Mobilyadan halıya, ayakkabıdan giyime kadar pek çok sektörde kullanılan deriler, debbağların ellerinde zahmetli işlemlerin ardından piyasaya sürülüyor. Ham halde aldıkları hayvan derilerini, kirece yatırarak ardından kimyasallarla tüylerinden arındıran debbağlar, yaklaşık bir ay süren zorlu işlemlerin ardından bir deriyi kullanılabilir hale getiriyor.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Deri Fabrikasında deriye şekil veren usta Ömer Başderici (42), ham haldeki derinin sanayi sektörüne uzanmasındaki zorlu yolculuğu anlattı. Hayvan derilerinin tüylü olarak alındığını belirten Başderici, bu derileri tüylerinden arındırabilmek için öncelikle kireçlik denilen alanda "kılcı"ların içinde bir süre beklettiklerini söyledi. Ham olarak alınan derinin bakterileşmemesi için hemen işleme başlanması gerektiğini vurgulayan Başderici, işlem yapılan derilerin beklemesinde ise bir sakınca olmadığını belirtti.

Maddi getirisi iyi

Küçüklüğünden beri baba mesleği olan dericilikle uğraştığını belirten Başderici, "Önceleri debbağlar tarafından köpek dışkısıyla alınan tüy dipleri, şu an 'zırnık' denilen bir kimyasal maddeyle temizleniyor ve bu da debbağlara büyük bir kolaylık sağlıyor. Ancak kokusu çok ağır. Eskiden bu iş daha zordu ve insan gücü ile yapılıyordu. Fazla bir kazancı yoktu. Ama baba mesleği dede mesleği olduğu için yapıyoruz. Şimdi maddi getirisi eskisine göre daha iyi" diye konuştu. AA