Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongrelerine ilk kez ev sahipliği yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesinde "20.Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi" gerçekleştirildi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk de Psikolojinin konusu olan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’na değinerek, "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) başta bireyin kendisi olmak üzere aileyi ve toplumu ilgilendiren yönleriyle çocukluk çağının en önemli psikiyatrik sorunlarından biridir" dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

" Erken teşhis edildiğinde tedaviden elde edilen sonuçları oldukça yüz güldürücüdür" diyen Öztürk, "Bu nedenle DEHB başta sağlık ve eğitim alanında çalışanlar olmak üzere, çocuk ile ilgili tüm profesyoneller ve aileler tarafından mutlak bilinmesi gereken bir bozukluktur. DEHB aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüsellik olarak sınıflandırılabilen üç temel belirti kümesinden oluşur. Günümüzde çoğumuzun hiperaktivite olarak işittiği bu klinik tablo aslında ilk olarak 1900’lü yılların başında tanımlanmıştır. Ancak son 30 yılda yapılan birçok sayıda bilimsel çalışma, DEHB’nin biyolojik kökenli yapısal bir bozukluk olduğunu ortaya çıkarmıştır" şeklinde konuştu.

45 KONUŞMACI KATILDI

Yurtdışından ve yurtiçinden 45 davetli konuşmacının katıldığı Kongre kapsamında, Psikolojiye yönelik konular konuşuldu.

Bilim Olarak Psikoloji üzerine konuşan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar (Hasan)

Bilim (Science) sözcüğü Latince Scientia (bilgi) kökünden gelir. Bilim fiziki ve doğal evrenin yapısının ve davranışlarının deney ve gözlemler aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünü olduğunu, vurgulayarak, “Doğal bilimlerle, beşeri bilimler arasında yer alan Psikoloji, davranışsal ve zihinsel süreçlerin (duygu, algı ve bilişlerin) bilimidir” dedi. BÜLTEN