Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliğince düzenlenen "Gaziantep Kent Sempozyumu" başladı. Sempozyumda konuşan Vali Ali Yerlikaya, şehrimizde şu an 4 bin 850 dersliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, nasıl bir kent istediklerini Nazım Hikmet'in Evler Şiirini okuyarak özetlerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Nazım Hikmet aslında her dizede gönlümüzden geçeni söylüyor. Nasıl bir pencere, nasıl bir bina, nasıl bir insan, nasıl bir yaşanabilir şehir. O yüzden fikir kimden gelirse gelsin doğru fikirse arkasında durmamız, demokrasinin özümsenmesi ve içselleştirilmesi açısından çok önemli" dedi.

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN ŞEY EĞİTİM

Şehitkamil Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu açılış konuşması yaptı. Vali Ali Yerlikaya, göç ve nüfus artışı sonucu en çok ihtiyaç duyulan şeyin eğitim olduğunu belirtti. Şehrin şu an 4 bin 850 dersliğe ihtiyacı olduğunu anlatan Yerlikaya, şöyle konuştu:"2015-2016 eğitim öğretim yılı olarak düşünecek olursak üzerine 750 derslik daha eklememiz gerekiyor. Bunun anlamı şu her sene nüfus artışı ve göçle beraber 750 dersliğe ihtiyaç duyuluyor. Aslında varlık içinde yokluk çekiyoruz. Arsa sorunumuz yok aslında. Oturacağız, kamu kurum ve kuruluşlarının yaşlanmış, 40 yıl öncesine ait olan, deprem testi yapılsa hepsinin sorunlu çıkacağını bildiğimiz binalar olduğunu biliyoruz. Bunların bir çoğu da şehrin göbeğinde. Oturacağız, hep beraber şapkamızı önümüze koyarak diyeceğiz ki, 'bu kamu kurum binaları için yeni yerler tespit edeceğiz' ve buraları en iyi şekilde yetiştireceğimiz yavrularımız için eğitim kurumu arsaları haline getireceğiz."

KATILIMCILIK EN TEMEL BAŞLIK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yerel yönetimde katılımcılığı önemsediklerini belirtti.

Kentteki sivil toplum kuruluşları, vatandaşları tamamının alınan kararlarda fikrinin olmasını son derece önemsediklerini dile getiren Şahin, kent konseyini en iyi çalıştıran belediye olduklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:"Yaklaşık bir yıldan beri büyükşehir belediye başkanı olarak hizmet ediyorum. Bunu yaparken de katılımcılığı en temel başlık olarak görüyoruz. Bundan önceki bütün görevlerimizde de buna inandık. Parlamento hayatında, bakanlıkta da çıkardığımız yasalarda da olduğu gibi, herkesin bir araya geldiği şekliyle bu şehir için de önemli olduğuna inandık ve katılımcılığı ana merkeze koyduk. Bugün inanarak söylüyorum kent konseyini en iyi çalıştıran kentlerden biriyiz. İki milyon kişinin fikrini bize söyleyeceği mekanizmalar geliştirdik."

NASIL BİR KENT İSTİYORUZ?

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, bugün 40 il merkezinde bilim insanları uzmanları bir araya getirerek kentlerin fotoğrafını çekip kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi. Soğancı, "Bizler kentin sakini değil sahibiyiz" dedi.

Soğancı, TMMOB'un nasıl bir kent istediğini Nazım Hikmet'in Evler şiiriyle anlattı.

EVLER

Evler tek katlı da olabilir yüz katlı da

İş bunda değil,

Yeter ki sokaklarımızı ezmesinler.

Yeter ki temiz, çevik, güleryüzlü görsünler hizmetimizi.

Çıplak duvarlara diyeceğim yok taze ve canlıysalar.

Dar pencereler giyotini hatırlatır bana,

Pencere dost sözü gibi rahat ve geniş olacak.

Ağaçsız asfaltı sevmiyorum.

Parklarda göller, göllerde ak kara kuğular olabilir, hatta ara sıra bando mızıka

Ama en önemlisi parklarda öpüşülebilmeli.

Aptal ölü ellerini operetle arya söylermiş gibi açmış mankenleri sevmiyorum.

Taştan ve tunçtan insanları sevmiyorum,

Tabanlarından inip aramızda dolaşmıyorlarsa.

Bankaları ve hükümet konaklarıyla övünen şehirleri sevmiyorum,

Sevdiğim şehirler sağlıkevleriyle övünenlerdir,

Çocuk bahçeleriyle övünen şehirler.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Nazım Hikmet'i rahmetle minnetle şükranla andığını belirterek, "Aslında her dizelerde gönlümüzden geçeni söylüyor. Nasıl bir pencere nasıl bir bina nasıl bir insan nasıl bir yaşanabilir şehir o yüzden fikir kimden gelirse gelsin doğru fikirse arkasında durmamız demokrasinin özümsenmesi ve içselleştirilmesi açısından çok önemli" dedi.

Gazeteci Faruk Bildirici'nin oturum yöneticiliğini yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Cengiz Bektaş, "Nereye kent denir", Bülent Gülçubuk, "Kırsal göç sorunları", Nezih Başgelen, "Ayıntap'tan Gaziantep'e", Halil İbrahim Yakar, "Gaziantep kentlilik tarihi", Kadrettin Cinkılıç da "Kentsel bilinç ve yaşam formu" başlıklarında sunum yaptı. Haber Merkezi