Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nin 10. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Mevcut Başkan Halil Uğur ve İbrahim Öztan'ın listelerinin yarıştığı seçimlerde Halil Uğur’un listesi 268 oy alarak seçimi kazanan taraf oldu. İbrahim Öztan’ın listesi ise 218 oy aldı. Seçimlerde ilginç bir gelişmede yaşandı. İbrahim Öztan listeyi delerek yönetime seçildi. 496 üyenin oy kullandığı seçimlerde 20 oy geçersiz sayıldı. Halil Uğur delege seçimlerinide 252 oy alarak kazandı. EMO’nun yeni yönetimi şu isimlerden oluştu; “ Halil Uğur, İslim Arıkan, Mehmet Türkmen, Murat İnan, Cengiz Korkmaz, Halil İrfan Tuzca, İbrahim Öztan.

Halil Uğur’un AK Parti meclis üyesi adayı olmasından dolayı yeni yönetimde başkan olmayacağı yerine İslim Arıkan’ın EMO’nun yeni başkanı olacağı öğrenildi.

EMO Genel Kurulu'nda sağ-sol tartışması

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nin 10. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Mevcut Başkan Halil Uğur ve İbrahim Öztan'ın listelerinin yarıştığı genel kurula sağ-sol tartışmaları damgasını vurdu. Ali Ercan'ın, Halil Uğur'a 'Belediye başkanı adayı olsaydınız, belediye başkanı seçilseydiniz acaba meslektaşlarınızın hakkını nasıl savunacaktınız? Şimdi de meclis üyesi olacaksınız. Bir koltukta iki karpuz olur mu?" şeklindeki sözleri üzerine Halil Uğur, "Bugüne kadar her türlü siyasi partinin içinde olup yönetimlerde yeralanlar da vardı. Bu sağ görüşlü bir partide olunca niye millet rahatsız oluyor?" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapılan ve divan başkanlığını Akif Bindal'ın yaptığı genel kurula Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak'ın yanısıra çok sayıda üye katıldı.

ARTIK SON HADDİYE ULAŞTI

Genel Kurulun açılışında konuşan Halil Uğur, Odalara yönelik baskıların artık son haddine ulaştığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan mesleki hizmetler genel müdürlüğünün meslek odalarının görevlerini elinden almaya çalıştığını belirterek, "Kentsel dönüşüm sürecinde meslek odaları işlevsiz hale getirilmeye çalışılmaktadır. Bu uygulamalara artık son verilmeli, Anayasa ve yasalarla belirlenmiş olan meslek odalarının görev ve yetki alanlarına müdahale edilmemelidir. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Mücadelemizi birlikte vermeliyiz. Unutmayalım. Hiçbirimiz hepimizden güçlü değiliz" dedi.

MESLEK ODALARI GÜÇLÜ OLMALI

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu da, 2 yıllık dönem içinde zor bir süreçten geçildiğini ifade ederek, "Gaziantep'te gerek makina, gerek inşaat ve elektrikçiler odasında yıllık yüzde 10'dan fazla üye artışı olmaktadır. Mimarlar odasında yüzde 20 artış sözkonusu. Meslek odalarının mesleki denetim gibi faaliyetlerinin dışında çok temel sorunu var. Eğitim. Maalesef son dönemlerde okullardan mezun olan öğrenciler, özellikle özel okullardan mezun olanlar, mesleklerini icra etme anlamında çok önemli eksikliklerle işe başlıyorlar. Bu çerçevede meslek odalarının güçlü olması, okullardaki bu eksikliklerin eğitimlerle tamamlanabilmesi çok çok önemli" diye konuştu.

12 EYLÜL DÖNEMİNDE BİLE UYGULANMADI

"12 Eylül askeri darbesinin çıkarttığı bir kanun hükmünde kararname var' diyen Severoğlu, "Bu kanun hükmündeki kararname 12 Eylül darbesini yapanlar tarafından bile uygulanmaya alınmamıştır. Nedir bu, meslek odalarının benzeştiği bakanlıklar tarafından denetlenmesi. Ama bugün öyle bir karar alınıyor. Denetim yasasıyla ilgili, afet riski altındaki konutlarla ilgili, imar kanunuyla ilgili, planlı alanlar tip imar yönetmeliği ile ilgili her çıkan yasada TMMOB'e bağlı meslek odalarının faaliyet alanlarını daraltıracak maddeler olayın içerisine dahil ediliyor" dedi.

ULUSLARARASI ANLAŞMALAR YOK SAYILIYOR

Mimarlar Odası açısından durumun biraz daha farklı olduğunu dile getiren Severoğlu, "Bizde birde mimarların yaptıkları çalışmalar fikir ve sanat eserleri yasası kapsamında olması gerekiyor. Buna rağmen bu yok sayılıyor. Uluslararası anlaşmalar yok sayılıyor. Meslek odalarının mesleki denetim alanında yapılan faaliyetler ortadan kaldırılmaya çalışıyor. Bizler bu kentin sakini değil, bu kentlerin sahibi olduğumuzun bilincine varırsak bunlarla daha etkin mücadale edebiliriz" dedi.

GAZİANTEP YAŞANABİLİR İLLER ARASINDA 61. SIRADA

Gaziantep'in çok önemli sorunlarının olduğunu söyleyen Severoğlu, "Gaziantep yaşanabilir şehirler arasında ekonomik olarak sıralarsak en son sırada ama, bölge olarak 61. sırada. Hava kirliliği, ulaşım sorunu,elektrik kesintilerinin sürekli yaşandığı bir kentte yaşıyoruz. İmar izni 2 katlı iken, yapılan imar tadilatlarıyla 10 katlı, 20 katlı hale geliyor. Yeşil alan sıkıntısı var, okul arsası bile bulunamıyor. Ama sürekli imar tadilatlarıyla şişmanlayan bir şehirde yaşıyoruz" dedi.

KARARI YARGI VERİYOR

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak da, "Bizim bugün çektiğimiz sıkıntıların temelinde meslek odalarının siyasi muhalefet yaptığıyla ilgili bir şikayet yönü vardır. 150 milyarlık durdurulan özelleştirme ve ihalelerden meslek odaları sorumlu tutuluyor. Oysa bu doğru değil. Bugün bir belediyenin veya resmi kurumun yaptığı bir ihaleyi durdurabilir miyiz? Durduramayız. Yargı karar veriyorsa demekki burada kanun ve yönetmeliklere aykırı işler vardır demektir. Meslek odaları 60 yıldır doğrular için mücadele etmiştir, bundan sonrada aynı mücadeleyi devam ettirecektir. Toplum yararına her türlü etkinliğin yanında olacağız" diye konuştu.

EMO Gaziantep Şube Başkan Vekili İslim Arıkan, faaliyet raporunu okudu.

ENERJİ POLİTİKAMIZ İÇLER ACISI

Erol Karabay söz alarak, Odanın her zaman mevcut siyasi yapıya muhalif olduğunu dile getirerek, "Bu yapı mevcut iktidarlarla sürtüşen yapı olduğu için mesleki kayıplara da neden olmuştur. Ancak şöyle de bir gerçek var. Bizim yıllardır savunduğumuz enerji politikalarının yanlışlığı artık herkesim tarafından kabul görmektedir. Enerji politakamız içler acısı. Sık sık elektrik kesintileri oluyor" dedi.

BİR GRUBA HİTAP EDİLMEMELİ

'Meslektaşlarımızın tamamını kucaklayan, bu yönetim oluşturmalıyız' diyen Karabay, "Bir gruba hitap eden bir yönetim olmamalıdır. Kutuplaşma, ayrışmaya izin verilmemeli. Her ne siyasi görüşten olursa olsun, her türlü siyasi görüşün temsil edildiği bir yönetimden yanayım. Ayrıca tüm illerdeki temsilciliklerin şubeleşmesini diliyorum" dedi.

MESLEKTAŞLARIMIZI KUCAKLADIK

Karabay'ın sözlerine cevap vermek için söz alan Halil Uğur, "Bu odada hiçbir şekilde kutuplaşma, ayrışma yoktur. Biz bugüne kadar yönetim listemizi oluştururken ismini yazdıktan sonra siyasi görüşüne, ne şekilde düşündüğüne bakmadık, sadece meslektaşımız, olduğuna ve çeşitli kurumlarda temsil edilmesi adına kurumlarına baktık. Tüm meslektaşlarımızı kucakladık. Yönetim kurulu başkanıyla 1137 nolu üyemizin hiçbir farkı yoktur" dedi.

KARŞI DURUŞUMUZU HEP GÖSTERDİK

Herkesin bu ülkede mutlaka siyasi görüşlerinin olması gerektiğine ve siyasit yapması gerektiğine inandığını söyleyen Uğur, "Ama o ideolojik ve siyasi düşüncelerini o çalışmalarını odanın çalışmalarına katmadan, odayı herhangi bir siyasi idolojinin, siyasetin arka bahçesi yapmadan, o şekilde siyaset yapmalarını arzuluyoruz. Allah'a şükür bugüne kadar ne ben ne arkadaşlarım hiçbir partinin siyasi olarak çizgisinde yer almadık. Mesleğimize yönelik TMMOB'e yönelik her noktada, her alanda sesimiz çıktı. Karşı duruşumuzu gösterdik. Faaliyet raporunu anlatan kitapçığa baktığınızda basın açıklamalarına baktığınızda bunu açıkça göreceksiniz. Sayın Karaay'ın bir grup tarafından temsil edilmesinden çıkarılmalıdır cümlesine üzüldüm. Bizim herhangi bir partinin veya mevcut hükümetin yanlısı olmuş olsaydık, biz o basın açıklamalarını yapmamış olurduk" diye konuştu.

BİR KOLTUKTA İKİ KARPUZ OLUR MU?

Ali Ercan söz alarak, "Belediye başkanı adayı olsanız, belediye başkanı seçilseydiniz acaba meslektaşlarınızın hakkını nasıl savunacaktınız? Şimdide meclis üyesi olacaksınız. Bir koltukta iki karpuz olur mu?" diye sordu.

Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Arif Nacaroğlu ise, üniversiteden atılması için yönetim tarafından şikayet edildiğini anlattı.

BUGÜNE KADAR NEREDEYDİNİZ?

Halil Uğur, söz alarak şunları söyledi:"Biz meslek odamızı mesleğimizin çıkarına dokunacak şekilde kullanmadık. Hangi hükümet olursa olsun yaptıkları çalışmalara karşı söylemde de, eylemde de bulunduk, takipcisi de olduk. 2 yılda bir seçim döneminde teşrif edip yönetime aday oluyorum diyen arkadaşlar, abilerimiz, biz torba yasasıyla ilgili macedele verirken, Kırkayak parkında basın açıklaması yaparken, karşı duruşumuzu gösterirken,Gaziantep'ten otobüs kaldırıp Ankara'ya giderken, orada her türlü eylemimizi sloganımızı atarken, neredeydiniz? Duymadınız mı?

Mesleğimize dil uzatılıyorsa siyasi düşüncemiz ne olursa olsun, bunun karşısında durduk. Hiçbir korkum tereddüdüm olmamadan basın açıklamaları yapmışım."

EMO'NUN LOGOSU VAR DİYE PROJE GERİ DÖNÜYOR

'5-10 arkadaşımızdan başka kimse gelip katkı sunmuyor, ayırım orada oluyor, o noktada oluyor' diyen Uğur, "Bugüne kadar genel merkez ve yönetimlerde her türlü siyasi partinin içinde olup yönetimlerde yeralanlarda vardı. Bu sağ görüşlü bir partide olunca niye millet rahatsız oluyor. CHP'den ve diğer partilerde görev alan milletvekili, belediye başkanları, meclis üyesi yöneticilerimiz var. Ben gidipte orada EMO'nun hakkını hukukunu savunursam, bunlar gurur duyacak olan benim meslektaşlarımız olacaktır. Bugün belediyeye proje gittiğinde EMO'nun logosu varsa proje geri dönüp geliyor. İstemiyorlar. Bu belediyenin içinde olupta bunlara müdahil olmamız gerektiğini düşünüyorum. Hep karşı durduk şimdiye kadar. Sisteme karşı durup mu başarılı olacağız, sistemin içine mi girip başarılı olacağız? Bunları da gözönüne alalım. Ben 2008'den beri yönetim kurulundayım. Odada siyaset yapmadım. Ne zaman yaptıysam çıkıp söyleyin."

Halil Uğur, Arif Nacaroğlu'nun, Evrensel Gazetesi'nde mühendisleri küçük düşüren bir yazı yazdığını ve o nedenle YÖK'e yazı yazdıklarını belirten Uğur, "Bugün olsa yine aynısını yaparım. Ne demek mühendis diplomalı işçiler?' dedi.

Akif Bindal ise, insanların siyasi düşünceleri ve partileri olacağını, ancak bunların odanın dışında olacağını belirtti.

PROJELERİMİZ VAR

Yönetime aday olan İbrahim Öztan ise daha birleştirici olmak için aday olduğunu belirterek, "üyenin geneline hitap edebilmek için aday oldum. Odaya katkı yapacak projelerimiz var" dedi.

Meral KINACILAR