Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi projesi kapsamında ‘Mesleki ve Teknik Eğitimde İyi Örnekler’ konulu konferans gerçekleştirildi. Toplantıda en büyük sıkıntının kafiliye elemanda yaşandığı görüşü belirtildi.

Bütçesi 6 milyon avro olan ve Türkiye’de ağırlıklı olarak belirli pilot illerde uygulanan projesi ile mesleki ve teknik eğitimde uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite sistemi oluşturulması amaçlanıyor. METEK projesi kapsamında düzenlenen konferansın 3. oturumu Tuğcan Otelde ‘Mesleki ve Teknik Eğitimde İyi Örnekler’ konusu ile devam etti. Düzenlenen konferansın 3. Oturumuna Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin başkanlık etti. Konferansta, ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarında Kalite Uygulamaları’ konusu konuşuldu. Konferansın 3. Oturumuna konuşmacı olarak Bursa Ali Osman Sönmez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Rahmi Özyiğit, İşletme Yöneticisi Aykut Yalçın, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özpolat katıldı.

YALÇIN: HATALARDAN GERİ DÖNÜLÜYOR

Toplantıda konuşan İşletme Yöneticisi Aykut Yalçın, meslek liselerinin ülke ekonomisine olan katkılarından bahsederek meslek liselerinin şimdiki durumlarını değerlendirdi. Yalçın, “Meslek liselerinin ülke kalkınması ve gelişmesi için büyük önem taşıyan okullardı bizim zamanımızda. Meslek lisesinde okuduğumuz zamanlarda bizler parmakla gösterilirdik. Daha sonraki dönemlerde meslek liselerinin üniversitelere girişlerde önlerine konulan engeller ve bu sıkıntıların müteakibinde getirdiği üniversite kapılarında yığılan milyonlarca çocuk, yapılan yanlış siyasi uygulamalar meslek liselerinin önünü tıkamıştır. Ancak son dönemlerde bu hatalardan geri dönüldüğünü ve bu hataların bertaraf edildiğini görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

KAFİLİYE ELEMAN BULAMIYORUZ

20 yıldır sanayinin içerisinde olduğunu belirten Yalçın, son dönemlerde yaşadıkları en büyük sıkıntının kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu kaydederek, “Gaziantep sanayisinin 20 yıldır içerisindeyim. Son dönemlerde yaşadığımız en büyük sıkıntı kalifiye eleman bulamama sıkıntısıdır. Yetişmiş eleman bulamıyoruz. Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi satılmış bitmiş durumda. Ama bizler işletmelerimizde çalıştıracak kalifiye eleman bulamıyoruz. Endüstri meslek liselerinden çocuklar geliyorlar sınav yapıyoruz. Ama çocukların yetersiz olduklarını görüyoruz. 3 ay 4 ay meslek lisesi öğrencisine ilkokul mezunu ustanın yanında eğitim vermek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından konferans soru cevap şeklinde devam etti. İHA