Burada Başkan Fatma Şahin tarafından hediye edilen Aba'yı giyen Fakıbaba, alana getirilen koyunlara yem verdi ve kuzuları sevdi. Fakıbaba, "Antep'in Türkiye'ye bir model olarak çıkacağına inanıyorum. İnşallah bu modeli tüm Türkiye'de en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyorum" dedi.

5-006.jpg

* Bakan Fakıbaba daha sonra ilçe tarım müdürlüğü hizmet binasının açılışını da gerçekleştirdi. Mahsum Altunkaya'ya ait olan Lidersan Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi'ni de gezen Fakıbaba, son olarak Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen 8.Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nı açtı. Fakıbaba, Gkent yöneticilerinin birlik beraberlik ve uyum içerisinde çalışmasıyla Gaziantep'in çok daha iyi yerlere geleceğini söyledi.

* Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, "Şu anda ki firmalarımızın milyonlarca TL birikmiş KDV alacakları var. Yerli üretmeyip ithal ederseniz çok basit yüzde 8 ithal ediyorsunuz, yüzde 8 satıyorsunuz. Bu yerli üretimi mi ithalatı mı desteklemek biz bunu çözemiyoruz. Sizin desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

2-022.jpg

İLK DURAK DAĞITIM TÖRENİ

Fakıbaba, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Yavuzeli ilçesinde düzenlenen küçükbaş hayvan süt yemi dağıtım törenine katıldı. Fakıbaba, yaptığı konuşmada, kent yöneticilerinin birlik beraberlik ve uyum içerisinde çalışmasıyla Gaziantep'in çok daha iyi yerlere geleceğini söyledi.

4-014.jpg

HERŞEYİN FARKINDAYIZ

Fakıbaba, bardağın boş tarafının da farkında olduklarını dile getirerek, "Bardağın dolu yönlerini mutlaka sizler göreceksiniz bizim görevimiz de bu boşluğu kapatmak olacak. Allah'ın izniyle bu konuda hiçbir endişeniz olmasın. Bizler gece gündüz demeden başta Bayın Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ımız, bakanlarımız ekip halinde arkadaşlarımız emrinizde olacağız. Sizlere hizmet etmekten gurur duyuyoruz. İnşallah problemleri tek tek halledeceğiz. 15 yıl önceki Türkiye ile şu andaki Türkiye arasında dağlar kadar fark var." diye konuştu.

3-019.jpg

ŞAHİN'E ÖVGÜ

Bakan Fakıbaba, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in 4 yıldır üreticilere yem desteğinde bulunduğuna dikkati çekerek, "Yediğimiz her lokmada çiftçilerimizin nasırlı ellerinin desteği var, sizlere çok büyük minnettarlık duyuyoruz. Sizlerden Allah bin kere razı olsun. Çiftçimizin ve üreten insanımızın yanındayız. Bu anlamda hiç kuşkunuz olmasın. Hep acaba çiftçilerimize, üreticilerimize nasıl destek verebiliriz diye gece gündüz çalışıyoruz. Antep'in Türkiye'ye bir model olarak çıkacağına inanıyorum. İnşallah bu modeli tüm Türkiye'de en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyorum" dedi.

HİZMET BİNASINI AÇTI

Fatma Şahin, Bakan Fakıbaba'ya Aba hediye etti. Şahin ve Fakıbaba alana getirilen koyunlara yem verdi ve kuzuları sevdi. Bakan Fakıbaba ve beraberindekiler ilçe tarım müdürlüğü hizmet binasının açılışını da gerçekleştirdi.

TARIMSAL KURAKLIK ENDİŞESİ YOK

Fakıbaba, tarımsal kuraklık endişesi olmadığını belirterek, "Tarımsal kuraklık endişesi yok. Olması durumunda bakanlığımızın sigortaları var, devlet desteği olacak. Bu konuda endişeye mahal yok " dedi. Fakıbaba, "Allah'a şükür şu an tarımsal kuraklık seviyesinde değiliz. Biz bu konuda önlemlerimiz alıyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da bu konuda çok önemli, ciddi çalışmalar yapıyorlar. İnşallah bunların neler olduğunu göreceksiniz. En kısa zamanda açıklanacaktır" dedi.

FUARI AÇTI

Fakıbaba, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen 8.Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nda tarım ve hayvancılığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Et ithal eden bir ülkeden ihraç eden ülke konumuna geleceklerini belirten Fakıbaba, "İthalatı kaldıracak olan biz değil sizsiniz. Bizim de imkanlarımız var. Bu imkanları kardeşiniz sizin ayaklarınız altına serecektir. Birlikte başaracağız." ifadesini kullandı.

1-023.jpg

SANAYİCİLERİMİZE İNANIYORUZ

İnsan neslinin devamı için "tarımın"olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Fakıbaba, şöyle devam etti: "Dünyada ülkeler arası müthiş mücadeleler olmaktadır. Sudan'a gidiyorsun, Çin, Vietnam Amerika orada. Hani ambargo uyguluyordunuz? Menfaatiniz olunca nasıl değişiyor. Biz sanayicilerimize inanıyoruz, yapacak çok işimiz var. Yapmak zorundayız. Büyük bir ülke olmak istiyorsak tarım, gıda, su enerji gibi stratejik sektörlerde önemli rol almak zorundayız. Bu yüzden öncelikle bu değerlere sahip çıkmalıyız. Sonrasında Ar-Ge ve yenilikçi anlayışla bu değerlerimizi geliştirmeliyiz. Yıllarca daha fazla ürün alabilmek için toprağımıza zehir verdik hala da devam ediyoruz . Ben ilk geldiğim günden beri şunu söyledim, çiftçi kardeşlerimizi bilgiyle buluşturmamız lazım. Çok gübre vermenin faydalı olmadığını anlatıyoruz. Çay bahçeleri artık betonlaşmış."

DESTEK BİLGİSİ

Fakıbaba, Gaziantep'e yapılan tarım destekleri ile ilgili de bilgi vererek, "Gaziantep'te toplam tarımsal desteği 4 kat arttırmışız. Gaziantep'te 15 yılda toplam 150 milyon Türk Lirası prim desteği ve hayvancılığa 15 yılda toplam 225 milyon Türk Lirası destek vermişiz. 15 yılda Gaziantep'te büyükbaş hayvan sayısı 4 kat artmış. 2002'de 45 bin iken bugün 2016'da tek tek saydılar ve doğru bir rakamdır. 190 bin olmuş. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında toplam 110 milyon Türk Lirası hibe vermişiz. Genç çiftçi destekleme projesi ne bugüne kadar 10 milyon Türk Lirası ödemişiz arazi toplulaştırmada. Bakın arkadaşlar biz biz geldik işler başlar. O zaman da kimse sormuyordu. Gaziantep'te sadece ve sadece yeni yapılan okul sayısı 250'dir. Ben çok iyi biliyorum yani bakın 195. Bakın arkadaşlar 2002'den önce hükümetler yok muydu arkadaşlar. Bu desteklemeler, bunlar, bu yollar, bu tarım yok muydu. Ondan sonra konuşuyorlar. Arazi toplulaştırma dedik bakın 2002 yılında Gaziantep 27 bir dekar alan tapulaştırılmış. 2017 yılı sonunda itibari ile 100 milyon Türk Lirası kaynak kullanılarak, 1.7 milyon dekar alanda tapulaştırma çalışmalarını tamamladık. 63 kat daha arttırmışız" ifadelerini kullandı.

6-005.jpg

KONUKOĞLU: ÖNEMLİ BİR FUAR

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da fuarın en büyük amacının yapılan sistemlerin teknoloji ile tanışması, verimliliğin arttırılması ve en az 2-3 ürün alabilmenin yollarını araştırmak için ürünlerin çiftçilerle buluşması olduğunu söyledi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Bölge çiftçisine ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını vurgulayan Konukoğlu, şunları ifade etti: "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi damızlık, tohum konusunda desteğini sağlıyor. Belediye başkanımızda, valimizde elinden geleni yapıyor. Bakanım siz şimdi tarım makinası üreten firmaları gezeceksiniz. KDV'yi dile getirecek. Üreticilerimizin hepsi yüzde 18 hammaddesini alıyor yüzde 8 satışını gerçekleştiriyor. Ya bu firmaların yüzde 8 ile hammaddesini almasına direkt yerli üreticiye aylık ödenmesi konusunda yardımcı olmamız gerekiyor" dedi.

BİRİKMİŞ ALACAKLAR VAR

"Şu anda ki firmalarımızın milyonlarca TL birikmiş KDV alacakları var" diyen Konukoğlu, "Yerli üretmeyip ithal ederseniz çok basit yüzde 8 ithal ediyorsunuz, yüzde 8 satıyorsunuz. Bu yerli üretimi mi ithalatı mı desteklemek biz bunu çözemiyoruz. Sizin desteklerinizi bekliyoruz. Bizim önerimiz şuydu, yüzde 18 direkt çiftçinin cebine konulsun, yüzde 8 olarak değil yüzde 18 olarak KDV'yi keselim, çiftçi faturayı alsın ziraat bankasına götürüsün. Yüzde 18'i cebine koysun. Diğer tarafta kredilendirilir. Hem çiftçimiz nakit almış olur hem de bu konuda yerli imalatçılarımızın teknolojilerini geliştirmelerinin daha çok ürün satmalarının önünü açmış oluruz" şeklinde konuştu. Konukoğlu, kuraklık konusunda damlama sulamanın arttırılmasını istedi.

BORSA'DAN İKRAM

Bakan Fakıbaba’ya, coğrafi işaret tescil belgeleri GTB tarafından alınan Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden, ‘Antep Köy Kahkesi, ‘Antep Lahmacunu’ ve ‘Antepfıstık Ezmesi’ ikram edildi. Coğrafi işaretli ürünlerin önemine vurgu yapan Bakan Fakıbaba, Antep kahkesinin tadına bakarak, ‘Annem’de bu köy kahkelerinden yapardı. Görüntü ve yapılış olarak aynılar fakat bizim yaptığımız tuzluydu bu ise şekerli ‘dedi . GTB Meclis üyeleriyle de bir süre sohbet eden Bakan Fakıbaba'ya, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu tarafından, inşaatı devam eden Et Borsası hakkında bilgiler verdi. AYŞEGÜL BAĞCI - LEYLA ÖZEKŞİ POLAT