Emniyette kılık ve kıyafette birlik ve beraberliği sağlamak, giyecek ve teçhizatın renk, cins, biçim, kullanma zamanı ve tarzını belirlemek amacıyla hazırlanan "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.Yönetmeliği göre, kılık ve kıyafete ilişkin bazı temel esaslar özetle şöyle:
"-Ceket düğmeleri daima ilikli, montgomer ve parkanın fermuarı daima kapalı olacak.
-Resmi görevliler, bina dışında görevin özelliğine göre şapka, kep, bere veya örgü başlık giyecek.
-Büro hizmetlerinde çalışan personelin daha rahat çalışabilmesi amacıyla, mevsimin özelliğine ve iklim şartlarına göre, yetkili amir tarafından izin verilmesi halinde, kışlık gömlekle kravatlı olarak ve sadece rütbe işareti takmak suretiyle görev yapılabilecek. Büro dışında çalışanların bu durumda tüm işaretleri takması ve tüm personelin aynı kıyafetle görev yapması zorunlu olacak.
-Çizme, bot veya ayakkabılar daima temiz ve boyalı bulunacak.
-Sakal ve bıyık bırakılamayacak. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilecek. Favoriler kulak deliği hizasını geçemeyecek. Görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilecek.
-Üniforma ile birlikte kolye, künye, bilezik, küpe, madalyon ve rozet takılamayacak.
-Resmi kıyafetle birlikte kıyafetin içerisine dışarıdan görülebilecek şekilde sivil kazak, yelek ve benzeri giyecekler giyilemeyecek. Erkek personel siyah, bayan personel ise ten rengi, şeffaf ve parlamayan çorap giyecek. Ancak, kışlık kıyafet ile görev yapılan dönemlerde bayan personel pantolon veya etek altında tamamı siyah gözükecek şekilde siyah çorap da giyebilecek.
-Düşük kemerli pantolon giyilmeyecek.
-Bayan amir ve memurlar tırnak uzatamayacak, makyaj ve saç modellerinde abartıya kaçamayacak, ziynet eşyası ve benzeri takılar takamayacak. Uzun saç bırakan bayanlar saçlarını toplayacak. Kısa saç bırakan bayanların saç uzunlukları omuz hizasını geçemeyecek ve dağınık olamayacak.
-Sivil olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, görev sırasında kolsuz ve çok açık yakalı gömlek bluz veya elbise, vücuda yapışan (strech) kot ve benzeri pantolonlar ile terlik ve sandalet tipi ayakkabı giyemeyecek.
Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamayacak.
-Üniformalı olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, hamileliğini belgelediği taktirde resmi kıyafet yerine sivil kıyafet ile görev yapabilecek.
-Hava sıcaklığı ve nem oranı göz önünde bulundurularak İçişleri Bakanının onayı ile belirlenecek illerde ve hizmet birimlerinde görev yapan emniyet hizmetleri sınıfı personeli yazlık gömlek yerine tişört giyebilecek."
ÜNİFORMA
Yönetmeliğe göre, Emniyet hizmetleri sınıfında görevli personelin görev sırasında üniforma giymesi zorunlu olacak. Ancak, Emniyet Müdürü rütbesindeki personel tören kıyafetini görev kıyafeti olarak da kullanabilecek. Bu durumda açık mavi renk gömlek giyilebilecek.Giyim ve kullanma süresi bakımından yeknesaklığı sağlamak amacıyla; kışlık kıyafete ait giyecek eşyaları Eylül-Ekim, yazlık kıyafete ait giyecek eşyaları Nisan-Mayıs, mevsim ile ilgili olmayan giyecek eşyaları ise Nisan-Mayıs aylarında personele verilecek.
KIYAFET ŞEKİL VE RENKLERİ
Resmi kıyafetle görev yapanlarca kullanılan; parka, montgomer, yağmurluk, kazak, pantolon, etek, şapka, kep, bere, örgü başlık, kravat ve tören elbisesi, pardösü ile palto koyu lacivert, eldiven, teçhizat takımı, bel kemeri, ayakkabı, bot ve çizme siyah, tişört, yazlık ve kışlık gömlekler ise açık mavi,trafik hizmetlerinde görevli resmi personelce kullanılan teçhizat takımı, bel kemeri, şapka, kep ve örgü başlık beyaz renkli olacak.Aynı konuda düzenleme içeren "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.Öte yandan, Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni yönetmelikle, emniyet mensuplarına günün şartlarına uygun malzemelerin kullanacağı kıyafetler tedarik edilecek. Kullanılan şapkanın şekli değiştirilerek, "daha estetik hale getirilen" içi fileli ve terletmeyen şapka kullanılacak.Daha önce, emniyet mensuplarına kendilerinin tedarik ettiği kemer, eldiven gibi aksesuarlar da verilecek.Polis Akademisi öğrencileri de yönetmelik kapsamına alınarak, kıyafet hakkından yararlanabilecek.