Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, her ay başka bir şehirde açıklanan ihracat rakamları Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımıyla Gaziantep'te açıklandı. İhracat rekortmenlerinin de ödüllendirildiği törende konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın yüzde 9,6 artarak 12 milyar 15 milyon dolara ulaştığını bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamı olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yeni çalışmalar yaptıklarını belirtirken, Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, alınterleri, emekleri ve gayretleri için ihracat rekortmenlerine teşekkür etti. GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da, kurda dalgalanmanın önüne geçilmesi talebinde bulundu.

DENİZLİ VE GAZİANTEP'İN ORTAK ÖZELLİĞİ ÇOK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bakan olduktan sonra ilk ziyaretini memleketi Denizli'ye yaptığını, Denizli ile Gaziantep'in benzer özelliklere sahip iller olduğunu belirterek, "İli ilde üretiyor, ihracat ediyor, girişimcileriyle örnek ve model iller" dedi.

KABİNENİN EN SEVİLEN BAKANI

Kabinen en sevilen Bakanı Sayın Fatma Şahin'in inşallan Türkiye'nin ilk büyükşehir belediye başkanı olacağını belirten Zeybekçi, "Fatma Hanım, kendisi güzel, gönlü güzel biri. Gaziantep için çok güzel olacak, güzel hizmetler yapacak inşallah" dedi.

İRAN'A 30 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ

Zeybekci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı İran gezisi hakkında da bilgi verdi. 11 yıldan beri Türkiye ve İran arasında "yılan hikayesi"ne dönen serbest ticaret anlaşmasını imzaladıklarını dile getiren Zeybekci, Zeybekci, 2015'e kadar İran ile 30 milyar dolar hacminin hedeflendiğini kaydetti.

BAŞBAKAN'IN İŞARETİ!

Zeybekci, İran ile imzalanan anlaşmayla ilgili birilerinin kulp takmaya çalıştığını söyleyen Zeybekçi, “Vay efendim orada imzalamış olduğumuz serbest ticaret anlaşması Farsçaymış. Biz görmeden imzalamışız, sayın Başbakanımızın bir imzala işareti varmış, sayın Başbakanımızı bilenler yani onu yaklaşık 30 yıldan beri bilenler onun bu işaretinin, o neşeli işaretinin bir kutlama işareti, bir aferin işareti olduğunu bilenler bilir. İlk imzalanan metinler Türkçe ve İngilizce'dir. Farsçası yetişmediği için, orada imzalanan ilk metin altındaki bütün sayfalarıyla beraber tek tek paraf edilmesi bizim talebimiz, ardından Farsça metinler geldi" diye konuştu.

FAİZ KARARI GEÇİCİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararını, "Merkez Bankamızın aldığı faiz kararları geçici faiz kararlarıdır. Kalıcı değildir. Hiçbir vatan evladı, hiçbir ülkenin vatandaşı özellikle sanayinin, üretimin içinde olan insanlar ülkede faizin artmasından mutlu olmaz, biz de olmadık. Ama bu geçici bir tedbirdi. Bu geçici tedbir inşallah üretimi engellemeden, kalkınmayı engellemeden, istihdamı engellemeden, durgunluk yaratmadan, çünkü faizlerin artmasının kalıcı olması durgunluk sebebidir. Kalkınmanın, yatırımların önüne engeldir. İstihdamı aşağıya doğru çeker. Bu tedbirleri alırken de Türkiye olarak bunların da farkındayız. Bu bağlamda merak etmeyin. Faiz artırımının sonuçları iyi olmaz, kalıcı olursa iyi olmaz. Ama Merkez Bankası’nın almış olduğu tedbir, piyasayı durdurmak anlamında bence olumludur." dedi.

İHRACAT TAKILI KALDI

Zeybekci, ihracatın 2010 yılından bu yana, belli bir rakamda takılıp kaldığını aktardı. Bu nedenle da 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Zeybekci, "Eğer bu çalışmalar yapılmazsa, asıl hedefe ulaşmak güç. İnşallah bu hayalimiz gerçek olur" dedi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI GÜNDEMİMİZDE

Zeybekci, serbest ticaret anlaşmalarının da gündemde olduğunu bu konuda, Japonya, Singapur, Malezya'nın da aralarında bulunduğu ülkelerle karşılıklı görüşmelerin yapıldığını, son olarak da Hindistan'a yapılan ziyaret sorasında bu ülke ile tercihli ticaret anlaşmasının değerlendirmede olduğunu söyledi.

GÜMRÜK BİRLİĞİNDE İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği görüşmeleri konusunda değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, "Artık güncelleme değil, iyileştirme gerektiren bir süreçteyiz. Bu konuda Mart başında AB yetkilileri ile Türkiye'de görüşmeler yapacağız. Bunlara ek olarak AB ile Ticaret Komiseri düzeyinde Türkiye'de görüşmeler yapılacak. bunların da farkındayız. Bu bağlamda merak etmeyin" dedi.

BİR DAHA ISIRILMAYACAĞIZ

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sürecine ilişkin de görüşlerini anlatan Zeybekçi, şöyle konuştu: “Gezi olayları malum. Ardından maalesef Türkiye’de hukuk anlamında çok üzücü şeyler yaşandı. Bir cumhuriyet savcısı hakime 32 klasörden oluşan yaklaşık bir o kadar torbanın içinde ağızları mühürlü belgeler gönderiyor. Bin 5 sayfa gerekçeyle beraber ilgili hakim 15 dakika sonra kararını açıklıyor. Mahkeme kararı şu: Bu kişilerin ve şirketlerinin mal varlıklarının dondurulmasına. Kim bunlar? Kanal İstanbul, 3’ncü havaalanı, hidroelektrik santraller, tüp geçit, 3’ncü köprü, İstanbul-İzmir otoyolu, nükleer santraller gibi bu işleri yapacak olan şirketler, kurum ve kuruluşların mal varlıkları, durdurulsun, dondurulsun. Liste aynı. Üzücü ama aynı. Müslüman bir delikten iki kere ısırılmaz. Delikler farklıydı ama ısırılma tarzı aynıydı. Aynı şekilde ısırıldık. Bir daha ısırılmayacağız inşallah. Bir daha olmayacak.”

CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep'te Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İhracatın bu yılın ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artarak 12 milyar 15 milyon dolara ulaştığını belirten Büyükekşi, bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olduğunu söyledi.

HEDEF 166,6 MİLYAR DOLAR

Büyükekşi, gündemin; Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olması gerekirken, ne yazık ki enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcadığımızı söyledi. Büyükekşi, “Gündemimiz Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olmalıyken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz. Türkiye hedeflerinin hiçbirisinden vazgeçmedi. Ihracata dayalı; inovasyonla, tasarımla, markalaşmayla ve Ar-Ge’yle büyüyen yüksek katma değerli, inovasyon odaklı bir ekonomiye geçmek. 2014 yılı ihracat hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

İHRACATÇILARI UYARDI

Döviz kurunda ihracatçı için seviyeden ziyade, öngörülebilirlik ve rekabetçiliğin önem taşıdığını anlatan Büyükekşi, ihracatçıları risk algısını iyi yönetmeleri konusunda uyardı. Bu yıl cari açıkta düzelmeler beklediklerini kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl büyümenin ağırlığı iç tüketimden ihracata kayacak. Biz bu noktada tüm sanayicilerimizi mutlaka ihracata yönelmeye davet ediyoruz. Bu yıl ihracat yapmayan firmalar da ihracat yapsın. Firmalarımız baş hedefleri arasına ihracatı alsın. Dünyayı ihracatla yeniden keşfedelim" dedi.

İHRACAT RAKAMLARI

Son 12 aylık ihracatın yüzde 0,4 gerileyerek 152 milyar 401 milyon dolara indiğini belirten Büyükekşi, "Ocak ayında en fazla ihracatı,1 milyar 589 milyon dolar ile Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, otomotiv 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler de 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64 ile tütün, yüzde 48 ile savunma ve havacılık sektörü yakaladı. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke, sırasıyla Almanya, Irak ve Ingiltere oldu. Almanya’ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Irak’a ihracat yüzde 16,Ingiltere’ye yüzde 18 artış gösterdi. Ocak ayında AB’ye ihracat yüzde 13 artarak, 5,4 milyar dolara yükseldi" dedi.

EN FAZLA İHRACAT YAPAN 10 İL

En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran ilin Sakarya olduğunu belirten Büyükekşi, “Sakarya; ocak ayında ihracatını geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artırdı. Bu ilimizi yüzde 17 ihracat artışı ile İzmir ve yüzde 14 ihracat artışıyla İstanbul takip etti. İstanbul'un ihracat artış performansına çok yakın bir diğer ilimiz ise Denizli oldu. Ocak ayında Ankara'nın ihracatı yüzde 11, Manisa'nın ihracatı yüzde 10, Gaziantep'in ihracatı yüzde 7, Bursa'nın ihracatı yüzde 3 artı. Aynı dönemde Hatay'ın ihracatı yüzde 6, Kocaeli'nin ihracatı ise yüzde 22 geriledi”dedi.

KURDAKİ DALGALANMANIN 3 SEBEBİ VAR

Kurdaki dalgalanmalara etki eden 3 etmenin olduğunu dile getiren Büyükekşi, "İlki FED'in kararları. Bunun yanında Merkez Bankası politika ve açıklamaları ile güncel siyasi gelişmeler de döviz kurlarını etkiliyor. Merkez Bankası 28 Ocak gecesi, döviz kurlarını sakinleştirme adına yüksek ve kapsamlı faiz artışına gitti. Merkez Bankasının bu kadar yüksek bir faiz artışı yapması başta KOBİ'ler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artıracak. Büyümede ve istihdamda yavaşlama olabileceğinden endişe ediyoruz. Bu da bize gösteriyor ki; Merkez Bankası gelişen olaylar karşısında zamanında daha proaktif davranmalı. Her halükarda, bu faiz artışının orta vadede piyasalardaki dalgalanmayı azaltarak ihracatçımızın önünü daha rahat görmesine yardım etmesini ümit ediyoruz. Bu noktada paniğe gerek olmadığına inanıyoruz. Kısa vadeli dalgalanmaların piyasaların doğasında olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyor ve Türk Lirası'nın değerini eninde sonunda bulacağına da inanıyoruz" şeklinde konuştu.

FİRMALARA İHRACAT ÇAĞRISI

Döviz riski bulunan ihracatçıların bu riskten korunmaya yönelik önlemleri dikkatlice değerlendirmelerini öneren Büyükekşi, ihracatçı firmalardan kısa vadeli nakit akışına ve likidite yönetimine önem vermelerini tavsiye etti. Yabancı kaynak kullanımının sıklaştığını ve daha pahalı hale geldiğini dile getiren Büyükekşi, dış pazarlardaki fiyat baskısı, üretim maliyetleri ve verimliliğe her zamankinden daha fazla önem vermek gerektiğine dikkat çekti.

Büyükekşi, Fatma Şahin’in büyükşehir belediye başkan adaylığını kutlayarak başarılar diledi.

EN ÇOK İHRACATI IRAK'A YAPIYORUZ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge ihracatçılarının zor bir bölgede, zor bir süreçte ihracat yapmaya çalıştığını anlattı. Çıkmaz, 2014 yılı ihracat hedefinin 7 milyar dolar Gaziantep 11 milyar dolar bölge olduğunu belirterek, “Suriye’deki gelişmelere rağmen bölgedeki diğer olumsuzluklara rağmen Türkiye ortalamasının iki katı bölgeden ihracat yapıyoruz.Bölgemizden en çok ihracat yaptığımız ülke Irak. Fakat zaman zaman iki ayda üç ayda bir sınır kapısında sorunlar yaşıyoruz. Bu yıllardan beri tekrarlanıyor. Bu konuda bakanımızın kapısını sık sık çalacağız” dedi.

SIKINTI YAŞIYORUZ

17 Aralık sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi belirten Çıkmaz, “İstikrarlı bir hükümet, bakanlık istiyoruz. En kısa sürede bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum. Maalesef 17 Aralık sürecinin sıkıntılarını bazı bürokratlarda bazı bürokrasilerde görmeye başladık. Gerel ihracatta gerek transit taşımacılıkta bir kararname çıktığında sıkıntılar yaşıyoruz”dedi.

SABİT KUR İSTİYORUZ

Kurlarda müthiş artırım ve faiz artırımını değerlendiren Çıkmaz, “Kurun çok fazla dalgalanmamasını istiyoruz. Önümüzü görmeyi istiyoruz. Gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye 2023’teki 500, bizde Gaziantep olarak 30 milyar dolar ihracat hedefini yakalayamayız. Katma değerli ürünlere yönelinmesi için gerekli teşviklerin biran önce çıkarılmasında yarar görüyorum” dedi.

GAZİANTEP HERHANGİ BİR ŞEHİR DEĞİL

Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin de, kentlerin ve ülkelerin büyük bir rekabet içinde olduğunu, gücümüzü birleştirmemiz gerektiğini belirterek, "Gaziantep herhangi bir şehir değil. Geçmişinden gelen kültürü, birikimi, girişimciliği ile ekonomide geldiği noktayı daha da ilerilere taşıyacaktır" dedi.

ŞAHİN, İHRACATÇILARA TEŞEKKÜR ETTİ

'Bu toprak bizim kaderimiz' diyen Şahin, "Kalkınmanın özü yetişmiş insandan geçer. Haritada yerini bilmediğimiz ülkelere bu şehir ihracat yapıyor. Organizede 120 bin insan istihdam ediliyor. Güçlü bir şehiriz. Ancak kalkınmada daha nasıl güçlü hale gelirizin hesaplarını yapıyoruz. Bu şehrin istihdam odaklı, ihracat odaklı büyümesi için ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz ve yapacağız. Bu şehrin taleplerini karşılamaya, hizmetkarı olmayı sürdüreceğiz. Alınteriniz, emeğiniz, gayretiniz için teşekkür ediyorum, ülkemin yolu açık olsun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2013 yılı ihracat kayıtlarına göre 20 Milyon Dolar ve üzeri ihracat yapan 93 firmaya ödül ve takdir belgeleri takdim edildi.

İŞTE 20 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPAN FİRMALAR:

1-Altunkaya İnş. Nak. Gıda Tic. A.Ş.

2-Sanko Dış Tic. A.Ş.

3-Taha Kargo Dış Tic. Ltd. Şti.

4-Yüksel Dış Tic. İnş. San. Ltd. Şti.

5-Şölen Çikolata Gıda San. ve Tic. A.ş.

6-Zer Yağ Sanayi ve Ticaret A.ş.

7-Gülpa Paz. ve Dış Tic. A.ş.

8-Öz Asya Güm. Ulusl. Nak. Gıd.San.Pet.Ür. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

9-Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.ş.

10-Oba Food Gıda San. Tic. A.ş.

11-Nessan İnş. Gıda Nak. Ltd.Şti.

12-Köksan Pet ve Plastik Amb. San. ve Tic. A.ş.

13-Elzeyyune Tekstil Dış Tic. Ltd. Şti.

14-Kadooğlu Yağ San. ve Tic. A.ş.

15-Sanko Teks. İşletmeleri San. ve Tic. A.ş.

16-Unat Yağ Gıda San. ve Tic. A.ş.

17-Durmaz Lojistik İth. ve İhr. Ltd. Şti.

18-Haliloğlu Dış Tic. Ltd. Şti.

19-Sayınlar İhr. İth. ve Tic. A.ş.

20-Makbaş Alüminyum Profil İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.

21-Acarsan Makarna Un Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.

22-Mutlu Makarnacılık San. ve Tic. A.ş.

23-Dost Kardeşler Tekstil San. ve Tic. A.ş.

24-Karçağ Nak. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

25-Kartal Halı Tekstil San. ve Tic.

26-Aslankaya İnş. ve Tic. Ltd. Şti.

27-Erol Dış Tic. Ltd. Şti.

28-Dicle Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.

29-Süper Film Ambalaj San. ve Tic. A.ş.

30-Beşler Makarna Un İrmik Gıda San. ve Tic. A.ş.

31-Kaplanlar Tekstil Dış Tic. ve San. Ltd. Şti.

32-Gülsan Sentetik Dokuma San. ve Tic. A.ş.

33-Nadir Tekstil Deri ve Yağ San. Tic. Ltd. Şti.

34-Özkaplan Karpet İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

35-Efor İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti.

36-Gürteks Pazarlama A.ş.

37-Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.ş.

38-Bossan Teks. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.

39-Family Petrol Ürün. ve Tarım Ür. Ün. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

40-Matesa Teks. San. ve Tic. A.ş.

41-Kadooğlu İç ve Dış Tic. A.ş.

42-Nur Gıda Petr. Ürün. Tic. Ltd. Şti.

43-Eruslu Sağlık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.ş.

44-Safyün Halı Tekstil Sanayi ve Ticaret A.ş.

45-Bade Dış Tic. A.ş.

46-Beşyem Tarım Hayv. Gıda San. Tic. A.ş.

47-Haz Gıda Pazarlama İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

48-İpek Yem ve Gıda San. Tic. A.ş.

49-Kar-tar San. ve Tic. Ltd. Şti.

50-Art Dış Tic. Ltd. Şti.

51-Erdem Teks. San. ve Tic. A.ş.

52-Almes İç ve Dış Tic. Nak. A.ş.

53-Altunsoy U.a. Nak. İnş. Tic. Ltd. Şti.

54-Güneş Elek. İlt. Bilg. Med. ve Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.

55-Mogul Kumaş Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

56-Şah-pet Petrol Ürün. Demir Köm. TİC. ve Paz. Ltd. Şti.

57-Canan İplikçilik San. ve Tic. A.ş.

58-Beşsan Makarna Gıda San. ve Tic. A.ş.

59-Nema Yatırım San. Tic. A.ş.

60-Çimko Çimento ve Beton Sanayi Tic. A.ş.

61-Durkar Dış Tic. Ltd. Şti.

62-Hasırcı Tekstil San. ve Tic. A.ş.

63-Akınal Sentetik Teks. San. ve Tic. A.ş.

64-Selçuk İplik San. ve Tic. A.ş.

65-Ritaş Paz. İç ve Dış Tic. A.ş.

66-Kaplanser Halı Gıda ve Teks. San ve Tic. Ltd. Şti.

67-Azim Un Gıda Tarım İnşaat Nak. Petrol San. ve Tic. A.ş.

68-Eruslu İç ve Dış Tic. Paz. A.ş.

69-Grand Dış Tic. Ltd. Şti.

70-Basra Gıda San. Paz. Dış Tic. Ltd. Şti.

71-Gökşah Gıda Tarım San. ve Tic. A.ş.

72-Merinos Halı San. ve Tic. A.ş.

73-Post Halı İth. İhr. Ltd. Şti.

74-Gentaş İç ve Dış Tic. Nak. Taş. Ltd. Şti.

75-Gemicioğlu İnş. Tur. Pet.Ürn. Tic. Ltd. Şti.

76-Erpen Plastik San. ve Tic. A.ş.

77-Algan İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

78-Piramit Golteks İç ve Dış Tic. A.ş.

79-Pakten Sağlık Ürn. San. ve Tic. A.ş.

80-Tat Makarnacılık San. Tic. A.ş.

81-Mer Gıda San. A.ş.

82-Saf Mensucat San. ve Tic. A.ş.

83-Royal Halı İplik Tekstil Mobilya San. ve Tic. A.ş.

84-Motif İplik San. ve Tic. Ltd. Şti.

85-Yeni Habur Gıda Pet. Nak. Turzm. Teks. San. ve Tic. A.ş.

86-Broş İç ve Dış Ticaret Paz. Teks. San. Ltd. Şti.

87-Sun Pet Ambalaj San. ve Tic. A.ş.

88-Efor Halı Paz. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.

89-Öznesil Entegre Tavukçuluk ve Yem San. Tic. A.ş.

90-Ömeroğulları Un Gıda Tar. İnş. Nak. Teks. San. ve Tic. A.ş.

91-Kahraman Tarım Ürünleri Tic. ve San. A.ş.

92-Raye Halı İth. İhr. Dış Tic. A.ş.

93-Esma İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.