Suriye'de yaşanan iç savaştan en çok etkilenenlerin başında sınır hattında yaşayan vatandaşlar geliyor. Her an bir bombanın evlerine isabet edeceği korkusuyla yaşayan halk, son 5 yıldır yaşanan olayların etkisinden kurtulmak için göç formülünü devreye soktu.

Çok sayıda insan, doğup büyüdükleri topraklardan ayrılmak zorunda kalırken, sınırda kalanlar ise korkuyu iliklerine kadar hissetmeye devam ediyor. Türkiye'nin psikiyatri alanındaki uzman isimlerinden Prof. Dr. Haluk Savaş, bölge insanının yaşadığı psikolojik travmanın 'Vietnam sendromu' olduğunu söyledi. Sınırda yaşayan bir çok insanda bunun gözlemlendiğini belirten Savaş, bunun psikiyatrik yardım gerektiren bir durum olduğunu savundu.

GÖÇ YAŞANMASINA SEBEP OLUYOR

Sınırdaki tedirginliğin ilçede göç yaşanmasına sebep olduğunu dile getiren Hamit Doğan isimli vatandaş, halkın artık perişan bir durumda olduğuna vurgu yapıyor. Doğan, çatışmalardan dolayı tedirginliğin üst düzeyde yaşandığını ve insanların korktuğunu anlatırken, Mehmet Polat ise eskiden şehrin en şirin ilçesi olan Karkamış'ın huzursuz bir yere döndüğüne dikkat çekiyor.

PSİKİYATRİK TABLOLARDA YAYGINLAŞMA VAR

İlçe halkı bunları söylerken, yaşanan durumla ilgili en çarpıcı tespiti ise Türk Psikiyatri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Haluk Savaş yapıyor. Sınır bölgelerinde artan savaş tehdidi ve huzursuzluğun yol açtığı bazı psikiyatrik tablolarda yaygınlaşma görüldüğünü aktaran Savaş, çocuklarda önemli bir huzursuzluk ve gerginlik yaşandığına dair duyumlar aldıklarını belirtiyor. Yaşanan olayın travma sonrası stres bozukluğu denilen 'Vietnam sendromu' olduğunu söyleyen Savaş, “Özellikle ölümcül bir olaya maruz kalma, bu tür bir tehdide maruz kalma sonrasında korku, endişe, o travmatik olaya karşı kaçınma reaksiyonları, uykuda bozulma, uykuda sık sık bu tür uyarıcı sinyallere maruz kalma gibi belirtiler gözlenir” ifadelerini kullandı. CHA