Yıllarca yaptıkları hizmet karşılığında emekli olan milyonlarca emekli zor şartlar altında geçiniyor. Son gelen zamlarla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan emekliler yapılacak olan yüzde 3'lük zammın yaralarına merhem olmayacağı görüşünde. Hayatları boyunca çalışan en sonunda rahat bir hayata kavuşmak isteyen emekliler yapılan zamlardan memnun değil. Emekliler, "Düşünün bu ülkede 6 aylık enflasyon yüzde 3 civarı mı bu vicdan mı? Her şeye yüzde 20, 30 zam geliyor her ay cebimizdeki para eriyor. Hangi parti olursa olsun bizim devletimize hizmeti artık bitirdiğimiz bu dönemde bizim arkamızda olmalı.Devlet biz emeklilere verdiklerini kat kat almaktadır. Bizim şuanda emekliler için tahmin ettiğimiz zam oranı yüzde 3'tür. iş kendi vatandaşlarına, bilhassa biz emeklilere geldiğinde yüzde 3 gibi bir zamla oyalama bıktırma taktiğine gidiyorlar" dediler.

KADİR SÜMER (TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ BAŞKANI)

"EMEKLİ ŞU ANDA PERİŞAN"

"İşçi ve Bağkur emeklisine 6 aylık enflasyona göre zam verilecek, memur emeklilerine ise bütçe görüşüldükten sonra zam verilecek. Şuanda 5 aylık enflasyon 2.78 Aralık ayıda belirlendiği zaman zam oranı belirlenecek. Bu yüzde 3'ü geçmez. Düşünün bu ülkede 6 aylık enflasyon yüzde 3 civarımı bu vicdan mı? Herşeye yüzde 20, 30 zam geliyor her ay cebimizdeki para eriyor. Enflasyon yüzde 0.08 çıkıyor daha ne zamana kadar bu emekliyi böyle perişan edecekler. Emekli şuanda perişan. Emeklinin belki sofrasına kurbandan kurbana et giriyor Türkiye'de emekli olmak perişan olmak demektir. Avrupa'da bir emekli almış olduğu bir maaşıyla benim bu cennet ülkemde 15-20 gün tatil geliyor. Bizim emeklimizse Gaziantep'ten Başpınar'a geçemiyor. Biz bu ülkede 25-30 yıl en güzel yıllarımızı çalışarak devletimize vergi ödeyerek, sigorta primi yatırarak, göz nuru, el emeği verdik. Emekli olup rahat huzurlu bir yaşam beklerken maşallah gelmiş geçmiş bütün hükümetler bizi çocuklarımıza, torunlarımıza avuç açtırdılar. Artık yeter diyoruz dayanacak gücümüz kalmadı."

LÜTFÜ ÇELİK (EMEKLİ)

"EMEKLİ OLDUK DAHA İYİ YAŞARIZ DEDİK OLMADI"

"Emekli olduk daha iyi yaşarız dedik olmadı. Şuanda geçinemiyoruz. Emekli hayatının büyük çoğunluğunu çalışarak geçiren kişilerdir emekli olup rahata erelim diyoruz oda elimize geçmiyor. Milletvekilleri kendilerine yüzde 100'e yakın zam yaparken, emekliye yüzde 3 zam veriyorlar bu adil bir davranış değil. Hangi parti olursa olsun bizim devletimize hizmeti artık bitirdiğimiz bu dönemde bizim arkamızda olmalı."

MEMİK VURUCU (EMEKLİ)

"BÜTÜN EMEKLİLER GEÇİMLERİNİ SAĞLAMAK İÇİN EK İŞ YAPIYORLAR"'

"Büyükşehir'de yaşayan bir emekli olarak yaşam zorluğu çekiyorum. Türkiye'deki bütün emekliler ek iş yaparak geçimlerine katkı sağlıyorlar. Büyükşehirleri çok gezen biri olarak nerede adam tartan, selpak satan, su satan biri görsek hemen emeklilerimiz aklımıza geliyor. Emeklilerimiz otobüse, dolmuşa biniyor hakaret yiyorlar. İşçi emeklilerine enflasyona göre zam verilmesi gerekirken şuanda bize askeri ücreti baz alarak zam yapıyorlar. Devlet biz emeklilere verdiklerini kat kat almaktadır. Bizim şuanda emekliler için tahmin ettiğimiz zam oranı yüzde 3'tür."

HALİL ŞIVGA( EMEKLİ ÇALIŞAN)

"İKİNCİ BİR İŞTE ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDIK"

"Aldığımız emekli parası yetmediği için ikinci bir işte çalışmak zorunda kaldık. Konuşuyorlar şimdi yüzde 3'lük zam yapacaklarmış emeklilere gülünç birşey bu ben 2 tane çocuk okutuyorum ev kirası, alışveriş masrafı almış başını gitmiş. Ben ikinci bir işte çalışmasam bu aldığım para ile geçinemem kendilerine yüzde 100'e yakın zammı yaparken biz emeklilere yüzde 3'lük zammımı hak görüyorlar. Kendilerini Allaha havale ediyorum."

CEMAL ÇALGI (EMEKLİ)

"TÜM ZAM DÖNEMLERİNDE BİR ASKERİ ÜCRET DAVASI ÇIKARIYORLAR"

"Devlet her konuda güzel yatırımlar, güzel adımlar atıyor. Suriye'de veya başka ülkelerden gelen mültecilere yardım ediyorlar. Ama iş kendi vatandaşlarına bilhassa biz emeklilere geldiğinde yüzde 3 gibi bir zamla oyalama bıktırma taktiğine gidiyorlar. Tüm zam dönemlerinde bir askeri ücret davası çıkarıyorlar halbuki çalışanlara ve emeklilere oran olarak değilde belli bir ücret verilse tüm bu kötü imajlar ortadan kalkmış olur."

YAŞAR BERK( EMEKLİ)

"YÜZDE 3'LÜK ZAM EMEKLİLERİN HAKKI"

"Emekliye zammı yüksek tutarlarsa bu sefer enflasyonda yükselir bütün gıda ve giyim eşyaları pahalanır. Yüzde 3'lük zam bence emeklilerin hakkı çünkü devlet istatistiğin açıkladığı enflasyon oranı yüzde 9.5 bunun emekliye yansıyan tutarı yüzde 6' dır bunlardan dolayı emekliye yapılan zam normaldir. Yalnızca emekli olupta çalışanların maaşlarından kesilen paraları doğru bulmuyorum. Biz emekliler çalışıp ekonomiye katkı katkı sağlıyoruz vergi veriyor, elektrik su parası ödüyoruz bunun için bu kesintiler kaldırılmalı." Haluk ŞAHİN