Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, emlakçılık sektörüyle ilgili olarak farklı bir uygulamanın hazırlığı içerisinde olduklarını ve bu sektöre çekidüzen vereceklerini söyledi. Yeni taslakla ilgili bilgi veren Mehmet Aytaç, “Emlak müşaviri yeminli ve üniversiteli olacak. Sektöre yeni girecek olanlara 1 yıllık eğitim ve staj zorunluluğu getirilecek” dedi.

EN ÇOK PARANIN DÖNDÜĞÜ SEKTÖR

Piyasanın rahat etmesi için bu yasanın bir an önce çıkması gerektiğini söyleyen Mehmet Aytaç,"Önüne gelen boş bulduğu yere emlakçı dükkanı açıyor. Biz gider yakalarsak odaya kayıt yapıyoruz, maliye yakalarsa maliyeye kayıt ettiriyor. Biz diyoruzki, emlakçılık yapmak isteyen odadan eğitim alsın. Rastgele emlakçı dükkanı açılmamalı. Bir eczacı okumadan eczacı diploması alabiliyor mu? Bu da böyle olmalı. Basit gözüküyor ama en çok paranın döndüğü sektör" diye konuştu.

GÜNLÜK 600 İŞLEM YAPILIYOR

Gaziantep'te tapuda günlük 600 civarında işlem yapıldığını, bir kişinin yaptığı işlemin en az 200-300 milyar olduğunu belirten Aytaç, "Antep gayrimenkulde en çok işlem yapılan ilk 3-4 il arasında. Gaziantep'te bu işin ticareti yapılıyor. Antep'te bu işi yapmayan kalmadı. Parası olan yapıyor. Altındaki arabasını, dairesini satıyor gayrimenkule yatırıyor" dedi.

EMLAKÇI TEMİNAT VERECEK

Sektörde hizmetin daha kaliteli verilebilmesi için yasa taslağı hazırladıklarını söyleyen Mehmet Aytaç, taslakta yer alan istekleriyle ilgili şu bilgileri verdi:"Emlak müşaviri yeminli ve üniversiteli olacak. Sektöre yeni girecek olanlara 1 yıllık eğitim ve staj zorunluluğu getirilecek. Emlak Müşairliği lisans sınavaını kazanmış olmalı ve her ofiste lisanslı bir emlak müşaviri bulunacak. İlgili meslek odalarının vermiş olduğu kurs belgesine sahip olmak. Mevcut Emlakçılar İlgili odalara kayıtlı (Emlak Meslek Odaları ve Ticaret Odaları) ve mesleki kurs sertifikaları varsa müktesap haklardan yararlanacak (öğretim ve staj şartı aranmayacak). Sözleşme kullanılması zorunluluğu gelecek. Emlak Müşaviri Mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak ve teminat verecek. Emlak Müşavirleri Birliği kurulacak. Birlgin İnternet sayfasında tüm emlak müşavirlerinin kayıt ve sicili bulunacak vatandaşa açık olacak. Hizmet ücretleri Türkiye'nin her yerinde aynı olacak. Meslek haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak ve ceza veya disiplin soruşturması sonuunda mesleken çıkarılmamış olmak." Meral KINACILAR