Birçok etkinliğe imza atılırken, katılımların yüksek düzeyde olması dikkat çekti. 96. yıldönümü Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de katılımıyla çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, telgraf göndererek kurtuluşumuzu kutladı. Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 96 yıl önce muhteşem bir mücadele örneği gösteren Gaziantep'in, bugün de yatırımcısı, girişimciliğiyle ülkemizi ileri taşıyan bir şehir olduğunu belirtti. Şimşek, "Yakın coğrafyamızdaki tüm sıkıntılara, şoklara rağmen Gaziantep büyüyüp gelişiyor, umut verip ışıldıyor. Sadece Güneydoğu'da değil Ortadoğu'da da sanayi, ticaret ve kültür merkezi" dedi.

1-013.jpg

İLK TÖRENDE PROTOKOL AĞIRLIKLI OLDU

Kurtuluş Günü kutlamaları nedeniyle ilk tören sabah saat 11.00'deki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlendi. Törene, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer,Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, ilçe belediye başkanları, askeri idari ve adli erkan ile siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya, Garnizon Komutanı Ali Ekiyor ve Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından Gazilik Madalyası bayrağa toka edildi Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek günün önem ve anlamını içeren konuşma yaptı.

2-014.jpg

ŞİMŞEK: ÖNCÜ VE BAŞARILI BİR ŞEHİR

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Gaziantep'in 96 yıl önce muhteşem bir mücadele örneği gösterdiğini, bu anlamda öncü ve başarılı bir şehir olduğunu belirterek, "Gaziantep aslında bugün de yatırımcımızı, girişimciliğiyle de ülkemizi ileri taşıyan bir şehir. Yakın coğrafyamızdaki tüm sıkıntılara rağmen, gerçekten başka şehirde olsa yansımaları çok büyük olacak şoklara rağmen Gaziantep büyüyüp gelişiyor. Gaziantep umut verip ışıldıyor. Sadece Güneydoğu'da değil Ortadoğu'da da sanayi, ticaret ve kültür merkezi" dedi.

5-005.jpg

BİRLİĞİMİZİ DİRİ TUTALIM

Dünyada 100 yıl önce oynanan oyunun yeniden sahnelenmeye çalışıldığını belirten Şimşek, "Biz o kurtuluş ruhunu diri ve daha güçlü tutmak zorundayız. 15 Temmuz gecesi hemşehrililerimizle bu meydandaydık. Gaziantep geleceğine ve hukuk devletine sahip çıkmıştır. Mücadele devam edecek. Bölücü terör örgütleriyle mücadele devam edecek. 96 yıl önceki ruhla devam edersek başarılı olacağız, kimse bu topraklar üzerinde oyun oynayamayacak. O yüzden birliğimizi daha diri tutmalıyız. Bu şuur üzerinde devam edebilmek ülkemiz üzerindeki kirli oyunları bertaraf etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

4-010.jpg

ABİDEYE YÜRÜDÜLER, SERGİYİ GEZDİLER

Protokol ve programa katılan vatandaşlar daha sonra kortej yürüyüşüyle gittikleri Yeşilsu Parkı'ndaki şehitlik abidesini ziyaret etti. Saygı atışının yapıldığı şehitler abidesinde protokol mensupları, İl Müftüsü Ahmet Çelik tarafından şehitler için okunan duaya eşlik etti. Protokol mensupları, daha sonra da Gaziantep Sanat Merkezi'nde, "Gaziantep'e gönül veren sanatçılar" çalıştayı ve sergisini gezdi.

6-004.jpg

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'DAN KUTLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'in kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla Gaziantep Valisi Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'e tebrik telgrafı gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telgrafta Gaziantep'in 96. Kurtuluş yıl dönümünü kutladı.

BAŞBAKAN'DAN KUTLAMA MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım, Gaziantep'in kurtuluş yıl dönümünü kutladı. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Yıldırım, Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü sebebiyle Vali Ali Yerlikaya’ya bir kutlama mesajı gönderdi.

MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ AÇILDI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan "Milli Mücadele Müzesi"nin açılışına katıldı.

ŞİMŞEK:BATIYLA ARAYI KAPATIYORUZ

Müzenin açılışında konuşan Mehmet Şimşek, Türkiye'nin büyük fedakarlıklarla kurulduğunu ve bugünlere getirildiğini ifade ederek, Gazi şehri daha ileriye taşımak adına büyük bir sorumluluk altında olduklarını vurguladı. Şimşek, "Yarış içerisinde olduğumuz batıyla arayı kapatıyoruz. 15 yıl önce ülkemizin kişi başına düşen milli gelirinde Avrupa'nın 3'te 1'i düzeyindeydik. Sene sonu itibarıyla Avrupa'nın 3'te 2'sine yükseltmiş olacağız. Kürt'üyle, Türk'üyle Arap'ıyla tüm etnik güzellikleriyle bir olacağız, diri olacağız. Bundan sonra da ülkemize, şehrimize ve yakın coğrafyamıza karşı gelecek tehditlere karşı uyanık olacağız." dedi.

GÜL:BU ÇOĞRAFYADA KAMİLLER,ERENLER,ŞAHİNBEYLER BİTMEZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de tarihe yönelik yapılan bu tür müzelerin geleceğe daha güçlü bakılmasını sağladığına değindi. Gül, "Karadeniz'deki Eren kardeşimiz de tıpkı geçmişteki Şahinbey, Şehitkamil gibi bu topraklar için şehit oldu, kanını verdi. Bu millette, bu coğrafyada Kamiller, Erenler, Şahinbeyler bitmez. Çünkü bizler mukaddesatımız için canını vermeye hazır milletleriz. Bugün konuşabiliyorsak, bu hakkı bulabiliyorsak bu hakkı bize verenler şehitlerdir. Bize düşen de bu toprakların bağımsızlığı için mücadele etmektir. Bunu yapabiliyor muyuz? Bu millet ecdadının izinden gittiğini 15 Temmuz'da göstermiştir" diye konuştu.

TAHMAZOĞLU: KURTULUŞ SAVAŞINA ŞAHİTLİK ETMİŞ BİR MEKAN

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, büyük emekler harcanarak Milli Mücadele Müzesi’nin yapıldığını belirterek “Öncelikle Kurtuluş Savaşımızda yaşamını yitiren 6317 şehidimiz başta olmak üzere, Çanakkale, 15 Temmuz ve terörde kaybettiğimiz tüm şehitlerimiz rahmet ve minnetle anıyorum. Açılışını yapacağımız mekan Gaziantep’in kurtuluş savaşında bir çok olayları içinde barındırmış çok önemli mekanlardan bir tanesi. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen Şehit oğlusun incitme yazıktır atanı. Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı’ dediği yerdeyiz. Burası şehitlerimizin son yolculuğa uğurlandığı yer. Burasının altında daha önce şehitlerimizin mezarı vardı. Daha sonra şehitler abidesi yapılınca şehitlerimizin naaşı oraya götürüldü. Hemen yanı başında bulunan Milli Mücadele Müzesi Heyeti Merkezi ’yenin toplandığı yer. Savaşın en şiddetli yaşandığı bir mekan. Daha önce Savaş Müzesi olarak faaliyet gösteren yerimizin yanında bulunan iki binayı satın alarak genişlettik. Altında 490 m² büyüklüğünde mağaramız bulunuyor. Mağaranın içerisinde çalışma yaparken, mağaranın altından başka bir mağara çıktı. O mağaranın içerisinden 300 kamyon moloz çıkarttık ve burada kastellere ve livaslara ulaştık. Üç yıl boyunca yapılan yoğun bir çalışma sonrasında bugünkü haline getirebildik. Yapılan bu çalışmalarla geçmişten günümüze çok önemli bir kültürel yapıyı gençlerimize devredeceğiz. Bu bölgede 10.950 metre uzunluğunda 784 tane yapının restorasyonunu gerçekleştirdik. Çevredeki çarpık yapıları kamulaştırıp yıkarak burada güzel bir meydan oluşturduk. Yeni yetişen gençlerimizin geçmişten bu yana neler yaşandığını en iyi şekilde görsünler ve bilsinler ki 15 Temmuzda olduğu gibi ülkelerine sahip çıksınlar” dedi. HABER MERKEZİ