Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın İpek, HSYK üyelerini atayanların paralel yapı eleştirilerinin haksız olduğunu söyledi. İpek, "Eğer iddia edildiği gibi HSYK'da bir paralel yapı varsa, bu 10 üyeyi belirleyen Sadullah Ergin ve Ergin'e bu üyeleri belirleme yetkisi verenler, bu paralele yapının oluşmasının sorumlularıdır" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri başlarken, Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın İpek, 2010 yılında yapılan referandumla HSYK'da, üyelerin Cumhurbaşkanı ve devlet tarafından belirlendiğini ifade etti.

ANLAMLAR ÇIKARMAK MÜMKÜN

İpek, Cumhurbaşkanı tarafından atanan 4 üyenin paralel yapıyla alakasının kabul edildiğinin varsayılmasıyla Cumhurbaşkanı'nın paralel yapının oluşmasına katkı verdiği iddiasının ortaya çıktığını söyledi. HSYK'daki bir üyenin Adalet Akademisi'nden olduğunu ve bu kişinin de daire başkanları tarafından seçildiğini vurgulayan Aydın İpek, bu daire başkanlarını atayan Adalet Bakanı'nın da paralel yapıya katkıda bulunduğu anlamını taşıyabileceğine dikkat çekti.

ANAYASAYA AYKIRI

HSYK'nın yapısında değişikliği öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'ndaki görüşmesinin kuvvetler ayrılığına aykırı olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Aydın İpek, bu konunun Anayasa'nın değiştirilmesi teklif edilemeyen 2'nci maddesine de açık bir aykırılığı olduğunu söyledi. Bakan veya iktidar partisinin HSYK kurulunu kendi istedikleri şekilde kanun yoluyla oluşturmak istediğini öne süren İpek, bunun da Anayasa'ya aykırı bir durum olduğunu kaydetti.

DHA