AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Müsiad Gaziantep şubesi’ni ziyaret etti.

Türkiye’nin Ortadoğu ile son on yılda geliştirdiği pozitif yönlü ticari ilişkinin, Arap hareketleri sonrasında lojistik zorluklar yaşanmasına rağmen bir kırılmaya uğramadığı belirten Başkan Kurt Ali Kılçık, “Kadim komşumuz Irak’ta yaşananların ihracatçımız üzerindeki negatif etkileri malumunuz. Bu olumsuzlukların ekonomik tesirlerinin hafifletilmesi için ekonomi bakanlığı önemli bir adım attı. Eximbank Irakla ilgili kredilerde önemli bir düzenlemeye gitti. Yapılan bu son düzenleme ile Irak’a yönelik yapılan ihracat işlemlerinde kullanılan TL ve yabancı para cinsinden kredilerin tamamının vadeleri uzatıldı” dedi.

BEKLENTİLER BÜYÜK

Gaziantep’in Irak’a yıl içinde Temmuz ayı dahil olmak üzere 1 milyar 217 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Kılçık, “Gaziantep yılın Temmuz ayıda dahil ilk 7 aylık döneminde Irak’a 1 milyar 217 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Kıyaslama ve örnekleme babında aynı bahsi geçen dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı ihracatta ise yüzde 20’lik bir artış tespit edildi. Bu artışa ve Irak’taki düşüşe rağmen Gaziantep’in Güney Kıbrıs hariç 28 AB üyesinin 27’sine yaptığı ihracat 678 milyon 525 bin. Yani 27 AB ülkesi bir Irak etmiyor. Yani, Irak ve diğer komşularımız bizim için çok çok önemli, tıpkı bizim onlar için çok çok önemli olduğumuz gibi.Bundan sonraki süreçlerde Gaziantepli ihracatçıların beklentisi hükümetin bir bütün olarak bu soruna, Türkiye’nin bölgedeki konumuna ve gücüne yakışır bir çözüm getirmesidir” diye konuştu.

ŞAHİN: ÖNEMLİ SANCILAR VAR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, “Artık bu coğrafyada tarih yeniden şekilleniyor. Bu coğrafya da siyasi, ekonomik olarak coğrafik olarak önemli değişimler önemli sancılar yaşanıyor. Küresel anlamda tarihin aktığı nokta Ortadoğu’yu merkez üssü olarak kabul etmiş ve bu coğrafyada yeniden şekillenen bir dünyaya tanıklık ediyoruz. Yakın coğrafyamız da gerçekten analiz etmekte, anlamakta, manalandırmak da güçlük çektiğimiz çok önemli değişmeler, gelişmeler var. Gün geçmiyor ki yeni bir cepe açılmasın. Gün geçmiyor ki yeni bir şaşırtıcı, şok edici bir olayla karşılaşmayalım. Şimdi bundan 20-30 yıl öncesine kadar gidecek olursak biraz geriden gelerek bugünü varmak durumundayız. Ancak ilerleyen süreçte şu görüldü. Açılan konvansiyonel savaşlarla fiziki müdahalelerle küresel, egemen güçler netice alamadıklarını gördü” açıklamasını yaptı. İHA