Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, el konulan ithal araçlarla ilgili sorunu çözmek amacıyla önce 12 Nisan'da "Gümrük Kanunu'na Göre Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Kararı Verilen Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesi Hakkında Yönetmelik" çıkarıldı. Yönetmelik kapsamında yapılan başvurularla eylül sonuna kadar bin 528 araç sahiplerine iade edildi. Bu araçlardan yapılan tahsilat tutarı 25 milyon 302 bin 401 lirayı buldu.

Vatandaşların mağduriyetini gidermek için 9 Mayıs'ta da "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na Göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle El Konulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmigazete'de yayımlandı. Yönetmelik çerçevesinde eylül sonuna kadar 4 bin 145 aracın iadesi gerçekleştirildi. Bu araç sahiplerinden toplam 50 milyon 116 bin 819 lira tahsil edildi.Böylece iki düzenleme kapsamında eylül sonuna kadar toplam 5 bin 673 araç iade edilerek, 75 milyon 419 bin 220 lira tahsilat yapıldı.

"SÜRE UZATILMALI"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, yönetmelikler yayımlandıktan sonra mağdur araç sahiplerine 31 Temmuz'a kadar başvuru süresi verildiğini, kısıtlı zaman nedeniyle mağdurların büyük kısmının düzenlemelerden yararlanamadığını belirtti.

Mağdur araç sahiplerinin süre uzatımı istediklerine değinen Erkoç, "Mecliste görüşmeleri süren torba yasa tasarısına süre uzatımına ilişkin bir madde konulursa sorun çözülmüş olur." dedi.

Erkoç, verilen sürenin çoğunun yazışmalarla geçtiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Maalesef verilen kısa sürede başvuru sayısı bu kadar olabildi. Vatandaşlarımızın çoğu bundan faydalanmak istedi ancak zaman yetmediği için faydalanamadı. Burada vatandaşın kabahati yok, süre uzatımı istiyoruz. Süre uzatılırsa diğer araçlar için yapılacak başvurulardan 1 milyar liraya kadar tahsilat yapılabilir."