15 Temmuz gecesi Konya Jandarma Bölge Komutanlığı'nda görevli Kahraman Astsubay Sait Koç’un, kanunsuz emre itaat etmeyerek, o gece yaşanacak büyük bir felaketi önlediği ve büyük bir kahramanlık örneği gösterdiği ortaya çıktı.

Darbe girişimi gecesi Jandarma Bölge komutanlığında neler yaşandı?

Konya Jandarma bölge komutanlığı hizmet muhafız bölüğünde görev yapan Astsubay Sait Koç, o gece yaşananları verdiği ifadesinde anlattı.

Şu an Ankara’da tutuklu bulunan Yüzbaşı Münir Işık’ın ve tutuklu Albay Mustafa Sakaoğlu’nun darbe girişiminden haberleri olduğunu olaylar ortaya çıktıktan sonra anladığını ifade eden Astsubay Sait Koç;“Konya Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Mustafa Sakaoğlu’nun makam odası Bölge Komutanlığında Nöbetçi Amirliğinin bir üst katındadır. Kendisi normal günlerde genelde 16.00 veya 16.30 gibi spor yapma amaçlı komutanlıktan ayrılırken, 15 Temmuz’da hava kararmasına rağmen odasında bekleyerek komutanlığı geç terk etti. 15 Temmuz’da 22.00 sıralarında Bölge Komutanlığı Nöbetçi Amiri iken haber merkezinde görevli Uzman Jandarma Çavuş Savaş İlhan bana hitaben “Komutanım acil gelin! Ne olduğunu anlamadım. Sıkı yönetim ilan edilmiş, idareye el konulduğuna dair mesajlar geliyor” demesi üzerine bahse konu haber merkezine gittim ve mesajların içeriğinde sözde idareye el konulduğunu, sıkıyönetimin ilan edildiğine dair uygulama ve atama emrini aldım ve okudum. Uzman Çavuş Savaş İlhan belirtilen tarihte haber merkezi işletmenin nöbetçi personelidir. Sıkıyönetim ilan edildiğine dair, gönderilen bu mesaj kayıtlarda vardır. Ben Harekat Merkezine gönderilen ve Genelkurmay Başkanlığı’nca yayınlanan MEBS İşletme ve Destek Birlik Komutanlığına Haber Merkezi’nden vardiya görevlisi Savaş İlhan bana verdiği sıkıyönetim direktifi konulu Harekat Yıldırım ibareli mesaj emrini alarak Hareket Merkezi’ne geldim. Hareket Merkezi telefonundan Kurmay Başkanı Mustafa Sakaoğlu’nu arayarak “Genel Kurmay Başkanlığı’ndan Harekat Yıldırım ibareli emir geldi. Sıkı Yönetim ilan olmuş” dedim. O da herhangi tepki göstermeden “Öyle mi” diyerek “Bana bir araba gönderin” dedi. Sakaoğlu’nun telefondaki bu soğukkanlılığı beni şaşkına uğratmıştı. Sanki darbeye yönelik kalkışmayı biliyor ve bekliyordu. Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Alış’ı Sakaoğlu’nun konutuna araç ile gönderdim. Alış, daha sonra beni arayarak, komutanın 5 dakika kadar sonra komuta nizamiyesinden giriş yapacaklarını söyleyince hizmet binası ana kapısında onları bekledim” dedi.

KOMUTAN OLDUM MU DİYE SORDU

Kurmay Albay’ın gelir gelmez kendisinin komutan olarak atanıp atanmadığını sorduğunu ifade eden Sait Koç; “Kurmay Başkanı Sakaoğlu beni karşısında görünce “Ben Bölge komutanı olarak atanmış mıyım?” diye sorunca, bende “Evet Komutanım” dedim. Bu esnada Harekat Merkezine çıkarken mesajın içeriğini kendisine okumamıştım. Mesajı kendisine okumadan darbe kalkışması sonrasında Bölge Komutanı olarak görevlendirileceğini bildiği yönünde her hangi bir şüphem yoktur” ifadelerini kullandı.

TRT’Yİ AÇIN EMRİNİ VERMİŞ

“Derhal herkesi asayiş kıyafetli ve silahlı bir şekilde Bölge Komutanlığına çağırın, gelmeyen yargılanır!” talimatı verdiğini ifadesinde belirten Koç, “Jandarma Bölge Komutanı Kurmay Başkanı Sakaoğlu söz konusu “Sıkıyönetim Direktifi” konulu emri eline aldı. Harekat Merkezinde nöbetçi personelin kullandığı masanın koltuğuna oturdu. Başçavuş Taner Yönet’ten fosforlu kalem vermesini istedi. O esnada A Haber açıktı fakat TRT kanalını açmamızı istedi. Emri çok dikkatlice sarı fosforlu kalem ile çizmek suretiyle okuyordu. Tamer Başçavuş ise Harekat Merkezi vardiya amiri olarak görevliydi. Bana ve Tamer Başçavuşa hitaben “ Darbe oldu, beni de Bölge Komutanı olarak atamışlar”ı tekrarladı. “Derhal herkesi asayiş kıyafetli ve silahlı bir şekilde Bölge Komutanlığına çağırın, gelmeyen Sıkıyönetim mahkemesinde yargılanır” diye emir verdi. Harekat Merkezi nöbetçi Asb.Bçvş. Tamer Yönet, “Emekli olacaklar, izindekiler, istirahattekileri de çağırayım mı?” diye sordu. Aynı anda Sakaoğlu, “Gelmeyen Sıkıyönetim mahkemesinde yargılanır” emrini tekrarladı. Bu esnada telefon trafiği yoğunluğundan Tamer Yönet, Harekat Merkezi odasından içeri dışarı çıkmak suretiyle koridorlarda emirlerini personele iletiyordu”

ANKARA YOLUNU KAPATIN EMRİNİ UYGULAMADI

Askerleri alıp Ankara yolunu kapatın emrini uygulamayan Astsubay Sait Koç, ifadesinde şunları kaydetti:

SİLAH GÖSTERİP TEHDİT ETMİŞ

“Kurmay Başkanı Sakaoğlu, “askerleri almamı ve Ankara yolunu kapatmamı” emretti. Ben emri yerine getirmeyeceğimi belirtince, “Seni Sıkıyönetim Mahkemelerinde yargılarım, sivillerini giydirip meslekten atarım ve pazarda simit sattırırım” şeklinde sözler konuştu. Ben de tekrar “Böyle bir emri yerine getirmeyeceğimi” söyledim. Kurmay Başkanı belindeki silahı sert bir şekilde masaya koyarak, emirleri yerine getirmemi söyledi. Ben yine yapmayacağımı söyledim. Bu arada 3’üncü Ana Jet Üssü Komutanlığı’nı aradı, fakat kimi aradığını ve kiminle konuştuğunu duymadım. Hemen arkasından İl Jandarma Komutanı J. Albay İsmet Cansaran’ı arayarak, “Komutanım sizi arıyorum fakat ulaşamıyorum” dedi. bu konuşmalar arasında vali veya valilik gibi kelimeler duydum.

KİMSEYE ATEŞ EDİLMEYECEK

Ben hemen aşağıya inerek askerlere, “Kesinlikle kimseye ateş edilmeyecek, herkes çok dikkatli olacak” emrini verdim. Bu emirleri verdiğime oradaki askerler şahittir. Bu esnada J. Er Ahmet Kaplan’a deponun anahtarlarını verdim ve “Bana bir şey olursa gerekirse anahtarları tuvalete at, kimseye ulaştırma” emrini verdim.

ARAÇLARIN LASTİKLERİNİ PATLATIN

Ayrıca envantere ait tüm araçların hareket etmesini ortadan kaldırmak için “araçların akülerinin sökülmesini, kabloların çıkartılmasını, tekerlerinin patlatılması” emrini verdim. Aynı anda da herhangi bir durumda benden emir almalarını söyledim. Böylece harekat kabiliyetini ortadan kaldırdım. Tekrar yukarıya çıktığımda Kurmay Başkanı Sakaoğlu, araçların hazırlanmasını, askerlerin silah ve mühimmatlarını alarak teçhizatlanmalarını, araçların lambalarının açık olarak, Emniyet Müdürlüğüne hareket edeceğimizi söyledi. O gece Bölge Komutanlığında rütbesiz asker sayısı 50 kişi kadardı. Bende bu konuda hiçbir eylem ve fiilde bulunmayarak, hiçbir astıma emir vermeyerek, bana verilen emri yerine getirmedim. Kurmay Başkanı Sakaoğlu’nun emri ile çıkması muhtemel olaylara karşı kışla emniyet tedbirleri arttırıldı. Ve birlik saat 00.30 gibi tamamen teyakkuz durumuna geçirildi. Bu arada nöbetçi Asb. J.Uzm. Çvş. İbrahim Alış’a askerlerin vatandaş ile herhangi bir polemiğe girmemelerini müessif bir olayın yaşanmaması konusunda uyarılması emrini verdim. Bu esnada Konya Jandarma Bölge Komutanlığı kışlasının 1 ve 2 numaralı nizamiye önlerine ve çevrelerine hareket serbestliğini kısıtlayacak şekilde belediye araçları ile kapatıldı. 15 Temmuz’da gelen Sıkıyönetim Direktifi haricinde bu direktife uyulmasın- uyulsun şeklinde bir çok emir geldiğini gördüm”

GÖZALTINA ALDILAR

Tüm anlatmış olduğum gelişmelerden sonra 16 Temmuz 08.30 gibi Konya Emniyet Müdürlüğünden ismini sonradan öğrendiğim ve darbe soruşturmasını yürüttüğünü duyduğum KOM Şube Müdürü Ali Loloğlu ve emrindeki görevliler, Jandarma Bölge Komutanı olan Albay Mustafa Sakaoğlu’nu odasında yakalayıp gözaltına alarak götürdüler.