Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, üçüncü çeyrekte büyüme rakamının beklentilerinin altında geldiğini belirterek, “Büyümeyi hızlandırmak için ekonomi politikalarında bazı düzenlemeler yapılarak, üretim canlandırılmalıdır” dedi.

Konukoğlu, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte hız kestiğini ve büyüme rakamının yüzde 1,7 olarak kayda alındığını ifade ederek, iç tüketim yavaşlarken büyümeye katkının ihracat ve kamu harcamalarından geldiğine işaret etti. Çeyrek verilere göre son iki yılın en düşük büyümesinin gerçekleştiğini anımsatan Adil Konukoğlu, “Büyüme, beklediğimiz performansı ortaya koyamadı. Bu düşük büyümeye razı olmamalıyız’’ dedi.

Konukoğlu, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda üretimi, istihdamı ve ihracatını artırması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Her şeye rağmen büyümenin kesintisiz devam etmesi önemli, ancak gelişmiş ülkeler seviyesine yetişmek için daha hızlı oranlarda büyümeliyiz. Hükümetimiz, Orta Vadeli Program’da bu yılsonu için büyümeyi yüzde 3.3’e çekmişti. Kontrollü bir büyüme döneminden geçen Türkiye’de son çeyrek büyüme rakamları da güçlü gelmeyebilir. Şimdi önümüzde 2015 yılı var. Büyümeyi hızlandırmak için ekonomi politikalarında bazı düzenlemeler yapılarak, üretim canlandırılmalıdır. Çünkü sanayi, büyümenin motorudur. İleri teknoloji ve yüksek katma değere dayalı sanayi hamlesi bir an önce hayata geçirilmelidir. Bunun için özel sektör yatırımlarını artıran ve yerli üretimi teşvik eden yapısal reformlara daha fazla ağırlık verilmelidir.“ İHA