* Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınmasının sevinci sürüyor. Asıl işin bundan sonra başlayacağı ve herkesin elinden gelenin en iyisini yapması gerektiği konusunda görüşlerin ortaya çıktığı gelişme ile ilgili önemli ve dikkat çeken mesajlar verildi… Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Genel Sekreteri İbrahim Evrim'in fitilini ateşlediği ve başvuru yaparak öncülük ettiği UNESCO'da bu şansın iyi kullanılması gerektiği belirtildi.

* Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehir için önemli bir olay olduğunu ve emeği geçen herkesi kutladığını söyledi. Dönemin Genel Sekreteri İbrahim Evrim ise, "Büyük mutluluk duydum. Emekler zayi olmadı. Gelişmeyi sonlandıran ekibe de teşekkür ederim" dedi. Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, inandıkları için mücadele ettiklerini ve herşeyin asıl bundan sonra başladığı değerlendirmesini yaptı. Kültür ve Turizmi Bakanlığı'nda Gaziantep'i temsil eden Hakan Tanrıöver ise, "Bu gelişme şehrin yaşayan insan hazinelerinin aldığı bir ödüldür" yorumunu yaptı. Eski Milletvekili Derya Bakbak da herkese ciddi görevler düştüğü mesajını verdi.

* Gaziantep’in Kültür Elçisi Yazar Ahmet Ümit Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına alınmasının Gaziantep için büyük bir şans olduğunu ifade ederek son dönemlerde ismi sürekli olumsuz olaylarla anılan Gaziantep’in bu şansı iyi kullanması gerektiğini vurguladı. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan bu kararın Gaziantep’te yeni bir sinerji oluşturduğuna dikkat çekti.

* Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı da Gaziantep’in UNESCO tarafından mutfak kenti unvanı verilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kentin önemli bir hikayesi olduğunu belirten Bayrakçı, “Bu şehrin bir hikayesi var, büyüğünden küçüğüne herkesi bu hikayeyi dinlemeye davet ediyorum” dedi.

GÜZELBEY: FATMA HANIMI KUTLUYORUM

Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Asım Güzelbey, şehir için önemli bir gelişme olduğunu ve emeği geçenleri kutladığını söyledi. Güzelbey, "Daha öncede gündeme getirmiştim bu projeyi kaçırmalayım diye. Biz bu işe başlarken UNESCO Daimi Temsicisi Sayın Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, ilk projede bizi aramıştı. Gürcan Bey, İbrahim Evrim'le Ortadoğu'da sınıfı arkadaşı. Tabii İbrahim Bey'in çok büyük çabası oldu. Fransa'ya gitti. UNESCO nezdinde görüşmeler yaptı. Dosya hazırlandı. Ama takibi gerekiyordu. O takibi de Fatma hanım yaptı. Kendisini kutluyorum. İşin temelinde Sayın Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nun çok bir çabası olmuştu. Bizi düşündü, bizi davet etti. Çünkü bizim Yaratıcı Şehirler Ağı'ndan çok fazla bilgimiz yoktu. Gürcan beyin emeğini asla unutmamak lazım" dedi.

EVRİM: EMEKLER ZAYİ OLMADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Evrim ise Gaziantep için önemli bir adım olduğunu ve Türkiye adına büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Emeklerin zayi olmadığını ve takibi sonlandıran ekibe ayrıca teşekkürlerini sunduğunu belirten Evrim, "Asım Başkanın vizyonu neticesinde hayata geçirilmesi düşünülen bir proje. Bizde hazırlık safhasında ekip olarak görev yaptık. KUDEP ekibi ve Rağıp Güzelbey'in katkılarıyla önemli bir dosya hazırladık. Tabii o dosya çok önemliydi. Tamamlanması zor bir dosya. Çünkü UNESCO'nun istediği ön koşullar çok ağırdı. Uyulması gereken formatlar vardı. Ama hakikaten o dönemde profesyonelce hazırlandı. Buna rağmen UNESCO şurasını düzeltin, burasını düzeltin diye bir kaç dosyayı bize gönderdi. Hepsini düzelttik. En zor kısmı bizden önce üye olan diğer şehirlerin hepsinin kabul etmesiydi. Bize onay, referans ve tavsiye mektubu göndermeleri gerekirdi. Hakikaten çetin bir diplomasi yürütüldü. Hepsinden de onay aldık o dönemde. Dosya başkanın son senesinde tekemmül etti. Fakat UNESCO'nun bütçesel iç sorunları nedeniyle proje bir yıl ertelendi. Toplantıyı bütçeleri olmadığı için ertelediler. Eğer uygunluk olsaydı o dönemde alınmış olurdu. Araya seçim girdi. Ama sağolsunlar Sayın Fatma Şahin ve ekibi sahip çıktılar. Tabii asıl bundan sonrası önem taşıyor. Artık sorumluluk lazım. Gaziantep'teki bütün lokantaların menülerinin lisanlı olması, bir kaç dilde hazırlanması lazım. Garsonların eğitiminden bir çok konuda önemli işler var. Buraya geldiklerinde bu muymuş gastromi şehri demesinler. İnanın ben çok mutlu olduk. Başlatmış olduğumuz projenin bu şekilde tamamlanması bize mutluluk verdi" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: YETERLİ PAYI ALMALIYIZ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan UNESCO tarafından Gaziantep’in gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına alınmasının sadece kent için değil Türkiye içinde önemli bir karar olduğunu, bu kararın Gaziantep’te yeni bir sinerji oluşturduğunu ifade etti. Erdoğan, “ Gaziantep sahip olduğu dinamikleriyle dünyanın en önemli merkezleri arasındaki yerini, elde ettiği başarılarla da taçlandırıyor. Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına alınmış olması elbette hepimiz için gurur verici bir sonuç olmuştur. Bu bir ekip çalışmasıdır ve bu ekip çalışması başarıyla sonuçlandırılmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin başta olmak üzere bu süreçte emeği geçenleri yürekten kutluyorum. UNESCO’nun bu kararı Gaziantep’te turizm çeşitliliğinin artmasına da neden olacaktır. Gaziantep’te gastronomi turizmiyle ilgili mevcut alt yapı güçlendirilecek, akademik çalışmaların arttırılmasıyla da önümüzdeki süreçlerde mutfak kültürümüzün ana unsurlarını oluşturan yemeklerimize coğrafi işaretlerin alınması da hızlandırılmalıdır. Bizler bütün süreçlerin sağlıklı yürütülmesi için gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi

BAKBAK: ÖNEMLİ BİR HAZİNE

AK Parti Eski Milletvekili Derya Bakbak ise, Antep mutfağının önemli bir hazine olduğuna vurgu yaptı. Bunun UNESCO'ya taşınması ve adının Dünya'ya duyurulmasının çok önemli olduğunu belirten Bakbak, "'Bu konuda uzun bir süreç yol alındı. Fatma Şahin başkanımız da bunu destekledi ve arkasını getirdi. Tabii bu kültürün yaşaması gerekir. Gerek şehir için, gerekse de uluslararası tanıtım için. Mutfakları çok iyi planlamak lazım. İçerisini iyi doldurmamız lazım. Örneğin Antep evleri var. Bu evlerin içinin hem

hem yaşaması hem de bu mutfak kültürüyle bütünleşmesi çok önemli. Bunu yaparken Dünya Turizminin seviyesinde bir tasarımla ve modellemeyle çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Tabii bir süreçtir. Bu kültürün yaşantıyla birlikte mutfağın biraraya gelmesi önemli. Hepsi bir süreç, bir tasarım gerektiriyor. Ama güzel olacak. en önemli adım Unesco'nun alınmasıydı. Geri kalanı bizim şehrimize, belediye başkanına sivil toplum örgütlerine tüm şehre düşüyor"

HAKAN TANRIÖVER: İNSAN HAZİNESİNİN ESERİ

Kültür ve Turizmi Bakanlığı'nda Gaziantep'i temsil eden Hakan Tanrıöver ise gelişmeleri anlattı. İlk olarak Avrupa'nın seçkin destinasyon yarışmasına girildiğini belirten Tanrıöver, "Gaziantep, Avrupa'nın seçkin destinasyonları arasına girdi. İkinci etapta başvuru vardı. Bu dosyayı sunduk. Bizim buradaki katkımız bu kulis faaliyetleri oldu. Unesco çevrelerinde ve Avrupa komisyonu ile büyükelçilik nezdinde kulis çalışmalarını yürüttük. Şimdi tabii Avrupa'nın gündeminde olan meselinde olan konu şu; sanayisiyle övünen şehirlerin yaratıcılıkları ve insan beyniyle üretilen şehirlere doğru bir evrilme var. Yani evet alt yapı çok önemli ama artık şehirdeki insan kaynağının yaratıcılığında da alt yapısının kurulması ve şehirde yaşayan insan hazinesinin önünün açılması çok önemli. Bu şekilde yarışmalar yapıyorlar. Dolayısıyla bu şehrin yaşayan insan hazinelerinin aldığı bir ödüldür bu. Biz artık cografi bir yerdeyiz. Avrupa'nın seçkin destinasyonlarının arasına girdik. Unesco'nun tanıdığı, bildiği bir şehiriz. Ve bu anlamda gastronomi üstünden şehrimizi daha üst bir ligde tanıtacağız ve bununla ilgili alt yapıyları gerçekleştireceğiz. Gaziantep'teki yeme içme sektörleri hijyen ve altyapı eğitimlerine başlayarak yapacağız"

BARTIK: ASIL BUNDAN SONRASI ÖNEMLİ

Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'in Dünya'nın en iyi mutfağına sahip bir il olduğunu söyledi. Şu anda 8. sırada olduğumuzu ancak aslında birinci sırada yer aldıklarını belirten Bartık, "Bundan dolayı bunu hakettiğimize inanıyorum. İnandığımız için de mücadele ettik. Bir şeyi bitirmedik, başlattık. Aslında bundan sonra önem başlıyor" dedi. Herkese bunu doğru anlatmak gerektiğini vurgulayan Bartık, "Bu rolü üstlendik. Fatma hanımla konuştuk. Ciddi bir tanıtım organizasyonu yapacağız. Ondan sonra önce yerli, sonra yabancı turistte Gaziantep'te yemek yemenin ne kadar zevkli bir şey olduğunu anlatacağız. Bu arada Michelin yıldızlı şeflerle konuşuyoruz. Onların Gaziantep yemeklerini inceleyip, tüm dünyada Gaziantep yemeklerinden bir çeşit yapmalarını sağlayacağız. Ve hedefimizin de Gaziantep'te Michelin yıldızlı bir restorant açtırmak olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR

Bartık, hijyen ve el becerilerinin de önemli olduğuna vurgu yaptığı açıklamasında, "Bu akşam karar verip sabah oluşturabileceğimiz bir şey değil. Öncelikle üniversiteden başladık. Hem eğitimini yapıyoruz, hem okul yapacağız. Orada mutfak bölümünü en önemli bölümden birisi haline getireceğiz. Bu işi aldık nasılsa deyip, üzerine yatmayacağız. Bizim elimiz taşın altında" dedi.

ÜMİT: BU ŞANLI İYİ DEĞERLENDİRİN

Yazar Ahmet Ümit yaptığı açıklamada “Dünyada 9. Şehir olarak Gaziantep öncü şehirler, yaratıcı şehirlerarasında yer alıyor. Burada da yaratıcı şehirler olmasında da yemeğimizin, Gaziantep mutfağımızın önemi ve özellikleri çok büyük" dedi. Gaziantep’in bir gastronomi kenti olduğunun altını çizen Yazar Ahmet Ümit bundan sonraki süreçte tanıtım yapılması gerektiğini vurgulayarak “UNESCO’nun bu kararıyla Gaziantep’in gastronomi kenti olduğu tescillenmiş oldu. Bundan sonraki süreçte en önemli adım tanıtım alanında atılmak zorunda. UNESCO’nun bu kararında istenen sonucun elde edilebilmesi için elbette izlenecek yol belli. Gerek Gaziantep’in gerekse yemek kültürümüzün tanıtımı içinde bizim Tahir Tekin Öztan’la birlikte daha önce yaptığımız yöntemler uygulanmalı. Şire Festivali, Kitap Festivali, Fıstık Festivali, Kebap ve Kutnu Festivali yapmamız lazım. Kazan Yemekleri festivali yapmamız lazım. Bizim gibi öncü şehirlerin elçilerini diğer şehirlerin temsilcilerini buraya çağırmalı ve bizden de onların şehirlerine gidilmesi gerekir. Bu festivallerle kentimizin görkemli mutfağını hem başka şehirlere ve dünyaya duyurmalıyız Bunun için başta yerel yönetimler olmak üzere STK iş adamlarına kanaat önderlerine önemli tanıtıcı insanlara büyük roller düşüyor. ”dedi

EL BİRLİĞİ ŞART

Gaziantep’in son dönemlerde olumsuz olaylarla anılmasının aşılmasında UNESCO’nun aldığı bu kararın önemli olduğuna da dikkat çeken Yazar Ahmet Ümit başarı için el birliği ile hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Burada el birliği şart. Siyasi düşünceler farklı politik yaklaşımlar bir yana bırakılmalı, ön yargılar bir yana bırakılmalı, şehrin kalkınması için her şeyde el ele vermelidir. Son zamanlarda Gaziantep’in adı olumlu olaylarla gündeme gelmedi. Sürekli olumsuz olaylarla gündemde yerini aldı. Bu bizim için fırsattır, Gaziantep için bir fırsattır. Bu fırsatı doğru değerlendirip şehrimizi hak ettiği saygın yere yükseltmeliyiz. ”dedi

BAYRAKÇI: HİKAYEMİZİ DİNLESİNLER

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı yaptığı açıklamada, Gaziantep’in UNESCO tarafından mutfak kenti unvanı verilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kentin önemli bir hikayesi olduğunu belirten Bayrakçı, “Bu şehrin bir hikayesi var, büyüğünden küçüğüne herkesi bu hikayeyi dinlemeye davet ediyorum” dedi. Bayrakçı, asıl işlerinin bundan sonra başlayacağını ve bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Odalarla ve üniversite ile işbirliği içinde olarak hijyen eğitimi konusunda çalışmalar yapacağız. UNESCO Gastronomi Şehirleri listesinde Gaziantep’in yer alması Türkiye’de gastronomi kenti olarak dünya sıralaması içerisinde olması büyük bir değer taşımaktadır. Gastronomi kenti unvanının şehrimize gelecek olan yerli ve yabancı turistleri çekmek, şehrimizin markalaşması ve gelişmesi adına sayısız faydaları olacaktır. Biliyorsunuz Gaziantep'imiz sınırdaki konumlarla ilgili basında kötü haberlere konu olmaktaydı. Kısmi olarak algı oluşturabilmek adına bazı olmayan durumlarında yansıması şehrimizi zor durumda bırakıyordu. Bu nedenle şehrimizde ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşanmaktaydı. İnşallah Gaziantep’in UNESCO Gastronomi rekabetçi şehirleri listesine girmesiyle bu olumsuz tabloda daha olumlu noktalara gelerek Gaziantep ekonomik hak ettiği yeri alacaktır” ifadelerini kullandı.

SÖZMEN: SİNERJİ OLUŞACAK

Turizmci Hasibe Sözmen, Unesco tarafından Gaziantep'e gastronomi unvanın verilmesinin, kentte turizmde yeni bir sinerji oluşturacağına inandıklarını ifade etti. Sözmen, "UNESCO’nun verdiği bu karar turizme bakış açımızı da değiştirecek. Bölgemizde kültür turizmi kapsamında gastronomi turizmi içinde yeni yol haritaları oluşturacak ve bu anlamlı markanın ülkemize kentimize katma değer olarak dönmesi için üzerimize düşenleri yapacağız. Gaziantep’in bu anlamda ortak akıl platformunu toplayarak yeni bir yol haritası çizmesinde büyük yarar görüyorum" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT