatma Müdürü Gazi Kördeve, büyük dağıtım şirketlerinden sonra Gaziantep'te aydınlatma yapan kurumun Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi. Kördeve, "15 adet Bulvar, 16 adet köprülü kavşak, 30 adet tarihi ören yeri, 55 kavşak noktası, 35 adet cadde, ayrıca 50'dan fazla parkı aydınlattık. Tüm aydınlatma projelerinin herbirinin bir hikayesi var. Örneğin burada bir parka yapılan aydınlatmayı taşra ilçede bir parka yapamıyorsunuz. Büyükşehir belediyesinin estetik kaygısı var. Gazi Muhtar Paşa'daki aydınlatma için lüzumsuz diyenler oldu. Ancak kent estetiği için bunu göğüslemek gerekir" diye konuştu.

ONAYGİL:VERİMLİLİKLE RENK TERS ORANTILIDIR

Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Sermin Onaygil ilk oturumda Aydınlatma Tekniği, Verimlilik, Planlama ve Yönetim, ikinci oturumda Cadde ve Sokak Aydınlatmaları LED'li Uygulamalar konusunda bilgi verdi. Onaygil, "Aydınlatma aslında, neyi aydınlatırsanız amacınız neyse, bu bir nesne olabilir heykel gibi, yada bunların çevreleri bir bölge amaçlarsınız, Gazimuhtarpaşa bulvarı gibi, amaç buranın gecede görülmesi, Güvenlik açısından gerekli koşulları sağlayabilmesi için bir ışıklandırma yapmak sorundasınız. Aydınlatma amacına göre değerlendirmek zorundadır. Aydınlatmanın yüzde doksan beşi insana yöneliktir. Verimlilikle renk ters orantılıdır" dedi. Meral KINACILAR