Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net'in yaptığı ankete göre, çalışanların yarıya yakını kendi işini yapmanın hayalini kuruyor. 10 binin üstünde katılımın olduğu anket sonuçlarına göre en az mutlu eden mesleklerden biri olarak ise bankacılık dikkat çekiyor.

Türkiye'nin alanında lider insan kaynakları sitesi Eleman.net'in ziyaretçileri arasında yaptığı ankete göre gerek kadınların gerekse erkeklerin büyük kısmı çalışma hayatında mutluluğu girişimcilikte görüyor. “Hangi işi yapsaydınız daha mutlu olurdunuz?” sorusunun sorulduğu anketi cevaplayan kadınların yüzde 35,4'ü, erkeklerin ise yüzde 52'si 'kendi işimi' cevabını verdi.

Kadın girişimci oranı artıyor

Anketi cevaplayan 10 bin 636 katlımcının yüzde 57'sini erkekler, yüzde 43'ünü ise kadınlar oluşturuyor. Girişimciliğin ardından, kadınların yüzde 21'i için öğretmenlik, yüzde 20'si için memurluk en cazip meslek olurken, sıralamanın en altında yüzde 1 ile bankacılık yer alıyor.

Kadınlar aktif rol alıyor

Anket sonuçlarını değerlendirenEleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, iş hayatında kadının artan aktif rolüne dikkat çekiyor. “Kadınlar da artık erkekler kadar profesyonel iş hayatında kendisine yer bulurken, girişimcilik konusunda gün geçtikçe cesaretleniyor” diyen Duyarlar, kadınların özellikle işletmecilik konusundaki başarısına işaret ediyor. Pek çok alanda başarılı kadın girişimcilerin adından söz ettirmeye başladığını beliten Duyarlar şöyle devam ediyor: “Özellikle hızla büyüyen gıda sektörü ve restoran işletmeciliği kadınlar için en çok tercih edilen alanlar arasında diyebiliriz. Öte yandan kadın girişimcilere sunulan STK ve devlet teşvikleri de kadın girişimci oranını büyük oranda artırıyor.”

Az stresli meslekler daha mutlu ediyor

Anketi cevaplayan erkeklerin yarısından fazlası kendi işini kurmanın mutluluk getireceğine inanıyor. Erkekler için yüzde 14 oranında memurluk ikinci, yüzde 7 ile öğretmenlik ise üçüncü sırada geliyor. Son sıralarda ise yüzde 0,5 ile bankacılık, yüzde 0,4 ile ise veterinerlik geliyor. Kadınlar ve erkeklerin cevapları arasındaki paralelliğe dikkat çeken Özlem Demirci Duyarlar, “Alt sıralarda zorlu çalışma şartlarına sahip meslekler dikkat çekiyor” diyor. Buna bankaclığı örnek gösteren Duyarlar, “Yoğun çalışma temposu, stresli ortamı nedeniyle bankacılık en az mutlu eden mesleklerden biri olarak kabul ediliyor” diyor.

BAHRİ GEBEL