Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, arsa fiyatlarındaki artış, faizlerin yükselmesi nedeniyle sektörde bir daralma olduğunu, yeni imar alanları açılmaması nedeniyle burada kazananın sadece arsa sahipleri olduğunu belirterek, "Arsa sahiplerine çalışıyoruz" dedi. Müteahhitin artık konut yapacağına direk arsa alıp sattığını belirten Meriç, "Müteahhit işçi çalıştırmadan, vergi vermeden, SSK ödemeden, riski girmeden, emek harcamadan bu parayı fazlasıyla kazanıyor" dedi.

ARSA MALİYETİ YÜZDE 60-70'E ÇIKTI

3+1 150-160 metrekarelik bir dairenin satış fiyatının 300-350 bin lira arasında olduğunu, bunun içinde inşaat maliyetinin 100 bin lira civarında olduğunu söyleyen Melih Meriç, "Ayrıca 150-180 bin lira arasında arsa bedeli geliyor. Arsa fiyatlarında bu kadar artış olmasaydı bugün 300 bin lira olan bir dairenin fiyatı 170-180 bin lira arasında kalacaktı. Arsa maliyeti geçmişte yüzde 30-35 arasındayken bugün yüzde 60-70 arasında değişiyor. Yani bugün arsa bedeli tam iki katına çıktı. Yüzde 10 müteahhit para kazanıyor. Oysa müteahhidin yüzde 20-30 olması lazım. Üstelik bunun içinde müteahhidin genel giderleri, büro giderleri, vergileri yok. Yani müteahhitin eline çok bir şey kalmıyor" diye konuştu.

MÜTEAHHİT KONUTTAN VAZGEÇTİ

Arsadaki artışların yanısıra faizlerin yükselmesinden dolayı konut satışlarında da bir durgunluk başladığını söyleyen Meriç, "İnşallah bu durgunluk devam etmez. Müteahhit artık konut yapacağına direk arsa alıp 3-4 ay içinde yüzde 20-30 civarında arsanın getireceği bir rant var. İşçi çalıştırmadan, vergi vermeden, SSK ödemeden riski girmeden, emek harcamadan bu parayı fazlasıyla kazanıyor. İki yıl içerisinde sektörde önemli değişimler yaşanıyor.

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN HASSASİYET BEKLİYORUZ

İnşaat sektörünün sorunlarının devam ettiğini, faizlerin artması nedeniyle sektörde bir daralma olduğunu, faiz artışının sektöre yüzde 3 civarında yansıdığını dile getiren Meriç, "Dolar, Euro'daki artış nedeniyle maliyette artış sözkonusu. Ayrıca imar durumunda değişiklik olmadı. Burada kazanan sadece arsa sahipleri oluyor. Meslek olarak bizim bundan bir kazancımız yok. Arsa sahiplerine çalışıyoruz. Halbuki alternatif yerler imara açılsa, kanut ve daire fiyatları düşecek, halkı ucuza daire alacak. Bu konuda 30 Mart'ta göreve gelecek belediye başkanlarından hassas davranmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR