ELEKTRİK FİYATLARINDA ARTIŞA GİDİLDİ

EPDK tarafından onaylanan ve 1 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan elektrik tarifeleri ile elektrik birim fiyatlarında artışa gidildiğini hatırlatan İslim Arıkan, “Buna göre, bir kilowattsaat elektrik (tüm vergi, pay ve fonlar dahil) konutlarda 71.02 kuruştan 75.10 kuruşa, sanayide 70.97 kuruştan 75.06 kuruşa ve ticarethanelerde 94.44 kuruştan 99.87 kuruşa çıktı. Dört kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketimi yaklaşık 230 kWh uzerinden hesaplanırsa; faturasında yüzde 5,75 artış ile 163,35 TL`den 172,75 TL`ye yükselmiş oldu” dedi.

ELEKTRİK FİYATLARI DÖVİZ BAZINDA TESPİT EDİLİYOR

Ülkemizde özellikle sanayi bölgelerindeki çatı uygulamaları ile önemli atılımlar yapıldığını belirten Arıkan şunları söyledi: ”Sanayici üretim maliyetleri az olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiriliyor. Buna rağmen gerçek piyasadaki elektrik fiyatları döviz bazında tespit edilmektedir. Elektrik fiyatları tedarikçi tarafından döviz bazında fiyatlandırıldığından (özellikle ithal kömür ve doğalgaz fiyatlarından kaynaklı) faturalardaki artışlarda maalesef kaçınılmaz olmaktadır. Fiyat artış gerekçeleri ekonomik parametreler etkisi ile değerlendirilmektedir.”

BU YÖNTEMLE FİYAT ARTIŞLARI MİNİMİZE EDİLEBİLİR

Kaynakların hibrit kullanılması önerisinde bulunan Arıkan şöyle konuştu: ”Ülkemiz elektrik puant yükü (en yüksek tüketilen saatler) artık belirli saat dilimine değil, uzun saat dilimlerine yayılmıştır. Dolayısı ile kısmen de olsa, üç zamanlı tarifelerin kısıtlanmasının elektrik tüketicilerine fiyat açısından olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Rüzgar Enerji Santralleri, Güneş Enerji Santralleri, Jeotermal Enerji Santralleri ve Hidro Elektrik Santralleri kaynaklarının hibrit kullanılması ile fiyat artışının minimize edilebileceği mümkündür. Bu çözüm yönteminin kısa ve orta vadede hayata geçirilmesi konusunda plan ve projeler yapılmalıdır. Rezervli hidrolik kaynakların arttırılması, elektrik depolanabilir sistemlerin geliştirilmesi gibi yöntemlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın da elektriği tasarruflu kullanmasının önemi daha da ortaya çıkmıştır. “ Meral KINACILAR