Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Abdulkadir Çıkmaz Başkanlığında toplanarak gündemi değerlendirdi. Çıkmaz, Türkiye’nin en önemli gündemi haline gelen siyasi istikrarsızlık ve teröre son verilmesi gerektiğini söyledi. Çıkmaz üretimi ve ihracatı olumsuz etkileyen siyasi istikrarsızlık ve terörün ülke yararına olmadığının da altını çizdi.

Ocak Temmuz 2015 ihracat ramaklarının değerlendirildiği toplantıda gündeme ilişkin birçok konuda masaya yatırıldı. Temmuz ayında dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyelerinin Avrupa Birliği ülkeleri, Ortadoğu Ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, ABD, Afrika ve Asya ülkelerine yoğun bir şekilde ürün ihracatı gerçekleştirdikleri belirlendi.

BELİRSİZLİK SIKINTI YAŞATIYOR

Çıkmaz yaptığı değerlendirmede özellikle çözüm sürecinde canlanan bölge ekonomisinin son dönemlerdeki olaylardan olumsuz etkilendiğini yatırımcıların hızla bölgeden uzaklaşma çabasına girdiklerini de belirterek tarımsal ihracatın temelinde üretimin yattığını ve üretimde yaşanacak sorunların ihracatı olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğini de belirten Başkan Çıkmaz herkesi sağduyulu olmaya çağırırken siyasi istikrarın bir an önce sağlanması ve terör olaylarının önlenmesi gerektiğini söyledi.

YATIRIMCILAR BÖLGEYE GİRMEK İSTEMİYOR

Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesine yıllardır önemli teşvikler verilmesine rağmen terör olayları sebebiyle yatırımcının bölgeye gitmek istemediğini sözlerine ekleyen Çıkmaz, "Çözüm Süreci ile ekonomide yaşanan hareketlilik, terör saldırılarıyla yavaşladı. Terör saldırıları yatırım, ihracat ve ekonomiyi olumsuz etkiledi. Barış ortamında insanlar refaha kavuşur, huzurla yaşanır ve bölgeye yatırım yapılır. Şu an bölgeye mal satanlar tedirgin. Zaten yıllardır sermaye batıya gidiyordu. Çözüm Süreci ile sermaye göçü durmuş gibiydi. Turist bölgeye geliyordu, turizm canlanmıştı. Bu da ticarete, esnafa katkı sağlıyordu. Halk gülüyor, para kazanıyordu. Silahların susturulması halinde, barış ortamında bölgede neler yapılabileceğini herkes kısmen gördü. Esnaf kepenk kapatıyor. Esnaf kepenk kapatacağına kepenk kapattıranlarla mücadele etmelidir” dedi.

ÖZBAY: TERÖR YATIRIM YAPILMASINI ENGELLİYOR

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay, ülkede yaşanan terör eylemlerine de değinerek 7 Haziran secimi ve belirsizliklerin herkesimi tedirgin ettiğini ve ekonomide küçülme olasılığının yaşandığını söyledi. Özbay sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir ortamda yatırımcının yeniden yatırım yapması tabii ki de mümkün değil. Bunun neticesinde de ülke ekonomisinin küçülmesi kaçınılmaz olacaktır. Temennimiz bir an önce tedirginlik ortamının son bulması ve ülke sermayenin tekrar yatırıma dönüşmesidir. Terör belasına içeriden ve dışarıdan buna destek verenlerin devlet tarafından gerekli işlemler yapılarak bu belanın ülkemiz üzerinden def edilmesi tek temennimizdir.” LEYLA ÖZEKŞİ POLAT