İlimizde 9. Uluslararası Antep Fıstığı Festivali' öncesi 'En İyi Antep Fıstığı' yarışması düzenlendi, en hızlı fıstık çuvalı ağzı dikme yarışması yapıldı. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, önümüzdeki 5 yıl içinde şu an 100-150 bin ton civarında gerçekleşen fıstık rekoltesinin 300 bin tona yükselmesinin öngörüldüğünü belirtirken, Antep Fıstığı'na teşvik verilmesi için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

HEDEF 300 BİN TON REKOLTE

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-21 Eylül arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Antep Fıstığı Festivali' öncesi 'En iyi Antep Fıstığı Yarışması' düzenlendi. Gaziantep Fıstıkçılar Esnaf Odası işbirliğiyle GATEM Fıstıkçılar Sitesi'nde yapılan yarışmanın ödül törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan ve fıstık üreticileri katıldı.

FISTIĞA TEŞVİK VERİLMELİ

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu bu yılki rekoltenin 100 bin ton civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Yıllık ortala 100-150 bin ton civarında gerçekleşen fıstık rekoltesinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 300 bin ton olması için çalıştıklarını söyleyen Tiryakioğlu, "Antep Fıstığı'na teşvik verilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bunun peşini bırakmayacağımızı söyleyebilirim. Bu yıl rekolte 90-100 bin ton civarında olacaktır. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde rekoltenin 300 bin ton civarında olması için çalışıyoruz. Bu rakamı yakalarsak bu mekan bize yetmeyecektir. Bunun için bir eylem planı hazırlayarak 2 yıl içinde başka bir yere taşınmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

FISTIK ALANLARINI ARTIRDIK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı dönemlerde üreticiyi desteklemeye yönelik çalışmalar yapmaya başladıklarını kaydetti. Başta fidan desteğini arttırmaya gittiklerini söyleyen Başkan Şahin, "Üreticinin daha fazla fıstık üretmesini sağlamak üzere, tüplü ve tüpsüz fidan desteğini arttırdık. Fıstık alanlarını arttırdık. Normal standartlarda 120 bin ton civarında olması gereken Antep Fıstığı rekoltesini 300 bin tona çıkarmak için çalışma yaptık. Bununla ilgili olarak üreticinin rahatlaması lazım, fidan ücretlerinin ve maliyetlerin aşağıya çekilmesi lazım. Enerji maliyetinin aşağıya inmesi lazım, yenilebilir enerji üzerinde çalışmalar yapılması lazım. Nizip ve çevresindeki barajları faaliyete geçirerek sulamayı rahatlattık. Fıstık bizim geleceğimiz ve bunun için geleceğimizi çok iyi planlamamız gerekiyor" diye konuştu.

FISTIK AĞASI SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından en hızlı fıstık çuvalı ağzı dikme yarışması yapıldı. Yarışmayı kazanan Fıstıkçılar Sitesi'nde hamal olarak çalışan Şerif Kaplan'a para ödülü verildi. Törende ayrıca Fıstık Ağası seçildi. Nizip'in Yağmuralan Mahallesi'nde yaşayan fıstık üreticisi Ahmet Karakuş, festival dönemindeki etkinliklerde dağıtılmak üzere 400 kilo fıstık hibe edeceği sözünü verince bu yılın Fıstık Ağası olarak belirlendi.

ÖDÜLLER FESTİVAL GÜNÜ VERİLECEK

İrilik, çıtlama oranı, albeni ve kemik kabuğunun ayrılma direnci olmak üzere 4 kategoride değerlendirmeye tabi tutulan ve 45 üreticinin katıldığı 'En iyi Antep Fıstığı' yarışmasında dereceye girenler açıklandı. Yarışmada Hasan Kılıç, Fevzi Özkan ve Cumali Yiğit'in ürettiği fıstıklar birinci olarak seçildi. Dereceye giren üreticilerin ödüllerinin festivalin ilk gününde düzenlenecek etkinlikle verileceği öğrenildi. DHA