MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat Bursa’da düzenlenen alternatif enerji seminerinde yenilebilir enerjinin günümüzdeki önemini ve jeotermal enerjiyi anlattı.

Üniversite akademisyenlerinin ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen seminerde, Jeotermal enerji ile ilgili gelecek senaryolarına ve yatırım projelerine de değinen Balat “ Türkiye için diğer enerji kaynaklarının azlığı göz önüne alındığında, yenilebilir enerji kaynaklarının önemi daha da artmaktadır. Ancak yenilebilir enerji kaynaklarının bir çoğu baz enerji kaynağı değil. Bu kaynaklar baz enerji olmadıkları için sürekli kullanılma şansları yok. Ancak belli miktarlarda takviye etme imkanı olabilir. Jeotermal enerji ise bunların dışındadır. Sürekli kullanılabilmesi, çevre dostu bir enerji kaynağı olması jeotermali en önemli enerji kaynaklarından biri haline getiriyor” dedi.

JEOTERMAL YATIRIMIN BAŞARISI

Jeotermal yatırımlarının başarı öyküsüne değinen Muharrem Balat “ Türkiye’de ilk özel jeotermal santralinin ve binary sistemin kurucusu biziz. Birçoklarının yapılamaz dediği yatırımı büyük riskler alarak, büyük emekler vererek gerçekleştirdik. Dora-3 santralimizin ikinci etabının da tam olarak devreye girmesiyle 50 MWe kurulu güce sahip santrallerimizde, devletimiz için yılda toplam 350.000.000 KWh saat elektrik üretmenin haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜ ÖNEMSİYORUZ

Sözlerinde MB Holding için enerji sektörünün önemini vurgulayan Balat “ Holding olarak enerji sektörünü fazlasıyla önemsiyoruz. Bunun nedeni dünyamızı ve insanlığı ne kadar önemsediğimizle alakalı. Bu çerçevede sadece enerji üretmekle kalmayıp 41.400 m2 kapalı alana sahip bir sera kurarak jeotermal suyla ısıttığımız seramızda topraksız tarım metoduyla salkım domates yetiştiriciliği yapmaktayız. Projelerimizi bununla da sonlandırmayıp enerji döngümüze Jeotermal turizmi katma kararı aldık. Aydın’da 195 dönüm alan üzerine kurulacak olan dinlenme ve tedavi amaçlı bu tesis, Türkiye’de sektörünün öncüsü olmaya şimdiden adaydır” dedi.

BAHRİ GEBEL