Türkiye’nin online firma rehberi Yellow Pages, bu yıl okul açılış döneminde ve aynı tarihlere denk Kurban Bayramı kesişince dijital platformlarda yapılan aramaları ortaya koydu.

Yansımalara göre artışın en çok yaşandığı sektörler hayvancılık ve kırtasiye. Hayvancılıkla ilgili yapılan aramalarda %67, kırtasiye ve market aramalarında %70’lik bir artış söz konusu.

Bu yıl Kurban Bayramı ve okulların açılışı aynı döneme denk geldi. İlk ve orta kademeli okullarda 14 Eylül 2015 için planlanan açılış tarihi, 24-25-26-27 Eylül’e denk gelen Kurban Bayramı nedeniyle ertelendi. Veri tabanında 840 binden fazla firma datası bulunduran Türkiye’nin online firma rehberi Yellow Pages ise kullanıcıların bu süre zarfında dijital platformlarda nereleri aradıklarını ortaya koydu. Verilere göre kurbanlık ve kırtasiye aramalarına yoğunlaşıldığı görülüyor.

Eylül ayında hayvancılık sektörüyle ilgili yapılan aramalar öne çıkıyor. Verilere göre bu alandaki aramalarda %67’lik bir artış söz konusu. Kümes hayvancılığıyla ilgili aramalarda ise %6’lık bir düşüş mevcut.

Kırtasiye ve Süpermarketlere Yoğun İlgi

Bu yıl 14 Eylül’de açılması planlanan fakat bayram nedeniyle açılışı ertelenen yeni eğitim-öğretim yılı için aileler ve öğrenciler erkenden iş başında… İlk ve orta kademeli okulların açılış tarihinin yaklaşmasıyla birlikte kırtasiye aramaları yükselişte… Yellow Pages veri tabanındaki kırtasiyelerin aranma oranında %70’lik bir artış yaşanıyor. Artışın yaşandığı bir diğer alan ise süpermarketler. Hem bayram hem de kırtasiye alışverişi hazırlığındaki tüketiciler soluğu süpermarketlerde alıyor. Süpermarket aramalarında da %70’lik artış söz konusu. Teknolojik ürünler marketleri aramalarında da %25’lik bir artış var.

Süre Uzasa da Tatil Uzamıyor

Turizmcilerin isteğiyle okul açılış tarihinin ertelenmesi ise ulaşıma pek yaramıyor. Tüketicilerin daha çok okul hazırlığında olduğu gözlemleniyor. Yellow Pages’te ağustos-eylül aylarında yapılan ulaşım aramalarında bir azalma söz konusu. Özellikle hava yollarında %44, otobüs firmaları aramalarında %19’luk bir düşüş mevcut. Otel aramalarında ise %25’lik bir azalma yaşanıyor.