DSİ ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan Göksu havzasına dayalı Düzbağ içme suyu temini projesi sanat yapıları ön raporu hazırlandı. Toplantıda katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin projenin önemine dikkat çekerek, Gaziantep 45-50 yılın en kurak dönemini geçirdiğini söyledi.

KATILIM YOĞUNDU

Tuğcan Otel de gerçekleşen toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma şahin, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, DSİ İçme Suyu Daire Başkanı Şadiye Yalçın, GASKİ ve DSİ yöneticileri katıldı. Toplantıda Düzbağ içme suyu temini projesi hakkında sunum yapıldı.

SÖNMEZLER: VİZYON PROJESİ

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler Gaziantep’in su açısından zengin olmadığını vurgulayarak, “Gaziantep suyunu komşu illerden yüksek maliyetlerle temin eden bir şehirdir. Ve gittikçe içme suyu temini Gaziantep için büyük sorun haline geldi. Bunun için daha doğru projeler üzerinde çalışmamız gerekti. Hep birlikte bu Düzbağı projesi etrafında bir araya geldik ve gerçekten de Gaziantep’in en önemli vizyon projesi olduğunu düşünüyoruz. Bizim için Düzbağ, yeterli suya ulaşmak, kaliteli suya ulaşmak ve tabi düşük maliyetli suya ulaşmak için çok önemli. 2015 yılında bütçemizin yüzde 26'sını elektriğe harcadık. Tam olarak 86 milyon TL elektriğe biz para ödedik" dedi.

ÖNEMLİ BULUYORUZ

DSİ İçme Suyu Daire Başkanı Şadiye Yalçın ise, bu proje Türkiye’nin en önemli içme suyu projelerinden biri olduğunu belirterek, “Elazığ, Trabzon gibi illerimizin de içme suyu problemleri vardı. Amam Türkiye'de ki en pahalı suyu herhalde Gaziantep’e pompajlı sulamadan dolayı alıyor. Bu proje milli ekonomiye de faydalı olacak bir projedir” şeklinde konuştu.

SON 50 YILIN EN KURAK ŞUBAT'I

"Su Medeniyettir" sloganı ile yola çıktıklarını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ise “ Bu mesele bizim en stratejik meselemizdir. Bu sorunu, bu proje ile çözeceğiz. Hükümet bu konuyla alakalı, her türlü desteği bize veriyor. Son 45-50 yılın en kurak Şubat’ını yaşıyoruz. Büyük bir kuraklık var. Bu bölge bundan en çok etkilenen bölge. Yıllık 100 milyon TL elektrik parası ödeyerek su getirmeye çalışıyoruz. Mültecilerle beraber su ihtiyacı büyük artış gösterdi. Bu şehrin temel ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde projelendirmek durumundayız. Yola çıkarken "Su medeniyettir" anlayışını 15 yıldan beri devam ettiriyoruz. Şu anda Gaziantep’te 5 baraj yapılıyor. En temel içme suyunun sağlıklı, ucuz ve kaliteli bir şekilde buraya taşınmasıyla ilgili halkımızın çok önemli beklentileri var. Vatandaş memnuniyeti ve yaşam kalitesi arttırmak hepimizin en önemli görevidir” diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT