Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için git gide daha riskli bir ülke haline geldiğini söyletdi. Nağaç, "Ekonomik büyümeyi tehdit eden asıl önemli problem yatırımcı ve tüketicilerin beklentilerinin kötüleşmesi. Çünkü, beklentileri olumsuz olan tüketici ve yatırımcılar tüketimlerini ve yatırımlarını azaltır. Neticede korkulan ekonomik kriz gerçekleşmiş olur. Bu kötü senaryonun ortaya çıkmaması büyük ölçüde siyasi gerilimin devamına bağlı.” tespitinde bulundu.

RİSK ALGISINA DİKTAT

Döviz kurunun yükselişinin hız kesmeden devam etmesinin hem dış yatırımcıyı hem de yerli yatırımcıyı endişelendirmeye başladığının altını çizen Nağaç, uluslararası piyasada Türkiye’nin risk algısının giderek arttığını, buna bağlı olarak borsa ve döviz kurlarında şiddetli dalgalanmalar yaşandığını aktardı. Nağaç, “Döviz kurunun yükselmesinin nedenlerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası’nın (FED), bu aydan itibaren piyasalara daha az para sürecek olması. 17 Aralık’taki yolsuzluk operasyonuyla başlayan siyasi gerginlik sürecinin iş dünyasında, yatırımcılarda ve para piyasalarında oluşturduğu negatif etki de döviz fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu.” dedi.

DÖVİZ REKOR KIRABİLİR

“21 Ocak’taki MB’nin Para Politikası Kurulu toplantısında, üzerinde faiz artırmasına yönelik büyük baskı olmasına rağmen, faizleri arttırmama kararı Dolar’ın TL karşısında tarihi rekorlar kırmasına neden oldu.” diyen Nağaç, “TCMB’nin zaman zaman döviz satım ihaleleriyle aşağıya çekme çabalarına karşın döviz kuru öngörülemeyen siyasi krizlere bağlı olarak yeni rekorlar kırabilir. Siyasi gerginliğin devamına bağlı olarak 2014 yılında doların 2000-2.500TL aralığında dalgalanacağını tahmin ediyorum.” öngörüsünde bulundu.

YEREL SEÇİMLER

Nağaç, “2014 yılında Türkiye ekonomisi global piyasaların en önemli belirleyicisi ABD den gelecek işsizlik ve ekonomik büyümeye bağlı olarak FED’in uygulayacağı yeni para politikasına, Türkiye’de siyasi tedirginliğin devamına, yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimine göre yön belirleyecek görünüyor.” diye konuştu.

HABER MERKEZİ